Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Nisan '11

 
Kategori
Tiyatro
 

15.Afife Jale tiyatro bayramı

15.Afife Jale tiyatro bayramı
 

Ödül töreni sonrası görüntüsü


"Tiyatro aşka benzer. İnsanı hazin hazin ağlatır. Ama verdiği acının gücünde bir başka tat bulunur. Tiyatro evrene benzer. İnsanı doya doya güldürür. Ama yansıttığı tuhaflıklar, gülerken ağlamak için istekler doğurur.” - Namık Kemal 

*** 

Türk tiyatrosunun köklü geleneklerinden biri haline gelen ve on beşincisi düzenlenen 15. Afife Jale Tiyatro Ödülleri, görkemli bir törenle sahiplerini buldu. 18 Nisan 2011, Pazartesi akşamı Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen törende 14 kategoride 2011'in en iyileri ödülleri verildi. Sunuculuğunu Korhan Abay'ın başarıyla gerçekleştirdiği geceye Tan Sağtürk de özel performansı ile renk kattı. 

Törende bir konuşma yapan Yapı Kredi Murahhas Üyesi ve Genel Müdürü Faik Açıkalın, Yapı Kredi'nin Türkiye'de kültür sanat alanının ilk ve en kapsamlı kurumsal destekçilerinden biri olduğunu söyledi. Açıkalın, "67 yıldır hep hayatın içinde, her alanında ve anında olmaya gayret gösteren bir kurum olarak, Afife Tiyatro Ödülleri'nin bizim için çok özel bir yeri var. 15 yıldır başarıyla sürdürülen, tiyatro camiasında kendisine saygın ve köklü bir yer edinen Afife Tiyatro Ödülleri, Yapı Kredi'nin kültür sanat alanındaki gösterimin yansımasıdır. Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri'ne katkılarımız her yıl daha gelişerek, samimi ve içten desteklerimizle artarak devam edecek" dedi. 

Gecenin asıl kazananının emekçisiyle, oyuncusuyla, seyircisiyle Türk tiyatrosu olduğunu belirten Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri Oylama Kurulu Başkanı M. Salih Başağa, "Türkiye'de tiyatronun hak ettiği yere gelmesi için hepimizin daha çok çalışması gerektiğine inanıyoruz İşte tam da bu sorumlulukla Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri'nin 15. yılı şerefine özel hazırladığımız "Bir Ödülün Onurlandırdıkları" kitabını tiyatroseverlerle buluşturmaktan dolayı ayrıca mutluluk duyuyoruz. Bu kitabın Türk tiyatrosu için bir referans kaynağı olacağına inanıyoruz" şeklinde konuştu. 

Ödül törenine katılanlara armağan edilen ve Bir Ödülün Onurlandırdıkları adlı yapıt, bugüne kadar Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri'ne değer görülmüş 191 sanatçı ve kurum ile 14 yapımın öyküsünü içeriyor. Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek ödül alan tüm sanatçıların geniş biyografilerine yer veren kitabın Türk tiyatrosunun kaynakçası özelliğini taşıyor. Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri kapsamında yeni düşünceleri ve yetenekleri desteklemek amacıyla düzenlenen "Sahne Senin" isimli ödüllü yarışmanın birincileri de ödül gecesinde açıklandı. Kayhan Yaşar ve Ceren Kayış "Sahne Senin" yarışmasının büyük ödülü olan Müjdat Gezen Sanat Merkezi'nde ücretsiz tiyatro eğitimi ile Apple iPad almaya hak kazandı. 

Ödüle değer görülen kategoriler ve adların sıralaması: 

Yılın en başarılı yapım: Tehlikeli İlişkiler- İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları.
Yılın en başarılı yönetmeni: Aleksandar Popovski- Tehlikeli İlişkiler- İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları.
Yılın en başarılı erkek oyuncusu: Reha Özcan- Bedensiz Kadın- İstanbul Devlet Tiyatrosu.
Yılın en başarılı kadın oyuncusu: Ahu Türkpençe- Sondan Sonra- Duru Tiyatro
Yılın en başarılı yardımcı erkek oyuncusu: Civan Canova- Ölüleri Gömün- İstanbul Devlet Tiyatrosu.
Yılın en başarılı yardımcı kadın oyuncusu: Sema Çeyrekbaşıoğlu- Temiz Ev- İstanbul Devlet Tiyatrosu.
Yılın en başarılı müzikal komedi erkek oyuncusu: Toron Karacaoğlu- İstanbul Hatırası- İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları.
Yılın en başarılı müzikal komedi kadın oyuncusu: Ayça Varlıer- Leyla'nın Evi- Tiyatrokare. Yılın en başarılı müzikal komedi yardımcı erkek oyuncusu: Bahtiyar Engin- Alevli Günler- İstanbul Halk Tiyatrosu.
Yılın en başarılı müzikal komedi yardımcı kadın oyuncusu: Eda Gülten- Bir Yaz Gecesi Rüyası- Tiyatro Kedi.
Yılın en başarılı sahne tasarımcısı: Behlüldane Tor- Ölüleri Gömün- İstanbul Devlet Tiyatrosu.
Yılın en başarılı giysi tasarımcısı: Candan Seda Balaban- Surname (Maske, Kukla ve Kostüm)- İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları.
Yılın en başarılı sahne müziği: Can Atilla- Dünyanın Ortasında Bir Yer- Romeo ve Juliet - Çığ- İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları.
Yılın en başarılı ışık tasarımcısı: Murat Özdemir- Romeo ve Juliet- İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları. 

Bu yıl verilen özel ödüller: 

Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü Müjdat Gezen'e,  

Müjdat Gezen; sahnede güzel espiriler yaptı. İki adet öykücük(anekdot) aktardı. Bunlardan birisi Muhsin Ertuğrul’un kişiliğini yansıtan göreve zamanında gelinmesi, randevuya bağlı kalınması ve dik duruşu gibi olumlu yönünü yansıttı. Diğeri ise tiyatro oyuncusunun her rolü oynayabileceğine ilişkindi... Beğeniyle bol alkış aldı! 

Nisa Serezli Aşkıner Özel Ödülü Dilek Türker'e,  

Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü Tuncer Cücenoğlu'na,  

Tiyatroda Yeni Kuşak Özel Ödülü "Punck Rock" adlı Oyunun Oyuncularına,  

Yapı Kredi Sigorta Özel Ödülü Prof. Dr. Ayşegül Yüksel'e verildi. 

*** 

Sabahattin Kudret Aksal’ın tiyatroya ilişkin değerlendirmesi de okunmaya değer: ”Tiyatro, sanatın tümü gibi bir okuldur. Eğitir, geliştirir insanı, dünyasının sınırlarını genişletir.” 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..