Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Mayıs '13

 
Kategori
İstanbul
 

15 Mayıs 1856 Rumeli ve Anadolu Fenerleri İşletmeye başlandı.

15 Mayıs 1856 Rumeli ve Anadolu Fenerleri İşletmeye başlandı.
 

Rumeli Feneri


Bugün 15 Mayıs . Bundan 157 sene önce bugün İstanbul şehri tarihi açısından önemli bir olaya sahne olmuş. 15 Mayıs 1856 da Fransızlar tarafından boğazın iki yakasında inşaa edilen Anadolu ve Rumeli Fenerleri İşletmeye başlanmış. Kırım savaşı sırasında Fransız ve İngiliz gemilerinin Boğazın ve Karadenizin girişlerini görebilmeleri için yapılmasına karar verilen fenerler birbirinden iki deniz mili uzaklığındadır. Her iki fener de İstanbul  Boğazının Karadenizle birleştiği kuzey ucunda yer alır. Her iki fenerin de bulunduğu köyler , fenerlerin ismi ile anılır.Bu fenerlerden ilki Anadolu Feneri 1834 yılında inşaa edilmiş, daha sonra karşısına Rumeli feneri de inşaa edilerek 1856 yılında işletmeye açılmıştır.Önceleri Fransızlar tarafından işletilen fenerlerin 100 senelik işletme imtiyazları 1933 yılında iptal edilmiş ve fenerler tamamen Türklere geçmiştir.

Deniz yüzeyinden 58 metre yüksekte olan Rumeli Feneri 30 metre yüksekliktedir. Fener kulesi üç kademede inşaa edilmiş olup lambası ilkin gazyağı, ardından asetilen ile çalışmıştır. Günümüzde elektirk enerjisi ile aydınlanan fener beyaz ışığı ile 18 mil uzaktan görülebilmektedir.

20 metre yükseklikte olan Anadolu Feneri'nin ise yalnızca Beykoz'a dönük yüzü karanlıkta kalır. Anadolu Feneri orijinal halini koruyan nadir fenerlerden biridir. Bir tek fenerin kristalini döndüren motor ve ampul sonradan eklenmiştir. Denizden 75 metre yükseklikteki fener saniyede bir beyaz ışık vermektedir. Açık havalarda 16 deniz mili açıklığı görebilen fener, karşı kıyıdaki arkadaşı Rumeli Feneri ile Karadenizden gelip Boğaz'a girecek gemilere rehberlik etmektedir.

İstanbul Boğazı'nın  Karadeniz girişinde birer mücevher gibi duran  bu iki fener etraflarındaki harika balık restoranları ile yerli ve yabancı turistlere de güzel bir manzara içinde balık yeme zevki veren harika Gezi yerleri olarak yaşamımızdaki yerini korumaktadır.

 
Toplam blog
: 826
: 1068
Kayıt tarihi
: 26.04.11
 
 

Ben emekli bir iktisatçıyım. 21 yıldır bir sanatçı annesiyim. Küçük kızım klasik müziğe eğilim gö..