Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Şubat '13

 
Kategori
Güncel
 

14 Şubat'ta hediye alma dans et; "Dans devrimdir"...

14 Şubat'ta hediye alma dans et; "Dans devrimdir"...
 

Kaynak: https://www.facebook.com/OneBillionRisingIzmir/photos_stream


“Bir milyar kadının dans etmesi devrimdir.”          

14 Şubat yaklaşırken herkesteki anlamı sevgililer günü olsa da aslında bugün birçok şeyi de içinde barındırıyor.

Örneğin dünya öykü günüdür de aynı zamanda ve 14 Şubat, tüm dünyada kürk karşıtı eylem günüdür de aynı zamanda.

Ve bu yıl bir kadın devrimine de imza atacak 14 Şubat.

Nasıl mı sınır ötesi bir birliktelik oluşturan kadınlar 14 Şubat’ta şiddete karşı tüm dünyada aynı hareketin içerisinde dans ederek tepkisini koyacak.

Bir Milyar kadının aynı anda dans etmesi devrim değildir de nedir?

Bu dünya kadınlarının ayaklanmasıdır.

Hem de 14 Şubat Sevgililer Günü’nde. Kadınlar bugünde bulundukları yerde hediye almak yerine dans edecek. Dans ederek ayaklanacak.

Ayaklanmanın nedeni, kadına yönelik şiddet. 1 milyar kadına ulaşmayı hedefleyen kampanya “One Billion Rising” adıyla yürütülüyor.

“One Billion Rising” bir yıldır süren bir hareket aslında. Somali’de flash moblar, Hindistan’da ralliler, Filipinler, Lübnan, İskoçya ve Bangladeş’teki eylemler, Meksika’da insan ticaretine karşı düzenlenen yürüyüşler, İtalya’da 50 farklı şehirde gerçekleşen etkinlikler, Afganistan’da dans ve müziğin olmadığı ama insanların seslerini yükselttiği protestolar kampanya kapsamında yapılanlara birkaç örnek...

Yeryüzünde her 3 kadından biri şiddet görüyor. “Dünya çapında 1 Milyar kadının şiddet görmesini izlemek istemediğimiz için 14 Şubat 2013’te sınır ötesi bir birliktelik ile tüm yeryüzünde kadına şiddete karşı dans ederek ayaklanıyoruz, başkaldırıyoruz” diyor bu hareketin öncüleri.

14 Şubat Aziz Valentin’den dolayı kutsal bir gün olarak kabul edilen Sevgililer Günü’nün zaman içinde ticarileşmesi bu günün asıl çıkış noktası olan sevgi temasını herkese hatırlatmak amacıyla böyle bir etkinliğe imza atıyorlar. Adına “One Billion Rising”denilen bu hareketin çıkış noktası uluslararası bir organizasyon olan V-Day.

Eva Ensler 15 yıl önce Kongo, Bukavu’daki “City of Joy” kampanyasında şiddet gören kadınlara yardım için çalışırken, kadınlara şiddete karşı evrensel bir aktivist hareket oluşturmaya karar veriyor. V-Day” fikri böyle ortaya çıkıyor.

Bir yıl öncede V-Day’i de aşacak kadar büyük ve farkındalık yaratacak bir kampanya başlatmak gerektiğini düşünüyor ve V-Day’in 15’inci yılı olan 14 Şubat 2013’te tüm kadınların dans etmesi amacıyla “ One Billion Rising” hareketini başlatıyor.

Ensler, hareketi “Sınıf, sosyal grup ya da dini öğeleri aşan bir organizasyon, devasa bir feminist tsunami” olarak tanımlıyor.

Pakistan’da 14 yaşındaki Malala Yousafzai’in kızların eğitim görmesini savunurken başından vurulması, Ohio’da bir partide 16 yaşında bir öğrenciye bir lisenin futbol takımı oyuncularının uyuşturucu vererek defalarca tecavüz etmeleri ve Delhi’de genç bir kızın otobüste vahşi bir çete tarafından tecavüz edilip öldürülmesi... Tüm bu ve benzeri şiddet olayları “One Billion Rising”i tetikleyen unsurlardan.

Tabii kampanyanın siyasi hedefleri de var bunun içinde çalışmalar yapılmakta dünya çapında.

Ve bu hareketin Türkiye ayağı, Türkiye’de neler olacak bugün.     

Hareketin Türkiye koordinatörü olan İzmir Tanıtım Derneği Başkanı ve sunucu Hakan Doğanay 2012’nin Ekim ayında hareketin haberini yabancı bir televizyon kanalında izlerken, ülkemizde yapılıp yapılmadığını merak etmiş. İnternet üzerindeki araştırmasıyla henüz Türkiye’nin örgütlenen 160 ülke arasında olmadığını ve hiç event açılmadığını görmüş.  Bunun üzerine “V Day” organizasyonuyla irtibata geçip bir event oluşturmuşlar. Başta İzmir’de düşündükleri çalışmalar duyurularla Türkiye geneline yayılmış.

Doğanay bu hareketi “bir yükseliş, bir başkaldırı, bir grev, bir uyanış” olarak tanımlıyor. Dileğinin amacından saptırılmaması olduğunu vurgulayan Doğanay bu harekete bir dans gösteri değil, eylem diyor.

“Bu bir insanlık hareketi ve kadınlardan ziyade keşke erkekler daha fazla bu eylemin içinde olabilseler.” diyen Doğanay herkesi büyük gün olan 14 Şubat 2013 Perşembe günü Konak Meydanında, Tarihi Saat Kulesi önündeki alanda eyleme bekliyor.

İzmir’den Ankara’ya, Eskişehir’den Zonguldak’a, Denizli’den Trabzon’a kadar çok sayıda şehir birlik beraberlik içinde hareket ediyor. Etkinlik Anadolu’da tam bir Türkiye mozaiği şeklinde hayat bulacak. Ankara Haymana’da bir lise, Dünya Öykü Günü için hazırladığı etkinliğin temasını “Kadına Şiddet” olarak seçmiş ve onlar da dans edecekler. Eskişehir’de halk oyunları gösterileri hazırlanırken, İzmir’de Saat Kulesi altında Türk Cumhuriyet Tarihi’ne geçmiş kadınların yoklaması ile başlayacak gösteride hazırlanan özel koreografiden zumbaya, roman havasından halaya varıncaya dek birçok tema ile kadınlar dans edecekler.

Ve İstanbul, İstanbul’da düzenlenecek dört etkinlik “İstanbul One Billion Rising Platformu” çatısı altında buluşuyor. Platformun gönüllü organizatörlerinden Deniz Soydan. Etkinliğin İstanbul ayağına 10 bin kişinin katılması hedefleniyor. İstanbul’daki etkinlikte, dünya genelindeki ortak dans koreografisinin yanı sıra İstanbul’daki danslarda Kafkas, Anadolu’dan halk oyunları, modern ve Latin danslar da olacak. Festival havasında geçmesi planlanan gün, Beşiktaş ’ta başlayıp Kadıköy Meydanı, Haydarpaşa İskelesi ve Caferağa Spor Salonu’nda son bulacak.

Ankara , Diyarbakır, Samsun, Mersin, Antalya, Muğla, Çanakkale, Bursa, Bodrum, Adana, Gaziantep ve Eskişehir’de 14 Şubat’taki danslı protesto gösterisi için hazırlıklar sürerken dansın yanı sıra farklı etkinliklerle de bir duruş sergilenecek bu günde beni en çok heyecanlandıran elbette ki İzmir ayağı.

Hem bu işin öncülüğünün İzmir’den başlaması hem de başında bir erkeğin olması feminist guruplarca yadırgansa da ben tam tersine doğru ve olması gereken olduğunu düşünüyorum.

Çünkü şiddeti uygulayan erkekse bunun anlatılması gereken kişide bir erkektir. Ve daha samimi ve daha inandırıcılık taşıması adına da iyi ki bir erkek başlatmış ve üstlenmiş diyorum Türkiye’deki öncülüğü.

Kısaca tüm şehirlerdeki programı da vereyim hemen.

İstanbul: Beşiktaş Barbaros Meydanı, 13.00. Haydarpaşa Garı, 14.00. Kadıköy İskelesi, 19.00. Caferağa Spor Salonu, 20.30.

Ankara: Kuğulu Park, 10.00. Kızılay Karanfil Sokak, 12.00

İzmir: Konak Meydanı Saat Kulesi önü, 12.00. Cumhuriyet Meydanı, 14.30.

Eskişehir: Zübeyde Hanım Kültür Merkezi, 14.00

Bodrum: Bodrum Belediye Meydanı, 12.00

Daha fazla bilgiyi onebillionrisingturkey.com üzerinden alabilirsiniz.

Tüm bu bilgilerden sonra diyorum ki;

Sevgililer günüde neymiş dünya kadınları ayaklanıyor hem de İzmirli kadınlarla. Şiddete karşı dans. Ve bu hareket dünyada ilk kez yapılıyor, üstelik kadınlar tarafından.

Şimdi siz söyleyin bu dans “devrim” değildir de nedir?

Yazıya tıklayın ve bu filmide mutlaka izleyin.  ( Özellikle şiddeti destkeleyen sözde blog yazarları ve türevleri yüzleşin savunduğunuz şiddetle..)

Kaynaklar; http://onebillionrising.org/, Radikkal ve Yeni Asır

oyatekin@gmail.com                        

https://twitter.com/#!/oyatekin (@oyatekin)

http://yurthaber.mynet.com/yazarlar/tum/1/o.tekin35

OYA TEKİN / MEDYABEY.COM

Not: Burada yazılan tüm yazılarım elektronik imza ve zaman damgası güvencesi altında yasal hakları korunmaktadır. Hiçbir şekilde basılı ya da elektronik bir ortamda (CD, Internet vs.) kaynak gösterilmeksizin izin alınmadan kullanılamaz.

 
Toplam blog
: 295
: 3718
Kayıt tarihi
: 01.10.06
 
 

Milliyet Bloğa nasıl geldim ve nasıl yerimi aldım bilmiyorum. Sanırım uzun yıllar okuduğum bölüml..