Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Nisan '11

 
Kategori
ÖSYS
 

1400 kişi full çekmiş..

1400 kişi full çekmiş..
 

YGS skandalı bir milyon 700 bin aileyi hasta etti.


YGS cevap kağıtlarının henüz yüzde 80’i okunmuş olmasına rağmen, Abbas Güçlü’nün yazdığına göre tam 1.400 kişi Matematik’ten full çekmiş bulunuyor. ÖSYM Başkanı Ali Demir “Bu sene sorular daha zordu, dolayısıyla başarı oranı geçen yıldan düşük ve başarı dağılımında bir anormallik yok” diyor. Yine de 1400 adayın 40 matematik sorusunun 40’ını da çözdüğü anlaşılıyor. Bu rakam cevap kağıtları tümüyle okunduğunda artabilir. 

Geçen yılın rakamlarına ÖSYM istatistiklerinden bakıyoruz. 2142 aday Matematikten full çekmiş. Bu yıl daha düşük ama yanıtlar bu yıl şifreli ve sorular çok daha zor. Düşen full rakamı sınavı temize çıkarmıyor. Düşen rakam şifreli sorularla başarıya ulaşanları kamufle edebilir. 

Ortalıkta kıyamet kopuyor, medyada tartışılıyor, çünkü bir milyon 700 bin ailenin evine ateş düşmüş durumda. Fakat sorumluların, devlet ve hükümet yetkililerinin soğukkanlılığı çok dikkat çekici. Bazılarının açıklamaları “pişkinlik” ölçüsüne varıyor ve sanki bu sonucu beklenen bir şeymiş gibi algıladıkları duygusu uyanıyor. 

YGS şifre skandalından etkilenen mağdur sayısı en fazla bir milyon 700 bin aile. Bunların içinde şifreli sorulardan memnun olup mağdur olmayanlar da var. Oysa Türkiye’de en aşağı 10 milyon aile var. Üniversite ile çoğu alakasız. Çalışkan az, tembel ise çok ve çalışanın hakkını alması, hak ettiği yere gelmesi tembeller için, başarısızlar için bir şey ifade etmiyor. Al sana demokrasi. Çoğunluk iradesi. Hukuk devleti olmazsan tembel çoğunluğun yanlışlığı savunması karşısında mazlum ve ezik kalırsın. Çalışanı, hak edeni hukuk korumalı ama her şeyden önemlisi hukuk adil ve bağımsız olmalı. 

En az 1.400 aday full çekmişse, şimdi merak edilen, araştırılması gereken şunlar: 

-Bunların kaçta kaçı imam hatip lisesi mezunlarıdır? 

-Kaçta kaçı cemaat dersanelerine devam etmişlerdir. 

-Kaçta kaçı AKP üye ve yöneticileriyle ilintilidir? 

-Bazı illerde ve sınav yerlerinde kümelenmeler olmuş mudur? 

-Bu kişilerin lise başarı durumları böyle bir dereceyi öngörmekte midir, uyumlu mudur? 

-Bunca kişinin telefon, internet iletişim bilgileri bir kopya ya da çözüm tekniği tüyosu alıp almadıkları ile ilgili olarak incelenecek midir? 

Yoksa bu hesap da pek çok hesap gibi öteki dünyaya mı kalacak. Söylediklerinin aksine anlaşılan cayır cayır yanmaktan pek korkulmuyor. 

Şifreli cevap anahtarı sabit görüldüğüne göre acaba sınav yenilense 1400 full çeken nasıl bir derece yapacaklar? Geçen yıl KPSS'de full çekenlerin süründüğü gibi bir durum mu ortaya çıkar, yoksa zaten hak eden kişiler olduklarından başarı tekrarından öte bir şey olmaz mı? Bunu anlamanın yolu tekrarlanan temiz bir sınav. 

 
Toplam blog
: 61
: 25799
Kayıt tarihi
: 09.07.08
 
 

Ankara'da yaşayan Afyon doğumlu, Gazetecilik Halkla İlişkiler Radyo-TV bölümü mezunuyum.. Kamuda ..