Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ağustos '16

 
Kategori
Güncel
 

15 Temmuz Darbe Girişimi nedeniyle, kim ne dedi, neler söylendi, neler konuşuldu -2

15 Temmuz Darbe Girişimi nedeniyle, kim ne dedi, neler söylendi, neler konuşuldu -2
 

2016 Türkiye askerî darbe girişimi ya da darbecilerin verdiği adıyla Yurtta Sulh Harekâtı, 15 Temmuz 2016 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde kendilerini Yurtta Sulh Konseyi olarak tanımlayan bir grup asker tarafından gerçekleştirilen askeri darbe teşebbüsü başarısızlıkla sonuçlandı.

Bu kanlı darbenin başlangıcından itibaren darbe girişimi için kimler neler söyledi bununla ilgili bir yazı dizisi oluşturarak sizlerin bilgisine sunmaya devam edeceğim.

Kim ne söyledi:

Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül:

Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Askerler kışlalarına dönsün, bir daha milletin yüzüne bakamazlar" dedi.

Gül şunları söyledi:

"Önce bütün milletimize şunu söylemek isterim, düşüncesi, fikri, partisi ne olursa olsun, bir kenara bırakmalı bugün, demokrasi için sımsıkı sahip durması gerekir. Türkiye bir Latin Amerika ülkesi değil, Afrika ülkesi değil."

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu açıklamaları

Davutoğlu: Darbecilere karşı onurumuzu koruyacağız. Gün birlik günüdür. Halkın onurunu, kimliğini, şerefini koruma günüdür. TSK'nın onurunu korumak için de bütün TSK mensuplarının milletle karşı karşıya gelmek için değil, milletle omuz omuza verme günüdür.

Eski Başbakan ve AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu, bombalı saldırıya uğrayan TBMM'ye gelerek, Meclis Başkanı İsmail Kahraman ile görüştü. Davutoğlu, önlenen askeri darbeyle ilgili "Ben milletimize 'geçmiş olsun' bile demek istemiyorum. Çünkü milletimiz bir destan yazdı, demokrasi zaferimiz mübarek olsun diyorum" dedi.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, "Bu akşamki bu kalkışma girişimi tespit ettiğimiz kadarıyla Paralel yapının bir girişimi. Bu noktada tespit ettiğimiz kadarıyla emir komuta zinciri girişimi değil. Genelkurmay'da şu anda özellikle Genelkurmay Başkanımız'ın karargahta olduğu ve rehin olduğuna yönelik bilgiler var" diye konuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Süleyman Soylu,  “Darbenin arkasında Amerika var. Oradan yayınlanan birkaç dergi, bir kaç aydır faaliyette bulunuyordu” dedi.

“Biz ABD’ye aylardır Fethullah Gülen konusunda bir mesaj veriyoruz. ABD bize Fethullah Gülen’i vermek zorundadır. Ben tarihi tespitler yapıyorum. İçinde bulunduğumuz olayların tarihi değerlendirmelerini ortaya koyuyorum ve Fettullah Gülen denilen bir psikopatın orada Amerika tarafından tutulduğunu net bir şekilde ortaya koydum.”

Bakan Soylu, darbe girişimi ile aslında Türkiye'nin işgal edilmek istendiğini belirterek, "Bu darbenin talimatını verenler, bu sapkınlığın bu alçaklığın, bu hainliğin, bu işgal hareketinin içerisinde olanlar, bunlar ne yapmak istediler? Türkiye'yi işgal etmek istediler. Türkiye'yi nasıl olsa bizimdir, nasıl olsa Suriye'yi ve diğer ülkeleri istediğimiz hale getirdik şimdi sıra Türkiye'de dediler. Ama bir şeyi hesap etmediler. Bir milletinin liderine olan sevgisini, onunla arasındaki sadakat bağını, onunla arasındaki muhabbetini. Birde bu milletin cesaretini hesap etmediler. Bu milletin yüreğini, geçmişte yaşadıklarını bir daha yaşamama inancını. Bu kolay değil. Dünyada hangi millet kendisini tankların önüne atar. Dünyada hangi millet kurşunların üzerine yürür. Dünyada hangi millet silahların üzerine yürüyerek 'senin silahın varsa benimde imanım var' der" dedi.

AK Parti Genel Sekreteri Abdulhamit Gül, "Bu ihanet teşebbüsünde bulunanlar, göz yumanlar, yardım edenler, darbe destekçiliği yapanlar en ağır şekilde cezalandırılacaktır" ifadelerini kullandı.

Gül, yazılı açıklamasında, ülkeye ve millete, milli iradeye karşı yapılmak istenen darbe girişiminin başarısız olduğunu anımsattı. 

Hainlerin kaybettiğini, milli irade ve milletin ise kazandığını vurgulayan Gül, ihanet çetesine karşı mücadele sırasında şehit düşen tüm emniyet güçlerine ve vatandaşlara Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin içinde yıllardır çöreklenen bir grup vatan haininin teşebbüs ettiği darbe girişiminin milletin feraseti, direnişi, vatansever asker ve polisin üstün gayreti sayesinde püskürtüldüğünü aktaran Gül, şöyle devam etti:

"Milletimiz Cumhurbaşkanına, Başbakanına ve meclisine sahip çıktı ve bu darbe girişimi engellendi. Milletin meclisine, sivil halka, ve kahraman güvenlik güçlerine karşı uçakla, tankla saldıracak kadar alçaklık, hainlik içinde olan paralel ihanet çetesi, emeline ulaşamadı ve asla ulaşamayacak. Edirne'den Kars'a tüm milletimiz yek vücut oldu ve cunta başarılı olamadı. Biz Ankara'da Gazi Meclisimizde nöbetimizi tuttuk, tutmaya devam ediyoruz. Bu sırada da hemşehrilerim, adına yakışır bir şekilde Gaziantep'te nöbet tuttu. Gaziantep Demokrasi Meydanı dün gece sabaha kadar demokrasinin ve milli iradenin kalesi oldu."

Demokrasiye sahip çıkan herkese teşekkür eden Gül, "Demokrasi ve milli irade nöbetine sükunet sağlanıncaya kadar devam edeceğiz. Milletimizden aldıkları güç ve iradeyle Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Hükümetimiz, Genelkurmay Başkanımız, asker ve polis güvenlik teşkilatımız görevinin başındadır. Bu ihanet teşebbüsünde bulunanlar, göz yumanlar, yardım edenler, darbe destekçiliği yapanlar en ağır şekilde cezalandırılacaktır." ifadelerini kullandı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önünde 15 Temmuz Cuma günü şehit düşen Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü'nde görevli Jeoloji Mühendisi Cuma Dağ'ın MTA’da yapılan cenaze törenine katıldı. 

Birtakım çetelerin, haydutların Türkiye’nin kaderini değiştiremeyeceğini vurgulayan Yılmaz, “Ülkemizin istiklaline, bağımsızlığına, onuruna bir kalkışmayla el koymaya çalışanlar milletimizin tüm gücüyle alt edildiler. Milletimiz çok kutlu bir mücadele yaptı.” dedi.

Yılmaz, halkın elinde silah, tank, tüfek olmadan jetlere, tanklara, tüfeklere karşı savaştıklarına dikkati çekerek, “Onlara ne kadar teşekkür etsek azdır. Türkiye 15 Temmuz'da millet olduğunu ortaya koydu. Her görüşten insanıyla her kesimden insanıyla kaderine sahip çıktı. Hepimizin onurunu haysiyetini savunmak için canlarını ortaya koyarak bu ülkenin değerlerine sahip çıktılar. Onlara müteşekkiriz. Onların anısını yaşatacağız. Onlara bunu reva görenlere karşı da ne gerekiyorsa en ağır şekilde karşılığını görecekler.” ifadelerini kullandı. 

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, "Olağanüstü hal, sadece bu haşhaşilerin yapmak istedikleri darbe girişiminin ortadan kaldırılması ve onlara gereken cezayı vermek için çıkarıldı. Vatandaşlarımızın bu konuda gönlü rahat olsun." dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Sorgun, "Bu topraklara ait hiç kimse, kendi vatandaşını devletin emanet ettiği silahlarla, bombalarla yok etmeye kalkışamaz. Bu vahşeti insan yapamaz." dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Prof. Dr. Nükhet HOTAR Demokrasi nöbetine vatandaşlarla bir arada meydanlarda devam ediyor. Kızılay meydanında nöbet tutan Hotar; “15 Temmuz 2016 gecesi FETÖ/PYD örgütünün Milli irade ve Demokrasiye darbe vurma girişimi milletimizin feraseti ile engellenmiştir. Başkomutanımızın talimatı ile bu hain ve katillere karşı tek yürek mücadele eden kahraman milletimiz canlarını siper etmişlerdir. “ dedi. 

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Ataş, “Darbe girişimi yapan asker kıyafeti giyinmiş teröristlerin, Türkiye’nin geleceğini karartmasına asla müsaade etmeyeceğiz.” dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, milletin ve ümmetin düşmanlarının 15 Temmuz gecesi milletin kalbine, Cumhurbaşkanına, Meclisine, milleti korumakla görevli TSK'nın ana karargahı Genelkurmay Başkanlığına, Türkiye'nin dış düşmanlarıyla birlikte, el ele saldırı düzenlediklerini bildirdi. "Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadesiyle 'İnlerine girilip oradan bunların tek tek çıkarılması, adalete teslim edilmesi ve onlardan bunun hesabının sorulması, gerekiyor.' Şu anda onun çalışmaları yapılıyor. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir hainlik olamaz. Yunanlılar Türkiye'yi işgal ettiğinde de top sesleri, gülleleri TBMM'ye değmedi. Bunlar doğrudan TBMM'nin Genel Kuruluna bomba yağdırdılar."

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Ülkemizin istiklaline, bağımsızlığına, onuruna bir kalkışmayla el koymaya çalışanlar milletimizin tüm gücüyle alt edildiler." dedi.

AK Parti Genel Sekreteri Abdulhamit Gül, "Bu ihanet teşebbüsünde bulunanlar, göz yumanlar, yardım edenler, darbe destekçiliği yapanlar en ağır şekilde cezalandırılacaktır" ifadelerini kullandı.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Müezzinoğlu,(FETÖ) üyelerine ilişkin, "Bir kısmı PKK'ya, hain odaklara sığınacak kadar alçak ve şerefsizler. Bir kısmı bu ülkenin, milletin adaletine teslim edildi ve bu millete yaptıkları yanlışın bedelini ödeyecekler"dedi.

Liderlerin yaptığı konuşmalarda özetle mesajları şu şekilde sıralayabiliriz:

1-Türk Milleti yeniden tarih sahnesinde yerini almıştır.

2-Kanlı darbe girişimi birlik ve beraberlik sayesinde püskürtülüp, tamamen önlenmiştir.

3-Yetkililer özelerine düşen iş ve işlemleri yerine getirmeye çalışmıştır.

4- Türk milleti kendisinden beklenen kutsal vazifesini yerine getirmiştir.

 5-Önemli durumlarda Türk halkı her zaman bir ve beraber olmuştur. Bunun  son örneği de 15 Temmuz gecesi darbe karşısında verilen mücadelede görülmüştür.

Vatan sözkonusuysa gerisi teferruattır.

KAYNAK:İNTERNET

 (Devam edecek)

 

 
Toplam blog
: 40
: 195
Kayıt tarihi
: 21.09.15
 
 

Üniversite mezunu olup,öğretmenlik yapmaktayım. Kitap okumayı ve yazı yazmayı seviyorum. Vatanımı..