Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ağustos '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

15 Ağustos Çarşamba

15 Ağustos Çarşamba
 

Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığı için resmen adaylık başvurusu yapmasının ardından bir basın toplantısı düzenleyerek, hakkında söylenenler için millete verdiği güvencenin tartışıldığı bir gündeyiz.

Gül’ü seven dikenine katlanır, diyenler de var, CHP gibi Gül’ün her şeyini boykot edeceğiz diye tehdit savuranlar da… Demokratik bir ortamda davranışlarımızı demokratik bir çizgiye oturtamayışımızın zorluğunu yaşıyoruz.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılacağı oturuma katılmayacağını açıklayan CHP’nin varmak istediği nokta merak konusu. Bunun bir kriz tetikleyicisi olduğunu söylersem ben suçlu duruma düşeceğim.

Bugüne kadar sayın Baykal’ın hiç dilinden düşürmediği uzlaşma adına ne yaptığını kendi kendime sorduğumda, “uzlaşma şart” demekten başka bir şey yaptığını göremiyorum.

Öte yandan sayın Gül’ün açıklamaları hem toplumu bilgilendirme, hem gerginliği bir nebze olsun yumuşatma adına çok güzel. Üstelik ben kişisel olarak da Gül’ün bu görevi gerçekten de dediği gibi tarafsız bir şekilde yürüteceğine eminim.

Ancak hafızamı yokladığım zaman bundan önceki cumhurbaşkanı adaylarının hiç de buna benzer şeyler söylemek zorunda kaldıklarını hatırlamıyorum. Bu bana Sayın Gül’e karşı yapılmış ayıplardan biri gibi geliyor.

Çok zor şartlar altında oluşan bu seçimin, sonunun iyi bitmesi ve iyi devam etmesi en büyük temennim. Elbette şu anda Gül’e karşı olanlar, seçildikten sonra da karşı olmaya devam edecekler ve her fırsatta yeni bir kriz çıkarmaya gayret edecekler, biliyorum.

Huzurdan huzursuzluk duymak gibi psikolojik bir illete sahip olmak, gerçekten zor bir durum. İşin tuhafı bunlar bu huzursuzluklarını kendi başlarına yaşamıyorlar, başkalarına da bulaştırmaktan ve yaşatmaktan büyük zevk alıyorlar.

Toplumun çoğunluğunu teşkil eden bölümün aklı selimine sığınarak, bu badireyi atlatacağımızı umuyorum.

SÖZ VERİYORUM (Akşam). Gül, Erdoğan dahil 232 AKP’linin dilekçesiyle Köşk’e aday oldu. İlk mesajlarının adresi sözde değil, özde laik vurgusu yapan askerdi: Anayasaya ve laikliğe bağlı kalacağım.

GÜL’DEN HALKA GÜVEN MEKTUBU (Bugün). Abdullah Gül cumhurbaşkanlığı için adaylık dilekçesini resmen verdi. Ardından halka güven mektubu sunar gibi taahhütlerini sıraladı.

BAŞKENT’TE GERGİNLİK (Cumhuriyet). Gül’e randevu vermeyen CHP, Cumhurbaşkanlığı oylamasına ve Köşk’teki resepsiyonlara katılmayacak.

SEÇİM SÜRECİ DURDURULABİLİR (Cumhuriyet). Eski Meclis başkanı Hüsamettin Cindoruk, iki ayrı Anayasa hükmünün yürürlükte olduğunu bildirerek, bu meclis bu cumhurbaşkanını Anayasa’ya göre seçemez, dedi.

6 BİLİNMEYENLE KÖŞK DENKLEMİ (Güneş). Gül sürpriz bir gelişme olmazsa 28 Ağustos’ta köşke çıkacak. Şimdi AKP’liler dahil herkes bazı soruların cevabını merakla bekliyor.

O GÜN AKP’Yİ BIRAKIYORUM (Hürriyet). Cumhurbaşkanlığına dün adaylığını koyan Abdullah Gül, herkesi kucaklayıp herkese eşit duracağı sözünü verdi. Tarafsızlık ilkem olacak, dedi.

112 GÜN SONRA (Milliyet). Gül’ün adaylığının ilk açıklandığında AKP’de gözlenen coşkulu hava bu kez yoktu. Bakanlar kurulu’nda Unakıtan gibi bazı isimlerin Gül’ün adaylığına açıkça karşı çıktığı da öğrenildi.

BENDEN KORKMAYIN (Posta). Gül, Laiklik, Demokrasi, sosyal devlet gibi anayasal değerlere bağlılığım konusunda kimsenin kuşkusu, korkusu olmasın. AKP’yi bırakıyorum, tarafsız olacağım, dedi.

DEMOKRASİNİN TÜRBANLA İMTİHANI (Radikal). Kimse telaffuz etmese de temel sorun Gül’ün eşinin türbanlı olması. Üç buçuk ay önceki tepkilerin odağı da buydu. Seçimden sonra ülke yine aynı yere geldi.

CHP BOYKOT EDECEK (Radikal). CHP, Gül rejimi tehlikeye atacak. Seçilirse davetlerine katılmayız, dedi.

KILAVUZUM ANAYASA (Sabah). Cumhurbaşkanlığı için resmen aday olan Gül ilkelerini açıkladı. “Anayasa kılavuzum olacak. Tam tarafsızlıkla herkesi kucaklayacağım.”

ÇANKAYA’NIN DÖRT İLKESİ (Star). Dışişleri Bakanı Gül cumhurbaşkanı seçilirse Anayasaya sadakat, Partilerüstü ve tarafsız yönetim, Kurumlararası uyum ve işbirliği, Dışa açıklık ve dinamizm ilkeleriyle Türkiye’nin cumhurbaşkanı olacağının güvencesini verdi.

ÇANKAYA TURLARI (Takvim). Ak Parti’nin cumhurbaşkanı adayı Gül, destek turlarını açtı. MHP lideri Bahçeli kriz olmasın diyerek oylamaya katılacaklarının sinyalini verdi.

KILAVUZUM ANAYASA (Türkiye). Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül, demokratik, laik ve sosyal hukuk devletini koruyup güçlendirmek her zaman en büyük hedefim olacaktır, dedi.

LAİKLİK TEMEL İLKE, TARAFSIZ OLACAĞIM (Vatan). Gül adaylık başvurusu yaptıktan sonra basının karşısına çıkıp AKP’ye oy vermeyen % 53’ü rahatlatmaya yönelik önemli mesajlar verdi.

HERKES GÖNLÜNÜ RAHAT TUTSUN (Yeni Şafak). Dışişleri Bakanı Gül Türkiye demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir. Bu ilkeleri korumak temel hedefimdir. Kimsenin endişesi olmasın, dedi.

YALNIZ BAYKAL KRİZDE (Yeni Şafak). Köşk seçimlerine katılmama kararı alan CHP, Güle de randevu vermedi. Gül seçilirse CHP cumhuriyet resepsiyonlarına da katılmayacak.

HALKA VERDİĞİM SÖZÜ TUTTUM, KILAVUZUM ANAYASA OLACAK (Zaman). Köşk için Meclis’e resmen başvuran Gül, muhalefetle görüştükten sonra basının karşısına geçti. Seçilmesi halinde laikliği koruyacağını vurgulayan Gül, herkese kucaklayacağım, dedi.

AVRUPA’DAN GÜL’E DESTEK, CHP’YE TEPKİ (Zaman). Gül’ün adaylığını olumlu karşılayan Avrupa parlamentosu liberal grup başkanı Graham Watson, başbakan Tayyip Erdoğan’ın Türk halkından güçlü bir vekâlet aldığını. CHP’nin de halkın iradesine saygı göstermesi gerektiğini söyledi.

*****

Başbakan Erdoğan’la Abdullah Gül arasındaki sıkı dostluk, Ak Parti’yi zirveye taşıyan önemli özelliklerden biri. Ak Parti’ye karşı çıkanların kâbusu olan bu dostluk, cumhurbaşkanlığı sebebiyle yıkılabilir mi diye çok uğraşıldı.

Aslında seçim öncesi toplum mühendislerinin hesapları biraz da bunun üzerine kurulmuştu. Ancak Başbakan, kendisinin Çankaya’ya aday olacağı beklentilerini boşa çıkararak, “adayımız kardeşim Abdullah Gül’dür” demişti.

Çoklarının, özellikle de birbirlerini yeme sanatı üzerine eğitim görmüş politikacıların bir türlü kabul edemedikleri ve içlerine sindiremedikleri durum buydu.

Henüz 367 engelinin düşünülemediği günlerde eski cumhurbaşkanlarından Süleyman Demirel, “Ak parti’nin mecliste tek başına cumhurbaşkanı seçecek oyu var. En geç üçüncü turda bu iş tamamdır. Erdoğan ayağına kadar gelen böyle kısmeti teper mi? Bir siyasetçi için cumhurbaşkanlığı çıkılabilecek en önemli zirvedir” diyordu.

İşte böyle bir ortamda Erdoğan’ın Gül’e sunduğu bu imkân, Gül’ün de zamanında başbakanlığı bırakıp Erdoğan’a yol açtığı günleri getirdi akıllara… İki politikacı arasında klasik politika kurallarına ters gibi görünen bu ahlaki, insani ve dostane davranış, Ak parti’nin gücünü dost-düşman herkese gösterdi.

Bu yüzden Ak Parti karşıtları, onunla başedebilmenin ancak Erdoğan-Gül arasındaki dostluğu bozmakla mümkün olabileceğini biliyorlardı.

Seçim sonrası yazılanlara çizilenlere bakarsanız bunu başardıklarını da zannediyorlardı ama, olmadı. Tam tersine onlar hem ikilinin arasını açmak böylece hem de Gül’ü devre dışı bırakmak planları yaparken, inadına Gül’ü tek aday haline getirmişlerdi.

Dün Ak Parti’nin aday belirleme toplantısında Abdullah Gül’ün Başbakan Erdoğan’a söyledikleri, bu dostluğun hâlâ nasıl da sapasağlam yaşadığının bir kanıtıydı.

KEŞKE SİZ OLSAYDINIZ (Vatan). Gül, adaylığının kesinleştiği son MYK’da, üç kez Erdoğan’a dönüp böyle dedi.

*****

Siyaset dünyasında olaylar böyle cereyan ederken Basın’da da önemli bir olay yaşandı. Hürriyet gazetesi 22 yıllık yazarı Emin Çölaşan’la yollarını ayırdı.

Basın dünyasında yankı uyandıran olayın içyüzünü henüz kimse bilmiyor.

HÜRRİYET ÇÖLAŞAN’I SUSTURDU (Akşam). 22 yılık Hürriyet gazetesi yazarı Emin Çölaşan’ın işine son verildi. Muhalif yazılarıyla tanınan Çölaşan sürpriz kararı İzmir’de tatildeyken öğrendi.

ÇÖLAŞAN ŞOKU (Güneş). Sağlam Atatürkçü ve Ulusalcı duruşu ile iktidarın en rahatsız olduğu yazarların başında gelen Emin Çölaşan’ın Hürriyet’le ilişiği kesildi.

BÜYÜK GAZETEDE BÜYÜK DEPREM (Sabah). İktidara yönelik sert yazılarıyla tanınan Çölaşan’ın Hürriyet’teki yazılarına dün son verildi.

*****

İstanbul’da bir deniz otobüsünün duran bir yük gemisine çarpmasıyla oluşan kazayı dün size aktarmıştım. Henüz gemilerin olduğu kıyı şeridinde otobüsün niye bu kadar hızlı gittiğini ve duran bir gemiyi nasıl görmediğini çözememiştik.

Kaptanın verdiği bilgiler de maalesef konuya açıklık getirmiyor. Bir dalgınlık eseri hem hızlı gidilmiş ve hem de duran koca gemi görülmemiş.

HIZLI KAPTAN DALMIŞ (Akşam). Yenikapı’da duran gemiye çarpan Salih Reis 4 isimli deniz otobüsünün kaptanı, yolcu durumu raporunu incelerken dikkatinin dağıldığını ve gemiyi göremediğini söyledi.

SOHBETE DALMIŞ GEMİYE ÇARPMIŞ (Hürriyet). Yenikapı açıklarında 49 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan deniz otobüsü kazasının sebebi ortaya çıktı. Kaptanla personelin sohbeti.

BU KADAR BASİT Mİ? (Posta). 449 yolcunun bulunduğu deniz otobüsünün kaptanı, 48 kişinin yaralandığı kazanın nedenini, yarımcısıyla konuşurken dikkatinin dağılmasına bağladı.

*****

Bugün Şampiyonlar Ligi ön eleme maçlarının ilki oynanıyor biliyorsunuz. Temsilcilerimiz bu turu geçerlerse Lig’de oynama hakkı kazanacaklar.

Fenerbahçe İstanbul’da kendi sahasında Belçika’nın Anderlecht takımını konuk ediyor. Beşiktaş ise rakip sahada İsviçre’nin Zürih takımıyla mücadele edecek.

Gazetelerimiz ikisini birden tek haberde toplayarak, gerçekten hem centilmen davranmışlar, hem de bunu bir takım meselesinden çok ülkemiz için taşıdığı önem açısından ele almışlar.

Ben de bu görüşü aynen destekliyorum ve Avrupa kupaları’nda oynanacak her maçı, bir milli maç havasıyla izlememiz gerektiğini düşünüyorum.

Fakat nedense bugün içimde bir umutsuzluk var. İnşaallah bu benim tamamen kendi özel durumumdan kaynaklanıyordur. Yani sizin anlayacağınız ben iki takımdan da pek ümitli değilim. Yanılmış olmayı elbette ki çok arzu ediyorum.

SİZE TUR YAKIŞIR (Bugün). Şampiyonlar ligi ön eleme maçındaki temsilcilerimiz Fenerbahçe ve Beşiktaş ilk maçlarını bu akşam oynayacak. Beşiktaş Zürih’le İsviçre’de oynarken Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu’nda Anderlecht’i konuk edecek.

HAYDİ ÇİFTE ZAFER (Güneş). Şampiyonlar Ligi vizesi için Beşiktaş bu gece 21.15’te deplasmanda Zurich’le, Fenerbahçe 21.00’de Saraçoğlu’nda Anderlecht ile karşılaşıyor.

İKİNCİ MAÇA KALMASIN (Sabah). Fenerbahçe ve Beşiktaş Şampiyonlar Ligi üçüncü ön elemesinde bu gece ilk maçlara çıkıyor.

*****

Günün diğer manşetleri de şöyle:

16 BAKAN DEĞİŞECEK (Hürriyet). Kulislerde, Başbakan Erdoğan’ın kabinede büyük çaplı değişiklik yapacağı, 16 bakanın değişeceği iddiaları var.

KAPKAÇ TRANSFERİ CİNAYETİ (Sabah). Hızlı diye başka çeteye transfer olan kapkaççıyı eski çetesi parçaladı.

240 BİN PARAFTAN SONRA ALTIN İMZA (Star). On yılda iki yüz kırk bir bin beş yüz otuz paraf atılan Ilısu Barajı nihayet start aldı.

KUNDAKÇI HAZİNENİN PEŞİNDE (Star). Zeytinburnu’ndaki TOKİ arazisinde 12 milyar dolarlık altın olduğu iddiası tartışma yarattı. Emekli general Kundakçı’nın da bölgeyi incelediği ileri sürüldü.

YAVRUMU VERİN (Takvim). Fransa’da oğulları ellerinden alınan Türk ailenin dramı yürek yakıyor. Gözü yaşlı anne baba yurda kapatılıp işkence edilen yavrularının iadesi için yardım istiyor.

TRANSFER CİNAYETİ (Vatan). Çok iyi cep telefonu hırsızı olarak ün yapan 15 yaşındaki Müslüm başka çeteyle anlaşınca vahşice öldürüldü.

LİSTEYİ ALIR İNERİM (Vatan). Erdoğan yeni kabineyi yarın Sezer’e sunacak. Tek bir isme dahi itirazı kabul etmeyecek.

BARBİELER EVİNE DÖNÜYOR (Yeni Şafak). Türkiye’de satılan Barbie bebekler ile Sarge adlı oyuncak arabalar içindeki zehirli maddeler nedeniyle toplatılıyor. Şirket geçen hafta 1 milyon oyuncağı piyasadan çekmişti.

Yarı yeniden birlikte olabilmek umuduyla…


 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..