Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Nisan '16

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

14. Uluslararası Karacaoğlan Şiir Akşamları

14. Uluslararası Karacaoğlan Şiir Akşamları
 

 

 

   

"Mersinliler, Mersin'e sahip çıkınız!"

                                                                                                         M. K. ATATÜRK

       "Sanatsız  kalan bir ulusun hayat damarlarından birisi kopmuş demektir."

                                    M. K. ATATÜRK

 

 

Shelley: "Toplumu törenler, bireyi müzik eğitir." der. Bu doğrultuda amaca uygun olarak 14. Uluslararası Karacaoğlan Şiir Akşamları, bu yıl 20–24 Nisan 2016 günlerini içine alan hafta boyunca Mersin ilimizde gerçekleşti. 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı  Burhanettin Kocamaz, 14. Uluslararası Karacaoğlan Şiir Akşamları davetini özgün düşünce demetinde yaptı:

Bu yıl 14.sünü düzenlediğimiz Uluslararası Şelale Şiir Akşamları,  etkinliğimiz 20’nin üzerinde Türk devlet ve topluluklarından gelecek olan şair, âşık ve onur konuklarımızla birlikte kutlanacaktır.

Dünyanın değişik bölgelerinden sazıyla sözüyle Türkçemizi şenlendirecek olan bu özkardeşlerimiz; Türk’ün sesini, gönlünü, sevgisini coşkulu bir şekilde dilindirecekler.

Bu yıl 20–21–22–24 Nisan 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilecek etkinliğimizde sizlerle birlikte olmayı umuyor, en içten sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz.”

 

20 Nisan 2016 Çarşamba günü

Tarsus’ta Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ardından Tarsus Şelalesi Karacaoğlan Parkı’nda yörenin şairleri ve yörenin âşıkları, programda yer aldılar.

Etkinliğe  Mersin Büyükşehir  Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Tarsus Belediye Başkanı  Şevket Can, davetliler ve kültürsever izleyiciler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can:  "14 yıl önce  Mersin  Büyükşehir Belediye Başkanı  Burhanettin Kocamaz tarafından başlatılan Karacaoğlan Şiir Akşamlarını devam ettirmenin mutluluğunu yaşıyoruz." Dedi.

Söz alan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, 14 yıl önce başlatılan bu etkinliğin Türk dünyasını bir araya getirdiğini belirtti.

Başkan Kocamaz’ın da şiir okuduğu akşamda  yörenin şairlerinden  Çınar Arıkan,  Mustafa Doğan,  Necmiye Duru,  Rüştü Aydın,  Mine Bahçeci, Sabahattin Özkan, Mehmet Doğan, Murat Arıcı, Mustafa Türkücü,  Ümran Yıldırım, Mustafa Keşli, Furkan Toros,  Yurttaş Şahbaz, Nafiz Nayir,  Ali Yapalak,  Mehmet Açıkgöz,  Kenan Şahbaz ve Bahri Şatıroğlu  şiirlerini seslendirdiler.

Sonrasında yörenin âşıklarından  Necmettin eser, Âşık Kürşat özlü, Mustafa Buğrahan, Mustafa Kürklü, Ahmet Erişik ve Nuri Yeşil sahneye davetle çalıp söylediler. 

 

21 Nisan 2016 Perşembe günü

Programa göre saat: 14,30’da Mersin’de Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ve ardından Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı’nı makamında ziyaretle karşılıklı armağanların takdimi gerçekleşti.

Türkiye’den çağrılan âşıklar, MBB Kongre ve Sergi Sarayı’nda sıralamaya göre çalıp söylediler:

Fikret Ünal, Günay Yıldız, Korkmaz İkan, Muhlis Denizer, İsmail Kurt, Ayten Gülçınar, Sıtkı Eminoğlu, Bayram Denizoğlu, Selahattin Kazanoğlu ve Osman Taşkaya  çalıp söylediler. Yer yer atışmada bulundular. Ancak, aşıkların Karacaoğlan'ın eserlerinden de  seslendirmeleri beklendi. Ne ki izleyicilerin beklentisi olarak kaldı!

 

22 Nisan 2016 Cuma günü

MBB Kongre ve Sergi Sarayı’nda Türkiye’nin değişik illerinden çağrılan şairler, aşağıdaki sıralamaya göre şiirlerini coşkuyla seslendirdiler. Yoğun alkış aldılar!

İbrahim Sağır, Bolat Ünsal, Taner Karataş, Asuman S. Atasoy, Bekir Akbulut, Yusuf Özcan, Yunus Kara, İzzettin Dönmez, Muhsin Durucan, Mehmet Ali Demircan, Salim Çakan, Vural Şahin, Fatih Tutuk ve Fatmagül Özcan

 

23 Nisan 2016 Cumartesi günü

Mersin'den hareketle yol boyu doğa güzelliklerine göz gezdirerek ve tertemiz nisan havasını soluyarak Tarsus'a gidildi. Kent içindeki Danyal Peygamber'in mezarı ve çevresi, St Paul Kuyusu ve Örenyeri, Şelale Parkı ve Ashab-ı Kehf Mağarası gezildi ve incelemeler yapıldı. Ne ki Şelale'nin suyu çekildiğinden o beklenen hoş görüntü gözlere ve gönüllere yansımadı!

 

24 Nisan 2016 Pazar günü

Kimi ülke sanatçıların yer aldığı etkinliğe;  Çuvaşistan’dan milli şair  Albina Kurati,  Kırgızistan’dan halk ozanı  Abdulvali Alimbekov,  Altay’dan  gırtlak sanatçısı  Irina Kenzina,  Azerbaycan’dan şair Kübra Quliyeva  ile ozanSeher Atmaca,  Suriye’den şair  Murtaza Karaali,  Güney Azerbaycan’dan halk dansçısı  Sabileh Khıabanı,  Macaristan’dan halk ozanıSziranski Jozsef,  Doğu Türkistan kökenli halk ozanı ve şair Nurala Göktürk   katıldılar… Özellikle Sabileh Khıabanı ve Sziranski Jozsef, yoğun alkış almayı başaran sanatçılar  oldu!

20 Nisan’da Tarsus’ta başlayan ve Mersin’de süren şiir akşamlarının 24. Nisan gecesinde; Türk Dünyası’ndan çağrılı konukların ayrımcılığı öteleyen birlik ve beraberlik mesajları geceye damgasını vurdu! 

Bu yıl 14.’sü düzenlenen Karacaoğlan Şiir Akşamları, Türk Dünyasını bir araya getirirken Mersinlilere de dört gece boyunca kültür şöleni  yaşattı!

***

Başkan Burhanettin Kocamaz, tüm davetlilere küçük görünümlü ama ağırlığı olan özgün Karacaoğlan heykeli armağan etti. Heykelimi Başkan Kocamaz ile Genel Sekreter Haluk Tunçsu’nun vermeleri görüntüsü güzel bir anı olarak görüntülerde yerini aldı!

Gözlerim, Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire BaşkanıAşkın Günay'ı aradı. Ne ki mazereti nedeniyle Mersin dışında olduğunu öğrendim.    

Etkinlik kapsamında; Ali Ozan Emre’ye Karacaoğlan Araştırma Ödülü, Günay Yıldız’a Karacaoğlan Halk Şairi Ödülü, İbrahim Sağır’a Karacaoğlan Onur Ödülü, Ertan Aykın, Semih Vural ve Mehmet Doğan’a Karacaoğlan Özel Ödülü verildi.

Türk Dünyası Araştırma Vakfı Başkanı  Közhan Yazgan, Tükmeneli TV’den  Hanifi Uzunçam-Kenan Tombak, Azerbaycan  TV’den  Zernişan  Azeyeve  ve  beraberindeki Tv ekibi, davet edilen onur konukları arasında yer aldılar. Ayrıca seçici kurul görevlilerinden Ramazan Çiftlikçi ile tanışma fırsatımız oldu.

Meslektaşım Bilal Duman ile yıllar sonra (rastlantı olmalı) yan yana oturduğumuz koltuklarda görüştük! Etkinlik boyunca sunuculuk görevini Mine Bahçeci başarıyla yürüttü!

Fırsat buldukça yedi altın yılımın geçtiği Mersin’in değişik yerlerinde gezindim… Kimi yerler değişmeyen görüntü yansıtmasına karşın, yeni yerleşim merkezlerinde ve özellikle sahilde gözle görülen olumlu değişimleri gördüm!  

                                                                            ***

Başkan Kocamaz: “14. Uluslar arası Karacaoğlan Şiir Akşamları boyunca birbirinden değerli sanatçıları ağırladık. Mersinli hemşerilerimize yönelik sosyal ve kültürel etkinliklerimizin devam edeceğini duyurmak istiyorum.'Mersinliler, sanata doyacak' sözümüzün arkasında durarak birlik ve beraberliğimizi bozmak isteyenlere de fırsat vermeyeceğiz." Dedi.

Gönül duygularını kitaplara döken ve pırıl pırıl on adet kitap yayımlayan, etkinlikler kapsamında coşkuyla ve alkışlar arasında şiirlerini okuyan Burhanettin Kocamaz,  izleyenlere duygu dolu anlar yaşattı!

Konuklar, Mersin Suphi Öner Öğretmenevi’nde ağırlandılar. Başta Şair Belediye Başkanı Burhan Kocamaz olmak üzere Kudret ÜnalMeryem Tosun ve Belediye Başkanlığı görevlileri, canla başla koşuşturdular! Emeği geçenlere teşekkür etmek, bir gönül borcudur.

    

                                     Güzel Mersin

 

                   Denizden, havadan, karadan geldim

                   Merhaba, sanayi ve tarım kentim.

                                      Akdeniz’in sahilinde bir inci,

                                      Barışta, dostlukta artar sevinci.

                   Bahçeler yemyeşil, deniz masmavi

                   Atatürk Parkı’nda huzur çayevi…

                                       Akdeniz, Anamur, Aydıncık ilçe

                                       Bozyazı, Çamlıyayla bahçe bahçe...

                   Batıda Erdemli, Gülnar, Mezitli

                   Mut, Silifke insanı hamiyetli…

                                        Büyük Tarsus, Toroslar, Yenişehir

                                        Kıyı boyu palmiyeler simgedir.

                   Tarihsel geçmişle güne uzanan,

                   O kapı, uluslararası liman.

                                       Alevi, Sünni, Süryani, Arap, Kürt

                                       “Mersine sahip çık!” dedi Atatürk.

                     Serin yaylaları yazın nefestir,

                     Onların içinde bambaşka Tekir…

                                        Kentte yazlar sıcak, kışlarsa serin

                                        Yerin gönüllerde ey güzel Mersin!

 

                                                    Muhsin DURUCAN

 

http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=271756

http://blog.milliyet.com.tr/caliskan-ve-sair-baskan--burhanettin-kocamaz/Blog/?BlogNo=267453

      http://blog.milliyet.com.tr/14-uluslararasi-karacaoglan-siir-aksamlari--2016/Blog/?BlogNo=528596

 

Not: Aşağıda slâyt görünümünde fotoğrafları izleyebilirsiniz!

 

 

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..