Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Eylül '16

 
Kategori
Güncel
 

15 Temmuz Darbe Girişimi nedeniyle; kim ne dedi, neler söylendi, neler konuşuldu – 13 (Son)

15 Temmuz Darbe Girişimi nedeniyle; kim ne dedi, neler söylendi, neler konuşuldu – 13 (Son)
 

15 Temmuz 2016 tarihinde  Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde kendilerini Yurtta Sulh Konseyi olarak tanımlayan bir grup asker tarafından gerçekleştirilen askeri darbe teşebbüsü başarısızlıkla sonuçlandı.

Bu kanlı darbenin başlangıcından itibaren darbe  girişimi için kimler neler söyledi bununla ilgili bir yazı dizisi oluşturarak sizlerin bilgisine sunmak üzere 12 adet yazı yayınladım.

Yazı dizisini bugünkü yazı ile sonlandırmak istiyorum.

15 Temmuz darbe girişimi ile kim ne dedi, ne söyledi ve neler yazıldığını geniş bir şekilde ele almıştık.

Şimdi bu yazıda kısa bir özet yapmaya çalışacağım.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Milletimizi havalimanlarına, meydanlara davet ediyorum. Tanklarıyla toplarıyla gelsinler ne yapacaklarsa millete yapsınlar. Ben de havalimanına geliyorum. Emir komuta zinciri çiğnenmiştir,askıya alınmıştır.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman

Hiçbir parti farkı gözetmeksizin, Türkiye tek yürek oldu, demokrasiden yana oldu ve millet darbeyi yendi.

Başbakan Binali Yıldırım

Sevgili kardeşlerim; Türkiye’de asker kıyafeti içerisine girmiş paralel terör çetelerinin Türkiye’nin birliği, beraberliği, kardeşliğini bozmaya yönelik kalkışmasını demokrasi nöbeti tutarak, tankların üzerine çıkarak gerekli dersi veren bu yüce milletin adı Türk milletidir. Sizlerle onur duyuyoruz, gurur duyuyoruz. 

Genelkurmay Başkanı Hulisi AKAR

Ebedî Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği “Hâkimiyet Milletindir” düsturu bizim en temel anlayışımızdır; bu anlayışımız sonsuza dek değişmeyecektir.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu

Bu ülke darbelerden cok çekmiştir. Aynı sıkıntıların yeniden yaşanmasını istemiyoruz. Cumhuriyete ve demokrasimize sahip çıkıyor; inancımızı eksiksiz bir şekilde koruyoruz

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli

Hepinizle övünüyorum, Türk milletiyle iftihar ediyorum.

 Diyorum ki, şehitler ölmez vatan bölünmez.

Bağımsız yaşamaktan başka seçeneğimiz yoktur.

Korkma, diye başlıyor İstiklal marşımız, Korkma!

Anımız birdir, adımız birdir, atimiz birdir; biz Türk milletiyiz.Yedi bölge, dört mevsim, 81 vilayetle Türkiye’yiz.Ne Mutlu Türküm Diyene.

HDP'den yapılan açıklamada

"HDP, her koşulda ve ilkesel olarak her tür darbeye karşıdır. Demokratik siyasete sahip çıkmak dışında bir yol yoktur.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ

Sayın Başkan, meclisi burada kapatıp aşağı (sığınağa) gidersek bu millet meydana gelmez. Bu millet, ‘Bunlardan meclis korktu’ der. Bizim burada yapacağımız şey, burada ölmektir.

Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül

Önce bütün milletimize şunu söylemek isterim, düşüncesi, fikri, partisi ne olursa olsun, bir kenara bırakmalı bugün, demokrasi için sımsıkı sahip durması gerekir.

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu

Darbecilere karşı onurumuzu koruyacağız. Gün birlik günüdür. Halkın onurunu, kimliğini, şerefini koruma günüdür.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık

Bu akşamki bu kalkışma girişimi tespit ettiğimiz kadarıyla Paralel yapının bir girişimi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Süleyman Soylu

Ama bir şeyi hesap etmediler. Bir milletinin liderine olan sevgisini, onunla arasındaki sadakat bağını, onunla arasındaki muhabbetini. Birde bu milletin cesaretini hesap etmediler.

AK Parti Genel Sekreteri Abdulhamit Gül

Bu ihanet teşebbüsünde bulunanlar, göz yumanlar, yardım edenler, darbe destekçiliği yapanlar en ağır şekilde cezalandırılacaktır.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz

Türkiye 15 Temmuz'da millet olduğunu ortaya koydu. Her görüşten insanıyla her kesimden insanıyla kaderine sahip çıktı. Hepimizin onurunu haysiyetini savunmak için canlarını ortaya koyarak bu ülkenin değerlerine sahip çıktılar. Onlara müteşekkiriz.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Sorgun

Bu topraklara ait hiç kimse, kendi vatandaşını devletin emanet ettiği silahlarla, bombalarla yok etmeye kalkışamaz. Bu vahşeti insan yapamaz.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker,

Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir hainlik olamaz. Yunanlılar Türkiye'yi işgal ettiğinde de top sesleri, gülleleri TBMM'ye değmedi. Bunlar doğrudan TBMM'nin Genel Kuruluna bomba yağdırdılar.

Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Zekai Aksakallı

"Eşkıyalar, ihanet şebekeleri darbe girişiminde bulunmaya çalışıyor. Başarılı olamayacaklar. Görevimizin başındayız. Milletimiz arkamızda.

3. Kolordu Komutanı Erdal Öztürk

. TSK, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin hiyarşisinin, TBMM ve Türk halkının iradesine saygılıdır.

Jandarma Harekat Başkanı Tümgeneral Arif Çetin

Ben şu anda karargahtayım, hareket merkezindeyim. Birliklerimiz ülkeyi korumaya hazırdır. Mücadelemiz devam edecektir.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan

Ortadoğu kan gölündeyken biz halen 15 Temmuz darbe girişimini önleyebiliyorsak, beraberliği sağlayabiliyorsak bu laik cumhuriyet kültürünün bir ürünüdür.

MHP Bursa İl Başkanı Tevfik Topçu

Bütün siyasi partiler bu darbe kalkışmasına karşı dünyada örneği az görülecek bir duruş sergiledi.

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ

Yaşanan darbe kalkışımını, girişimini bu hareketi ve bu harekete katılanları lanetliyorum. Onlar Türkiye'nin ve TSK'nın tarihine bir kara leke sürdüler. Bunlar birilerinden, bir yerlerden emir alan teröristlerdir.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in Savaş uçakları ile korku salmak istedileri. Biz buna karşı sela okutarak milletimize güç verdik. Daha önce Kıbrıs ve Kurtuluş savaşlarında sela okutulmuştu.

TBMM'de grubu bulunan dört parti ortak deklerasyon yayınladı, yayınlanan metinde, 15 Temmuz  darbe girişimi kınandı.

Ortak metinde:

Türkiye Cumhuriyeti'ni ve kurumlarını canı pahasına koruyan bu aziz millet her türlü övgü ve takdiri ziyadesiyle hak etmektedir. Bu uğurda canlarını veren şehitlerimize milletçe minnettarız ve o kahramanlarımızı da asla unutmayacağız.

Siyasi partilerden 15 Temmuz darbe girişimi açıklamaları:

AK PARTİ

Bu hain yapı; esas itibarıyla milletimize, milli iradeye, aynı zamanda Başkomutan olan seçilmiş Cumhurbaşkanımıza, Türkiye Cumhuriyeti’nin meşru hükûmetine ve vatansever güvenlik güçlerimize karşı darbe girişiminde bulunmuştur.

CHP

15 Temmuz tarihinde ülkemizde yaşanan darbe girişimi; parlamentomuzun, milletvekillerimizin onurlu ve kararlı duruşu, TSK içindeki ülkesine seven yaşamı pahasını demokrasiyi koruyan subay, astsubay, emniyet güçlerimiz ve halkımızın desteği ile önlenmiştir.

HDP

Bu darbe girişimlerinin acı sonuçları ortaya çıkmış olsa da 15 Temmuz darbe girişiminin gerçekleşememesinin en büyük nedeni siyasetin takındığı darbeye karşı ortak tutumdur.

MHP

Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünün çok ciddi tehdit ve taciz altında bulunduğu da ortadadır.Ancak her sorununun çözüm yolu demokrasidir.

Türkiye’nin iç savaş ve kaos ortamına savrulması halinde Türk milletinin ödeyeceği bedel vahim ölçüde yüksek ve pahalı olacaktır.

Saadet Partisi

Saadet Partisi olarak her darbeye olduğu gibi 15 Temmuz 2016 darbe teşebbüsüne de şiddetle karşı olduğumuzu Aziz Milletimize bir kere daha arz ediyoruz.

Büyük Birlik Partisi

Namlusunu, bombasını ve kurşununu millete döndürmüş cuntacılara selam durmayacağız.

Bağımsız Türkiye Partisi

BTP olarak her türlü darbenin ve antidemokratik yapılanmanın karşısındayız.

Demokratik Sol Parti

Demokrasiyi ve Cumhuriyet rejimini özümsemiş olan Türk halkı, 15 Temmuz’da Atatürk’ün emanetine“canı pahasına” sahip çıkacağını dost-düşman tüm dünyaya göstermiştir.

Liberal Demokrat Parti

Demokrasilerde halkın iradesiyle gelen bir hükumet, yine halkın iradesiyle gitmelidir.

Millet ve Adalet Partisi

Hain darbe girişiminin başarısız olmasıyla ülkemizin büyük bir felaketin eşiğinden dönüldüğü konusunda görüş birliğine varıldı

Resmi kuruluşlar ve Özel  kuruluşlardan açıklamalar:

TSK

Zafer, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, asil milletimizin yüksek değer ve hedeflerine inananlarındır.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç

 Üniversitelerimiz, milletinin değerlerine, devletine bağlı kurumlardır.

 Yetiştirdiğimiz ve yetiştireceğimiz nesiller, milletin, ay yıldızlı bayrağının ve ülkenin bölünmez bütünlüğünün sahibidirler.

YÖK’ün ortak bildirisi

Cumhurbaşkanımız, Meclisimiz, Hükûmetimiz, kahraman polisimiz ve ordumuzun emir ve komuta zincirine bağlı şerefli unsurları ve tüm milletimiz dirayetle bu kalkışmayı kısa zamanda durdurmuş, ülkeyi bir uçurumun kenarından döndürmüşlerdir.

Anayasa Mahkemesi

Darbe teşebbüsü anayasal düzene en ağır saldırı.

Danıştay

Hukukun üstünlüğü, demokratik düzenin korunması, huzur ve güvenin sağlanması hususunda halkımızın gösterdiği hassasiyet ve kararlı irade her türlü takdirin üstündedir.

Sayıştay

Gün, birliğimiz, bütünlüğümüz için kenetlenme günüdür.

İstanbul Barosu

Cumhuriyete sonuna kadar bağlı, her türlü darbe ve darbe girişiminin karşısındayız.

Hukukçulardan açıklama

Milletin ve millet iradesinin yanında olmaya devam edeceğiz.

Ankara Üniversitesi

Hiçbir zaman sağduyusundan şüphe duymadığımız aziz milletimiz, güvenlik güçlerimizin de yardımıyla büyük bir vatanseverlik örneği göstererek bu son ve en büyük ihanetin başarıya ulaşmasını engellemiştir."

Memur-Sen

milletin ve milli iradenin yanında yer aldığını bir kez daha deklare ederek,cuntanın hain planlarının bozulduğunu, büyük Memur-Sen ailesinin 1 milyona yakın üyesiyle, daima milli iradenin yanında yer alacağı vurgulandı.

Türkiye Kamu-Sen

Türk Milleti, askeri ve polisiyle bütünleşerek bu hain girişimi bertaraf etmiştir.

Eğitim Sen

Eğitim Sen, nereden gelirse gelsin her zaman darbelere karşı olmuş, darbelerin asıl hedefinin emek ve demokrasi mücadelesi olduğunu savunmuştur.

HAK-İŞ

Ortak Paydamız Vatansa Gerisine Teferruat.

DİSK

Başarısız darbe girişimi sonrası yükselen demokrasi talepleri, toplumun tüm kesimlerinden gelen talepler olarak görülmeli.

TÜRK-İŞ

TÜRK-İŞ, Anayasal düzenin dışında gelişen, milletin iradesini yok sayan her türlü girişimin karşısındadır.

HİZMET-İŞ

Artık anlaşılmıştır ki;

Millet iradesinin üzerinde hiçbir irade ve güç yoktur ve olmayacaktır!

STK’lardan ortak açıklama

Açıktır ki, demokrasi ve hukuk devleti yoksa sivil toplum kuruluşları da yoktur.

Türk Tabipleri Birliği

Her türlü anti-demokratik girişim, şiddet ve baskının karşısındayız.

ATO

Meclise atılan her bomba milli iradeye, milletin yüreğine atılmıştır.

Sabancı Holding

Ülkemiz, halkımızın iradesi sayesinde bir uçurumun eşiğinden dönmüş; kazanan demokrasi olmuştur.

Tüsiad

Demokrasi hiçbir müdahale kabul etmez.
Müsiad

Demokrasiyi ve milli iradeyi sekteye uğratmaya çalışan güçler bir kez daha harekete geçti. Gün, demokrasi ve milli iradeye sahip çıkma günüdür.
Tobb

Ülkemize ve milletimize karşı girişilen bu darbe girişimini tanımıyoruz!

İto

İş alemi hükümetimizin yanında.

Şehit yakınlarının ve gazilerin söyladikleri:

Şehit Astsubay Ömer Halisdemir’in Babası

Rahmetli çocuğum, çok güçlü, çalışkan, devletini, milletini seven bir çocuktu.

Şehit Polis Memuru ikiz kardeşler Ahmet ve Mehmet Oruç

Şehit eşleri, "Onlar her zaman  camiye gider vatanı ve milleti için dua ederlerdi. Pınar Mahallesi'nde yapılan yeni bir camiye şehit eşlerimizin isimlerinin verilmesini istiyoruz. Camiye gidenler onlara dua eder"

Şehit Serhat Önder'in babası İsmet Önder

Hainlerin el ovuşturmalarına fırsat vermeyelim.

Demokrasi Şehidi  Ömer İpek’in babası Talip İpek

Söylenecek her şey burada söyleniyor. Bu hainler, böyle kahramanlar olduğu müddetçe başaramayacak. Bunlar Allah'ın aslanı...

Demokrasi Şehidi  Ömer İpek’in ablası Döndü İpek

”Bir canım var benim canım da feda olsun .Tankın önüne dururz,silahın önüne dururuz.Ama yine de namusumuzu çiğnetmeyiz.Vatan bizim namusumuz,biz namusumuzu çiğnetmeyiz.

Demokrasi Şehidi Fazıl Gürs'ün annesi Neriman Gürs

Cenaze namazından sonra, "Bu vatana feda olsun canımız. Bu vatan dimdik ayakta duracak. Vatan sağ olsun." dedi. 

Demokrasi şehidi Hüseyin Kısa

Demokrasi şehidi Hüseyin Kısa’nın sosyal paylaşım hesabındaki son paylaşımına bakıldığında “Bu elleri ayıramayacak, bu vatanı bölemeyeceksiniz.” yazıyordu. 

Zekeriya Bitmez’İN eşiSerpil Bitmez

Eşim vatanı, bayrağı ve çocuklarının geleceği için şehit oldu. Eşim ve diğer şehitlerimiz ile gazilerimiz olmasaydı, bugün burada oturamazdık.

 Mesut Yapraklı

Biz şimdi evimizde yatarsak, çocuklarımız ömür boyu rahat uyuyamayacak diye düşünerek çıktım sokağa.

Nigar Kaya

Onlar emellerine ulaşamadı ya bin şükür. Allah yardım etti. Rabbim meleklerini, sahabelerini, peygamberlerini gönderdi ki bugün biz böyle olabildik.

Yalçın Şenel

Bir daha olsa bir daha giderim, iki defa olsa yine giderim, dört, beş defa daha olsa yine giderim. Vatan uğruna canımız feda olsun hiç sıkıntı değil.

Üroloji Doktoru Uzm. Dr. Erkan Ölçücüoğlu

Ne mutlu ki ülkesini seven insanlar çokmuş, daha çok seveceğim ülkemi, bir daha olsa bir daha gideceğim.

Ömer Ünlü

Vatan elden gittikten sonra can olsa ne olur, olmasa ne olur. Bugün darbe girişimi olsa yine meydanlara inerim.

Bayram Korkmaz

Köprüde mahşeri bir kalabalık vardı, 7'den 70'e çocuğundan ihtiyarına ve gencine varıncaya kadar vatanını devletini ve milletini savunmak için herkes oradaydı.

Metin Doğan

Metin, Atatürk Havalimanı önüne geldiğinde mermi sesleri duyduğunu ve uzakta telsizli kişiler gördüğünü ifade ederek, "Gördüğüm manzara beni çok
etkiledi. Birden fırladım. Askerin üzerine doğru giderken 'Ben Türk askeriyim, siz kimin askerisiniz?’ diye bağırmaya başladım.

Orhaneli’li Abdurrahman Kafkas

"Bizim korkmaya hiç niyetimiz yoktu. Vatan sevgisinin önüne hiçbir şey geçemez.

Nevşehirli Ersoy Kabaktepe

 "Evlatlarım Babasız Kalsın, Ama Vatansız Kalmasınlar!"

Milli karateci Vildan Güvercin

 “Benim, uğruna maçlarına çıktığım, uğruna ter döktüğüm bayrağım olmadığı sürece yaşamamın bir anlamı yok. O yüzden evden çıkarken bir an bile düşünmedim

Süleyman Tok

Sabah namazını kıldım ve Kur’an okudum. Annemi rüyamda görmüştüm, elimden tutmuş gülümsüyordu bana. Sonra çıktım evden. Şehit olmaya gitmiştim ama gazi oldum.

Atilla Yüce

Sen yüzde 99’u müslüman olan bir ülkede yaşıyorsun. İnsanın tekbire saygısı olmaz mı? Tekbir getirenlere ateş açıyorlar.

Barış Gülhan

Millet olarak o gün orada yapmamız gerekeni yaptık" dedi. “Çanakkale duygusunu orada yaşadım”

Mustafa Zorova

“Şimdi ayağım iyi olsun, ayağa kalkayım, böyle bir durumu şimdi duyayım yine giderim. Hiç tereddüt etmem vatan ve millet için. Gözümü kırpmam, istersem yüz yaşımda olayım. Şimdi 70 yaşındayım. Her zaman aynı şekilde yine giderim. Yeter ki millet, devlet el ele beraber olsun. Dimdik olunsun. Bırak bacağımı, canımı versem helal olsun bu devlet için." dedi.

Gazi Orçun Şekercioğlu

Bugün karşımda gördüğüm muhteşem manzara, hamdolsun ki o darbeci hainlerin ve onları maşa olarak kullananların başarısız olduğunu gösteriyor. Rabbimize hamdolsun, Rabbim bu birlikteliği, 79 milyonun bu kardeşliğini daim kılsın, bize bir daha bu kötü günleri yaşatmasın.

Yaşlı ile çocuk darba girişimi için ne dedi:

Veysel Kızı 1940  Of - doğumluHatice VURAL

“Biz askerlere dua ediyoruz onlar bize mermi atıyor. Bu nasıl olur?”

Başbakan Binali YILDIRIM’ın torunu:

”Dede bunlar  bizim askerimiz değil mi halkı niye öldürüyorlar?”

Türkiye dışındaki ülkelerin Darbe ile ilgili göüşlerinin özeti:

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı

Türkiye demokrasi içinde yeni bir güne uyansın. Bu bizim için de, bölge için de son derece önemli.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev

Bu, bir yandan Türkiye'nin devletçiliğine, diğer yandan ise Türkiye halkına, iradesine ve seçimine karşı yapılan dehşet verici cinayettir.

Pakistan

Türkiye'deki halkın iradesi ile oluşan demokratik sistemi ve demokratik yollardan seçilmiş liderliğini destekliyoruz.

Başkan Obama

ABD'nin, Türkiye'nin demokratik yollardan seçilmiş sivil hükümetine koşulsuz desteğinin altını çizdi.

Devlet Başkanı Vladimir Putin

Türkiye'de seçilmiş hükümetin yanında yer aldıklarını belirten Rusya Devlet Başkanı Putin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, ailesine ve Türk halkına geçmiş olsun dileğinde bulundu

 Almanya hükümeti

Türkiye’de demokratik düzene saygı duyulmalı. İnsanların hayatını korumak için her şey yapılmalı.

İran

Türk halkının demokrasi ve seçilmiş hükümetini cesurca savunması bölgede darbelere yer olmadığının ve teşebbüslerin de başarısızlığa mahkûm olduğunun kanıtıdır.

İngiltere

İngiltere’nin Türkiye’de demokratik yollardan seçilmiş hükümet ve kurumları desteklediğinin altını çizdiğini kaydetti.

Fransa

İnsan hakları konusunda taviz vermeyiz; Avrupa Birliği'ne girmek isteyen bir ülke idam cezasını geri getiremez. 

Yunanistan

Türkiye'de seçimle işbaşına gelmiş Türk yönetiminin arkasında oldukları belirtti.

İtalya

Darbe girişiminin püskürtülmesiyle Türkiye'de istikrar ve demokratik kurumların üstünlüğünün tesis edilmeye başlandığı belirtildi.

Gürcistan

Öncelikle Türkiye'de demokratik yollarla seçilen hükümete destek verdikleri ifade edilmiştir.

Somali

Türk halkının seçtiği demokrasi yolunun darbe girişimiyle değiştirilmeye çalışılmasının kabul edilemez olduğu belirtti.

Ukrayna

Demokrasinin temel prensiplerine saygı gösterilmelidir.

Fas

Fas, kardeş ve Müslüman ülke Türkiye ile her zaman dayanışma içerisinde olacaktır.

Katar

Katar'ın, anayasal meşruiyetin korunması, hukukun uygulanması, güvenlik ve istikrarın muhafazası için alınacak her türlü önlemde Türkiye'nin yanında olduğu dile getirildi.

Bosna Hersek

Ordunun görevi devletini korumaktır, başka bir şey değil. Ordunun kontrolü eline alma hakkı yoktur.

Tunus

Türkiye'de ordudan bir kanadın Türk halkının iradesi ve demokratik anayasal kurumların ihlaline yönelik isyan hareketini reddedip kınamaktadır.

Baltık ülkeleri

Türkiye'de yaşanan olaylar bizi ciddi şekilde tedirgin etti ve sarstı.

BM Genel Sekreteri

BM Genel Sekreteri, askeri müdahalenin kabul edilemez olduğunu vurguluyor.

NATO Genel Sekreteri

İtidal, sükunet ve Türkiye'nin demokratik kurumları ile anayasasına tam saygı gösterilmesi çağrısında bulunuyorum.

AB Konseyi Başkanı

Türkiye'de anayasal düzene hızlı bir şekilde dönülmesi çağrısı yapıyoruz. Gelişmeleri yakından izlemeyi sürdüreceğiz.

-Hamas'tan kınama

Demokrasiye yapılmış bir saldırı" olarak nitelendirilen darbenin başarıyla püskürtülmesinden ötürü Türk halkı ve yönetimi takdir edildi.

Yerli basında 15 temmuz darbe girişimi ile ilgili manşetlerin özeti:

Hürriyet

Bir grup  asker darbe yapmak istedi. Darbeye geçit yok.

Sabah

TSK’daki bir grup hainin  girişimi halktan döndü.

Star

Demokrasiye millet sahip çıktı.

Takvim

Başkomutan Erdoğan,  Fetö’nün  alçak darbe girişimine meydan okudu:

YeniBirlik

Kara bir leke, demokrasiye  darbe girişimi. Erdoğan çağırdı,millet meydanlara aktı. Selalar demokrasi için.

Haber Türk

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Halkın gücünün üstüne güç yoktur. Demokrasiden taviz yok.

Vatan

Son ihanet.. 4 saate bitirildi. Tankların üstüne çıktılar

Akit

Ankara’da hain kalkışma. Hain kalkışam  Paralel yapı işi. Milletin tankı milletin elinde.

T.C. Sözcü

Kanlı darbe girişimi. Cumhuriyet ve demokrasi kazandı.

Milli Gazete

“İhanet” gecenin karanlığında kendisini gösterdi... Darbe halka çarptı... Darbeye kalkışanların sesini “ezan sesi” bastırdı.

Posta

Bir grup asker darbe yapmak istedi, halk izin vermedi. Yaşasın demokrasi.

Cumhuriyet

Askeri veya sivil darbeye karşı... Çözüm demokrasi.Halk tankın üstünde.

Güneş

Milli  irade destanı. Türkiye zaferini kutladı. Darbeye karşı tek ses.

Yeni Şafak

Milletimiz  destan yazdı.

Yeniçağ

Demokrasi kazandı,ihanet kaybetti.

Haber Türk

Demokrasi zaferi. Darbeye karşı tek ses.

Milliyet:

Demokrasinin zaferi

Akşam

15 Temmuz destanı

Zaman

Kanlı darbeyi millet bastırdı.

Ortadoğu

 Geçmiş olsun Türkiyem.

Yeni  Asya

Her türlü darbeye hayır. Demokrasiden dönüş yok.

Yeni Mesaj

Dehşet gecesi. Cumhuriyet  tarihinin en uzun  gecesi.

Taraf

Demokrasi kazandı. Darbeciler gözaltında.

Diriliş Postası

Pensilvanya’dan yönetilen teröristlerin  Türkiye’yi  işgale kalkışması millet tarafından püskürtülüyor. 

Milat

Bu zafer bizim. Başkomutan emretti millet destan yazdı.

Yeni Söz

Millet devlete el koydu

Özgür Düşünce

Darbeyi lanetliyoruz. Milletin Meclisi  tek ses oldu.

Karar

Bir millet destan yazdı

Foto Maç

Spor dünyası ve kulüplerimiz, Fetö’cü kalkışmaya karşı tek ses tek yürek oldu

Bir Gün

Gerçek bir demokrasi istiyoruz!

Korkusuz

Halkın mehmetçiğini  bu hale düşürenler utansın. TSK içindeki Fetöcü’ler darbe kalkışmasına vatani görevini yapan Mehmetçiği alet etti.

Vahdet

Hain darbeyi millet önledi.

Yarına Bakış

Meclis darbeye karşı tek ses. Halk demokrasiye sahip çıktı.

Meydan

Darbe terörü. Darbeye hayır. Demokrasiden dönüş yok.

Yurt

Ne askeri darbe ne sivil cunta, Çözüm TBMM’de. Türkiye geceyi sokakta geçirdi.

Fanatik

Yaşasın Cumhuriyet ,yaşasın demokrasi.

Yabancı basında 15 Temmuz darbe girişimi,manşetler ve söylenenlerin özeti:

Rus haber ajansı RİA, "Türkiye'de darbe girişimi" 

Rus TASS haber ajanı, Ülke işgalcilerin elinde kalmayacak

ABD'nin CNN kanalı TSK'ya mensup bazı grupların yönetimi ele geçirme girişiminde bulunduğunu açıkladı.

Rusya'nın Russia Today internet sitesi TSK'nın internet sitesinden yayımlanan açıklamaya yer verdi. Açıklamada TSK'nın yönetime el koyduğu belirtildi.

İsrail'in Haaretz gazetesi TSK'nın yönetime el koyduğu iddiasına yer verdi.

Fınancıal Times: Türkiye'de darbe girişimi. Ordu iktidara el koyduğunu duyururken, cumhurbaşkanı hükümeti savunacağını açıkladı. 

The Atlantic: Türkiye'deki darbe girişimi iddiaları arasında sosyal medya karardı.

Los Angeles Times: Darbe girişimi haberleri üzerine Türkiye'de halk ATM'lere akın etti.

Fransa

Fransa basını, darbe girişimin başarısız olduğunu ve halkın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla sokaklara döküldüğünü yazdı.

Belçika

Belçika basını, ülkenin kontrolünün Cumhurbaşkanı Erdoğan'da olduğunu yazdı.

Almanya

Almanya'nın Bild gazetesi birinci sayfadan "Türkiye'de Erdoğan'a karşı askeri darbe" başlığını kullandı.

 İngiltere

Times gazetesinin manşetteki haberinde, "Başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişimi sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yargıda ve orduda benzeri görülmemiş bir tasfiye süreci başlattı.

Kazakistan

İnsanlar tankların yollarını kapatmak için sokaklara çıktı.

Gürcistan

Rustavi 2 kanalı, “Türkiye’deki darbe girişimi başarısız oldu”

Ukrayna

Resmi haber ajansı Ukrinform (Ukrayna Haber Ajansı), Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “İhanetin bedelini çok ağır ödeyecekler” sözlerini ön plana çıkarırken, Unian Haber Ajansı internet sitesi “Türkiye’deki askeri darbe girişimi” başlığı açarak gelişmeleri okuyucularına duyurdu.

Katar'da yayın yapan Eş-Şark gazetesinin başyazısında, askeri darbe girişiminin engellenmesindeki başarıda tebriği, Türk halkı ve tüm partileriyle siyasi güçlerin hak ettiğine işaret edilerek, "Türk halkı, iradesini, demokratik düzeni korumaya muktedir olduğunu kanıtlamış, Türkiye'de anayasanın meşruiyetini zayıflatmaya yönelik herhangi bir girişimin başarısız olacağı mesajını göndermiştir." ifadelerine yer verildi.

El-Arabgazetesi ise Türk halkının darbe girişimi karşısında sergilediği birlik ve beraberlik bilinciyle aralarındaki farklılıkları aşabilmesinin önemini vurgulayarak, yaşananları "tarihi bir an" şeklinde değerlendirdi.

Kuveyt'te yayınlanan Er-Ra'yu gazetesi, Arap dünyasında istenmeyen yönetimler için kullanılan "Halk yönetimin gitmesini istiyor" şeklindeki yaygın söylemi değiştirerek, "Halk yönetimin kalmasını istiyor" başlıklı haberi manşetten verdi.

Es-Siyasegazetesi ise manşetinde, "Halk darbe istemiyor" ifadesini tercih etti.

En-Nehargazetesi de "Türk halkı, darbeyi devirdi" başlığını kullandı.

15 Temmuz Darbe Girişimi nedeniyle;kim ne dedi, neler söylendi ,neler konuşuldu yazı dizisinin sonunda şu mesajlara kulak veriyoruz:

1-    Türk Milleti yeniden tarih sahnesinde yerini almıştır.

2-    -Hiç bir güç bizi demokrasiden uzaklaştıramaz.

3-    -Cumhuriyetimiz ve demokrasimiz bizim birliğimizin teminatıdır.

4-    - Millet iradesinin üstünde hiçbir vesayet kabul edilemez.

5-    Kanlı darbe girişimi birlik ve beraberlik sayesinde püskürtülüp,tamamen önlenmiştir.

6-    Cumhurbaşkanımız  başkomutan olarak darbe girişimini önlemede tam anlamıyla lider olarak başarılı bir durum sergiemiştir.

7-    MHP Genel başkanı Devlet BAHÇELİ, darbe girişimi ve sonrasında büyük bir başarı göstererek hükümete verdiği sınırsız yetkiyle başarıya tam olarak ortak olmuştur.

8-    Tüm siyasi partiler CHP başta olmak üzere darbe karşısında dik durarak darbenin başarısız olmasına katkı sağlanmıştır.

9-     Önemli durumlarda Türk halkı her zaman bir ve beraber olmuştur. Son örneği 15 Temmuz gecesi darbe karşısında  verilen mücadelede görülmüştür.

10-Türk milleti kendisinden beklenen kutsal vazifesini yerine getirmiştir.

11-Farklı siyasi düşünceye sahip olanlar, farklı görüşlerini bir kenara bırakarak, vatan söz konusu olunca ayni düşüncede bir araya geldiklerini görüyoruz.

12-Toplum olarak höşgörü kültürünü her zaman canlı tutmalıyız.

13-Aziz milletimiz, güvenlik güçlerimizin de yardımıyla büyük bir vatanseverlik örneği göstererek bu son ve en büyük ihanetin başarıya ulaşmasını engellemiştir.

14-Demokrasi hiçbir müdahale kabul etmez.

15-Gün demokrasi ve milli iradeye sahip çıkma günüdür.

16-Demokrasi hepimizin. Onu korumak, geliştirmek ortak hedefimiz. Bunun dışında onu sekteye uğratacak her anlayış, ortak düşmanımızdır.

17-Türkiye Cumhuriyeti devleti tüm kurum ve kuruluşları ile köklü maziye sahip bir devlettir.

18-Meclise atılan her bomba milli iradeye, milletin yüreğine atılmıştır.

19-Müdahale kabul edilemez ve demokratik olmadan sosyal barış olamaz.

20-14-Seçimle gelmiş bir Hükümet dışında hiçbir iradeyi tanımıyoruz.

21-Ülkesinin birbirine kurşun sıkan askeri ve polisi arasında kalan ve çözüm arayan bir bilim adamının şehit olmasına anlam vermek gerçekten çok zor. Kendi  halkınasilah  sıkacak kadar gözü dönmüş, vatanı ve kıblesi belli olmayan bu hainlerin hesap verme zamanı gelmiştir.

22-Şehit babsı evladını kaybettiği için taşıdığı hüznün yanı sıra milletin vatana yapılan ihaneti püskürtmesinin sevincini taşıdığı görüldü. 

23-Bu vatana feda olsun canımız. Bu vatan dimdik ayakta duracak.

24-Şehit ablası Döndü İpek:”Bir canım var benim canım da feda olsun .Tankın önüne dururz,silahın önüne dururuz.Ama yine de namusumuzu çiğnetmeyiz.Vatan bizim namusumuz,biz namusumuzu çiğnetmeyiz.

25-Şehit babası anlatıtor:Ramazan Bayramında Türk Bayrağına sarılı şehit cenazelerini görünce Oğlum ; “Bayram günü nasıl bunu yaparlar, Ben şehit olacağım” deyince. “Oğlum Asker değilsin, polis değilsin nasıl şehit olacaksın ”dedim. O” bak görürsün baba ben şehit olacağım demeye devam etti”

26-Biz şimdi evimizde yatarsak, çocuklarımız ömür boyu rahat uyuyamayacak diye düşünerek çıktım sokağa.

27-İnsanlar tankların yollarını kapatmak için sokaklara çıktı.

28-Bir daha olsa bir daha giderim, iki defa olsa yine giderim, dört, beş defa daha olsa yine giderim. Vatan uğruna canımız feda olsun hiç sıkıntı değil.

29-Kolum ve bacağımda his kaybı var, hiçbir zaman pişman olmadık, öbür ikisini de vermeye hazırım.

30-Ne mutlu ki ülkesini seven insanlar çokmuş, daha çok seveceğim ülkemi, bir daha olsa bir daha gideceğim.

31-Oğlum :"baba gitme seni vuracaklar" demişti, "ben gitmezsem hepimizi vuracaklar" dedim. Namazımızı kılıp evden çıkmıştık,

32-Eğer darbeciler başarıya ulaşacak olsalardı, ölmeyi ve o anı görmemeyi çok isterdim.

33-Şimdi ayağım iyi olsun, ayağa kalkayım, böyle bir durumu şimdi duyayım yine giderim. Hiç tereddüt etmem vatan ve millet için. Gözümü kırpmam, istersem yüz yaşımda olayım. Şimdi 70 yaşındayım.

34-Rabbimize hamdolsun, Rabbim bu birlikteliği, 79 milyonun bu kardeşliğini daim kılsın, bize bir daha bu kötü günleri yaşatmasın."

35-Vatan sözkonusuysa gerisi teferruattır.

 

         “Bu elleri ayıramayacak, bu vatanı bölemeyeceksiniz.”

         “Evlatlarım Babasız Kalsın, Ama Vatansız Kalmasınlar!”

         “Vatan bizim namusumuz,biz namusumuzu çiğnetmeyiz.”

         “Şehitler öimez vatan bölünmez”

 

         Vatan sözkonusuysa gerisi teferruattır.

(son)

 
Toplam blog
: 40
: 195
Kayıt tarihi
: 21.09.15
 
 

Üniversite mezunu olup,öğretmenlik yapmaktayım. Kitap okumayı ve yazı yazmayı seviyorum. Vatanımı..