Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ağustos '16

 
Kategori
Güncel
 

15 Temmuz Darbe Girişimi nedeniyle; kim ne dedi, neler söylendi, neler konuşuldu -1

15 Temmuz Darbe Girişimi nedeniyle; kim ne dedi, neler söylendi, neler konuşuldu -1
 

Millet hep böyle görmek istiyor...


2016 Türkiye askerî darbe girişimi ya da darbecilerin verdiği adıyla Yurtta Sulh Harekâtı, 15 Temmuz 2016 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde kendilerini Yurtta Sulh Konseyi olarak tanımlayan bir grup asker tarafından gerçekleştirilen askeri darbe  teşebbüsü.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin resmî internet sitesi ve TRT'de yayınlanan bildiride ordunun yönetime el koyduğu ifade edilerek ülkede sıkıyönetim ve sokağa çıkma yasağı ilan edildiği açıklandı.

İstanbul'daki Boğaziçi ve Fatih Mehmet Köprüsü 'nün jandarma tarafından kapatılması ile başlayan süreçte, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman ve yaklaşık 50 kadar milletvekilinin mecliste bulunduğu sırada F-16 savaş uçakları meclis üzerinde uçuş yaparak parlamentoyu dört kez bombaladı.

Ankara'nın Beştepe  semtinde bulunan Cumhur başkanlığı Sarayı 'na bombalama girişiminde bulunulsada başarılı olunamadı,  Muğla'nın Marmaris ilçesinde bir otelde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 'a karşı suikast girişiminde bulunuldu. Genelkurmay Başkanı Hulisi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak, Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal ve Jandarma Kuvvetleri Komutanı Galip Mendi darbeyi gerçekleştiren askerler tarafından rehin alındı.

Gelişmeler üzerine Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan, CNN 'te Face Time aracılığı ile gerçekleştirdiği bağlantıda darbecilere hiçbir şekilde imkan tanınmayacağını ifade ederek halkı darbeye tepki göstermek için meydanlara ve havalimanlarına çıkmaya davet etti. Çağrının ardından, Türkiye'nin birçok ilinde darbe karşıtı protesto gösterileri düzenlendi.

16 Temmuz sabahı, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü personelinin gerçekleştirdiği operasyonlar sonucunda darbe girişimi bastırıldı ve askerler silahları ile birlikte teslim oldu.

Bu kanlı darbenin başlangıcından itibaren darbe  girişimi için kimler neler söyledi bununla ilgili bir yazı dizisi oluşturarak sizlerin bilgisine sunmaya çalışacağım.

Liderler ne söyledi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları:

Darbe girişimi gecesinde Cumhurbaşkanımız cep telefonuyla özel televizyon kanallarına görüntülü konuşma yaparak milleti direnmeye çağırdı.

İşte bu çağrı darbe girişimini başarısızlığa uğratan ilk adım olmuştur.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan şunları söyledi: “Bugünkü gelişme silahlı kuvvetlerimizin içindeki bir azınlığın kalkınma hareketidir. Bu malum paralel yapının teşvik ettiği bir harekettir. Ülkemizin birliği beraberliği bütünlüğüne karşı bu harekete milletçe güzel bir cevap vereceğiz. Milletin tankını, tüfeğini kullanarak milletin üzerine gelmenin bedelini bunlar çok ağır ödeyeceklerdir. Bizler atılması gereken adımlar neyse dik durmak suretiyle yapacağız. Şu anda yapmış oldukları işgali ortadan kaldıracağımıza inanıyorum. Milletimizi havalimanlarına, meydanlara davet ediyorum. Tanklarıyla toplarıyla gelsinler ne yapacaklarsa millete yapsınlar. Ben de havalimanına geliyorum. Emir komuta zinciri çiğnenmiştir,askıya alınmıştır. Altın üste yönelik attığı adımlar söz konusudur. Ben cumhurbaşkanıyım ve başkomutanım başkomutan olarak benim haberim olmadan atılan adımlara cevap verilecektir kimsenin şüphesi olmasın. Tarih boyunca darbeciler başarılı olamamıştır.”

"Bedelini çok ağır ödeyecekler"  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Havalimanı'nda Başkomutan sıfatıyla açıklamalarda bulundu: "Şu anda yapılan hareket bir ihanet hareketidir, bir ayaklanma hareketidir. Ve bu vatana ihanet hareketinin bedelini de tabii çok ağır ödeyecekler" dedi. Erdoğan, Marmaris'ten ayrıldıktan sonra kaldığı otelin bombalandığını da ifade etti.

Erdoğan ABD'ye seslendi/ Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'da halka hitap etti. Erdoğan, Amerika Birleşik Devletleri'ne seslenerek, "Terör listemizin içinde yer alan Pensilvanya'daki zatı bize teslim edin" dedi.

Muhalefete teşekkür/ Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu ve Devlet Bahçeli'ye darbe girişimine karşı çıktıkları için teşekkürlerini iletti.Erdoğan, ayrıca, darbe girişimine karşı TBMM'nin onurlu duruş sergilenmesinden dolayı TBMM Başkanı Kahraman'ı ve onun şahsında milletvekillerini tebrik etti.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın açıklaması:

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Türkiye'de demokrasinin devam edeceğini belirterek, "İnşallah gayet kısa zaman içinde bu yarayı tedavi edeceğiz ve içeride, dışarıda ellerini ovuşturanların hevesleri kursaklarında kalacaktır." dedi.

“Hiçbir parti farkı gözetmeksizin, Türkiye tek yürek oldu, demokrasiden yana oldu ve millet darbeyi yendi. Bu görüntü, bu ulaşılan netice, benim nacizane kanaatim, bundan böyle hiç kimse darbe heveslisi olamayacak. Hakimiyet ne bir zümrenin ne de silahlı kuvvetindir. Hakimiyet milletindir. Bu tespit ve test edildi.”

Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklamaları

Bazı önemli binalara abluka gözlendi. Emniyet güçlerimiz harekete geçti. Demokrasiye ve milli iradeye kalkışma var. Buna izin vermeyeceğiz. Demokrasiden asla taviz verilmeyecek. Yapanlar en ağır bedeli ödeyecek. 

Başbakan Binali Yıldırım’ın TBMM çıkışında  halka şöyle hitap etti:

Sevgili yol arkadaşlarım, aziz vatandaşlarım; bugün demokrasimizin bayram günüdür. 

Sizler dün gece sabaha kadar demokrasi nöbeti tuttunuz, gazanız mübarek olsun. 

Sevgili kardeşlerim; biz Hakk’ın önünde eğiliriz, başka hiçbir yerde eğilmeyiz.

Sevgili kardeşlerim; Türkiye’de asker kıyafeti içerisine girmiş paralel terör çetelerinin Türkiye’nin birliği, beraberliği, kardeşliğini bozmaya yönelik kalkışmasını demokrasi nöbeti tutarak, tankların üzerine çıkarak gerekli dersi veren bu yüce milletin adı Türk milletidir. Sizlerle onur duyuyoruz, gurur duyuyoruz. 

Sevgili kardeşlerim; iş henüz bitmedi, görev henüz bitmedi. Buradan sonra Kızılay’a iniyoruz, demokrasi nöbetine devam ediyoruz.  

Mesajınızı aldım. Sevgili kardeşlerim; mesajınızı aldık, gereken neyse yapılacak. Bunlar, bu çapulcular Türk milletini tanımamışlar, bunlar okyanus ötesine akıllarını satmış alçaklardır. Bu millet ne kadar zorlukları aşa aşa geldi, işte demokrasimize, milli iradeye darbe yapmaya kalkanlar darbeyi kendileri yemiştir. Türk milleti bunlara en büyük darbeyi vurmuştur. 

Değerli kardeşlerim; hepinizin alnından öpüyorum. İstiklal uğrunda, gelecek uğrunda ülkemizin bekası uğrunda tankların tepesine çıkan askerlerin göğsüne yumruğuyla dur diyen bu aziz, bu asil milletin evlatlarının hepsinin gözlerinden, alnından öpüyorum. 

Sevgili kardeşlerim; bunlar her şeyi hesap ettiler, ama bir şeyi unuttular, o da; bu ülke sevdalısı Başkomutan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dı. Onun dirayeti, onun bu millet sevdası karşısında hiçbir gücün duramayacağını bir kez daha cümle alem gördü. 

Sevgili kardeşlerim; bu ülkede, Türkiye’de ister bölücü, ister paralel hiçbir terör örgütüne asla ve asla yer olmayacak. Birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi bozmaya çalışanlar gerekli cevabı en sert şekilde alacaklardır. 

Sevgili kardeşlerim; bu alçak terör şebekesini, bu alçak bölücü terör örgütünü yok etmeden bize uyumak haramdır. 

Şimdi sizleri Kızılay’a, ikinci demokrasi nöbetine davet ediyorum, hep beraber Kızılay’a ineceğiz. Dünyaya, dosta-düşmana Türk’ün, Türk milletinin bağımsızlık sevdasını, bağımsızlık aşkını en iyi şekilde haykıracağız.

Bu duygularla hepinizi tekrar sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. Sağ olun, var olun, Allah’a emanet olun değerli kardeşlerim. 

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın açıklamaları

"Fötrünü alıp kaçacak hükümet yoktur. Bizim cesetlerimizi çiğnemeleri lazım. Demokrasiyi askıya almak için bizi tek tek kurşuna dizmeleri lazım. Hükümet bütün birimleriyle iş başındadır. Bunlara karşı hukuk içerisinde alınması gereken ne varsa yapılacaktır. Her türlü tedbir alınacaktır."

Cuntanın kontrolündeki F-16 ’lar ve askeri helikopterlerin meclisi bombaladığı bir sırada kürsüye yaklaşan Bozdağ, TBBM  Başkanı İsmail Kahraman’a şunları söylemişti: “Sayın Başkan, meclisi burada kapatıp aşağı (sığınağa) gidersek bu millet meydana gelmez. Bu millet, ‘Bunlardan meclis korktu’ der. Bizim burada yapacağımız şey, burada ölmektir.”

Bozdağ meclis kürsüsünden de “Milletin yargısında hesap verecekler. Bomba da atsanız buradayız. Ne yaparsanız yapın buradayız. Sizi yargının önüne çıkaracağız, millete hesap vermenizi sağlayacağız” demişti.

CHP Genel Başkanı Kemal KILIÇDAROĞLU:Kimden gelirse gelsin darbeye karşıyız”

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, yaptığı açıklamada, “Bu ülke darbelerden cok çekmiştir. Aynı sıkıntıların yeniden yaşanmasını istemiyoruz. Cumhuriyete ve demokrasimize sahip çıkıyor; inancımızı eksiksiz bir şekilde koruyoruz. Herkes çok iyi bilmeli ki Cumhuriyet  Halk Partisi, Parlamenter demokrasimizin vazgeçilmezi olan yurttaşlarımızın özgür iradesine bağlıyız

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: Kabul edilemez, hükümetin yanındayız

Anadolu Ajansı'na göre, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan Binali Yıldırım'ı arayarak, "askeri kalkışmanın" kabul edilemez olduğunu belirterek "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin yanında olduklarını" kaydetti.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, darbe girişimi nedeniyle yaşanan olaylarla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, “Türkiye Cumhuriyeti olağanüstü ve gayri meşru bir durumla karşı karşıyadır. Türk Silahlı Kuvvetleri içinden bir grubun askeri müdahalede bulunmak, yönetimi devralmak istediği iddia edilmektedir. Demokrasiyi askıya alma, millet iradesini yok sayma teşebbüsünün ülkemize yapılacak büyük bir hata olacağı açık ve meydandadır. Türkiye yakın tarihinde defalarca askeri darbe girişim ve tecrübesini yaşamıştır. Türk milleti her seferinde darbelerin yıkım ve acı sonuçlarına muhatap kalmıştır. Şu anda ülkemiz kriz ve belirsizlik sarmalının dibindedir. Herkes bilmelidir ki, demokrasiden taviz istikbal ve istiklalden kopuş demektir”  Askeri darbe teşebbüsünde bulunanların derhal hukuka teslim olmaları en samimi beklentim ve tavsiyemdir

HDP'den yapılan açıklamada şöyle denildi:

"HDP, her koşulda ve ilkesel olarak her tür darbeye karşıdır. Demokratik siyasete sahip çıkmak dışında bir yol yoktur. Türkiye'nin acilen çoğulcu ve özgürlükçü bir demokrasiye, iç ve dış barışa evrensel demokratik değerlere sözleşmelere uyum ihtiyacı vardır. Türkiye'nin içinden geçtiği bu zorlu ve kritik dönemde, gerekçesi ne olursa olsun hiç kimse kendini halkın iradesi yerine koymamalıdır."

Mcliste Tarihi Toplantı / Önlenen darbe girişimi sonrası 4 parti ortak bildiri üzerinde anlaşmıştı ve metnin okunması için Meclis Genel Kurulu olağanüstü toplandı. TBMM'de dört parti ayrı ayrı darbe girişimini lanetledi ve ortak bildiri okundu.

Liderlerin yaptığı konuşmalarda özetle mesajları şu şekilde sıralayabiliriz:

1-Türk Milleti yeniden tarih sahnesinde yerini almıştır.

2-Kanlı darbe girişimi birlik ve beraberlik sayesinde püskürtülüp,tamamen önlenmiştir.

3-Cumhurbaşkanımız  başkomutan olarak darbe girişimini önlemede tam anlamıyla lider olarak başarılı bir durum sergiemiştir.

4-MHP Genel başkanı Devlet BAHÇELİ, darbe girişimi ve sonrasında büyük bir başarı göstererek hükümete verdiği sınırsız yetkiyle başarıya tam olarak ortak olmuştur.

5- Tüm siyasi partiler CHP başta olmak üzere darbe karşısında dik durarak darbenin başarısız olmasına katkı sağlanmıştır.

6- Önemli durumlarda Türk halkı her zaman bir ve beraber olmuştur. Son örneği 15 Temmuz gecesi darbe karşısında  verilen mücadelede görülmüştür.

Vatan sözkonusuysa gerisi teferruattır.

(Devam edecek)

 
Toplam blog
: 40
: 195
Kayıt tarihi
: 21.09.15
 
 

Üniversite mezunu olup,öğretmenlik yapmaktayım. Kitap okumayı ve yazı yazmayı seviyorum. Vatanımı..