Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Şubat '13

 
Kategori
Tarih
 

14. Yüzyılda Kıbrıs'ta kölelik kitabı yayımlandı

14. Yüzyılda Kıbrıs'ta kölelik kitabı yayımlandı
 

İstanbul Üniversitesi Ortaçağ Tarihi Anabilim Dalı Doktora Öğrencisi, Ahmet Usta'nın dünya tarih literatürüne katkı sağlamak amacıyla yabancı dilde (İngilizce) kaleme aldığı, orijinal adı “Slavery in Fourteenth Century Famagusta: The Evidence of the


İstanbul Üniversitesi Ortaçağ Tarihi Anabilim Dalı Doktora Öğrencisi, Ahmet Usta'nın dünya tarih literatürüne katkı sağlamak amacıyla yabancı dilde (İngilizce) kaleme aldığı, orijinal adı “Slavery in Fourteenth Century Famagusta: The Evidence of the Genoese and Venetian Notarial Acts” olan “On Dördüncü Yüzyıl Mağusa’sında Kölelik: Ceneviz ve Venedik Noter Kayıtlarının Kanıtları” adlı kitabı Alman Yayınevi “Lambert Academic Publishing (LAP)” tarafından basıldı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Ahmet Usta, kitabı dünya literatürüne katkı amacıyla İngilizce olarak yazdığını ve kitabının basılmasından büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi.

Kitabın 5 Haziran'da basıldığını ifade ederek, içeriğine de değinen Ahmet Usta, “Kitapta 14'üncü yüzyılda Mağusa şehrinde görev yapan Cenevizli Lamberto di Sambuceto ve Giovanni de Rocha ve de Venedikli Nicola de Boateriis’in noter kayıtlarında görüldüğü şekliyle 1300 – 1362 yılları arasında Mağusa’da köleliğin etkisi ve çeşitliliği gösterilmeye çalışılmıştır.” dedi.

Yine kitabın içeriğinde şehirdeki kölelik ve köle ticaretiyle ilgili faaliyetlere Ceneviz ve Venedikliler gözünden bir pencere açılarak şehirdeki köle nüfusu üzerine analiz ve sentezler yapıldığını kaydeden Ahmet Usta, “Bu bağlamda kölelerin kökeni, yaş grupları, cinsiyetleri, köle ticareti, fiyatları, sosyal statüleri, günlük yaşamları ve sahipleriyle olan ilişkileri de bu çalışma içerisinde tartışılmıştır. Ayrıca, Mağusa şehrinin iç ve dış köle ticaretteki rolü ve başta Kırım olmak üzere İstanbul, İskenderiye, Dimyat ve Piaçenza şehirleriyle olan ilişkisi de anlatılmıştır. Ayrıca Kıbrıs’a Anadolu’dan getirilen Türk köleler ve kölelerin sosyal yapıyla olan kültrel kültürel etkileşimleri de burada verilmektedir. Böylelikle şehrin uluslararası köle ticaretinde kölelerin taşınması sağlayan bir liman şehri olarak da önem kazandığı gösterilmektedir.” diye konuştu.

Eserin 1,5 yıllık özverili bir çalışmanın sonucu olduğunun altını çizen Ahmet Usta, eserde kullanılan kaynaklar için İtalya’nın Venedik ve Padua şehirlerinde bir aylık bir inceleme ve araştırma dönemi geçirdiğini ifade ederek, Burada başta Biblioteca Nationale Marciana, Venedik Ca’ Foscari Üniversitesi Kütüphanesi (Eski Eserler Bölümü) ve Padua Üniversitesi Tarih bölümü Kütüphanesi’nden de yararlandığını belirtti.

Ortaçağ tarihine olan ilgisinin ilk olarak lisans eğitiminde aldığı Bizans ve Ortaçağ Avrupa Tarihi dersleri ile başladığını ve gelişerek yüksek lisans eğitimimde de devam ettiğini söyleyen Giresunlu hemşehrimiz Ahmet Usta, neden kölelik konusu üzerinde çalıştığını da şu sözlerle açıkladı:

“Kölelik konusunu araştırmamda en büyük etken, bu kurumun insanlık tarihinin başlangıcından bu yana var olması ve toplumlar arası ticari ve sosyo-kültürel ilişkileri daha açık göstermesidir. Ortaçağ Doğu Akdeniz Bölgesi ticareti ve bölgenin sosyo-kültürel hayatı üzerine yeni çalışmalara duyulan ihtiyacı görmem, Türk akademisyenlerin bu alana daha az ilgi duymaları beni Kıbrıs Mağusa şehri merkezli bölgenin sosyo-kültürel ve ekonomik hayatını içeren bir eser koymaya sevk etti.”

Ahmet Usta, “Bu çalışmamın bölge tarihini konu alacak yeni araştırmalara ve araştırmacılara yardımcı olmasını diliyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.

Kitaba www.amazon.com ve www.amazon.co.uk sitelerinden ulaşılabiliyor.

AHMET USTA KİMDİR?

Ahmet Usta 1983 yılında Giresun'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Giresun'da tamamladıktan sonra lisans (BA) eğitimini Doğu Akdeniz Üniversitesi Tarih Bölümünde 2009 yılında bölüm birincisi olarak bitirdi. Lisans Eğitiminden sonra aynı üniversitenin Doğu Akdeniz Araştırmaları Programında “Ortaçağ Doğu Akdeniz ve Mağusa'da Kölelik ve Köle Ticareti”ni konu alan teziyle 2011 yılında yüksek lisansını (MA) tamamladı. Halen İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Ortaçağ Tarihi Anabilim Dalında doktora (PhD) eğitimini yapmaktadır.

 
Toplam blog
: 22
: 1321
Kayıt tarihi
: 21.11.10
 
 

Hayri Temür, 1985 yılının Aralık ayına rastlayan soğuk bir kış günü Giresun'da dünyaya gözlerini ..