Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ağustos '16

 
Kategori
Güncel
 

15 Temmuz Darbe girişimi nedeniyle; kim ne dedi, neler söylendi, neler konuşuldu -3

15 Temmuz Darbe girişimi nedeniyle; kim ne dedi, neler söylendi, neler konuşuldu -3
 

2016 Türkiye askerî darbe girişimi ya da darbecilerin verdiği adıyla Yurtta Sulh Harekâtı, 15 Temmuz 2016 tarihinde  Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde kendilerini Yurtta Sulh Konseyi olarak tanımlayan bir grup asker tarafından gerçekleştirilen askeri darbe  teşebbüsü başarısızlıkla sonuçlandı.

Bu kanlı darbenin başlangıcından itibaren darbe  girişimi için kimler neler söyledi bununla ilgili bir yazı dizisi oluşturarak sizlerin bilgisine sunmaya  devam ediyorum.

Kimler  ne söyledi:

'Erdoğan'ı İstanbul'a çağıran komutan'

Ordu cephesinde bu hareketlilik sürerken Cumhurbaşkanı Erdoğan Marmaris'te kaldığı otelde olup biteni anlamaya çalışıyor.

Marmaris'ten ayrılacak ama hangi kente gidecek? Ekibi görüş alışverişini sürdürürken kritik bir telefon alıyor. O kişi 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar.

Hürriyet'ten Abdulkadir Selvi'nin iddiasına göre komutan, "Sayın Cumhurbaşkanım siz meşru Cumhurbaşkanısınız. Size bağlıyım. Ankara'ya gitmeyin, İstanbul'a gelin sizin güvenliğinizi sağlarım" diyor.

Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Zekai Aksakallı, "Eşkıyalar, ihanet şebekeleri darbe girişiminde bulunmaya çalışıyor. Başarılı olamayacaklar. Görevimizin başındayız. Milletimiz arkamızda. Bunun üstesinden geleceğiz. Bu içerideki paralel ihanet çeteleri. Silahlı Kuvvetler bunlara tasvip etmez" diyerek operasyonu hızlandırdı.

AK Parti eski Milletvekili Bülent Arınç, "Yayına bağlanmadan önce 3 bomba peş peşe patladı. Her an bir patlama sesi ve silah sesleri geliyor. Bir çatışmadan, kardeş kavgasından korkuyorum. Ama bu başarısız olacaktır. Halk bu darbe girişiminin yanında değildir. TSK yanında değildi. Cumhurbaşkanımız görevinin başındadır" dedi.

3. Kolordu Komutanı Erdal Öztürk, "TSK'nın emir komutası ve hiyarşisi dışında, herhangi bir emir olmaksızın, birtakım muhtelif faaliyette bulunan askeri birlikleri derhal kışlalarına dönmeleri emrini veriyorum. TSK tektir. Emir komutası bellidir. TSK, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin hiyarşisinin, TBMM ve Türk halkının iradesine saygılıdır" açıklamasında bulundu.

İstanbul Valisi Vasip Şahin, "İstanbul'da güvenlik görevlilerimiz, askerimiz, polisimiz birlikte her türlü tedbiri alıyor. Trakya'daki 3. Zırhlı Tugayı da bu darbeye teşebbüs grupa karşı operasyon yapmak üzüre kışlalarından çıkıyorlar. Vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Güvenlik görevlilerimiz yardım ediyorlar" dedi.

Jandarma Harekat Başkanı Tümgeneral Arif Çetin, Ben şu anda karargahtayım, hareket merkezindeyim. Kanun dışı hareketleri şiddetle reddiyoruz. Jandarma birlikleri duruma hakimdir. Darbe girişimi ve kanun dışı hareketleri ezmeye muktedirdir. Birliklerimiz ülkeyi korumaya hazırdır. Mücadelemiz devam edecektir" açıklaması yaptı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, "Ortadoğu kan gölündeyken biz halen 15 Temmuz darbe girişimini önleyebiliyorsak, beraberliği sağlayabiliyorsak bu laik cumhuriyet kültürünün bir ürünüdür.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, CHP'nin darbeden medet umduğunu iddia edenlerin 15 Temmuz darbe girişiminin ardından, büyük mahcubiyet duyduğunu belirterek, "Önemli olan darbeye karşı o dik duruşu sergilemekti, biz sergiledik, aynı kararlılıkla devam ediyoruz.

CHP'nin darbelerden en çok mağdur olan parti olduğunu vurgulayan Tekin Bingöi, "Sosyal demokrat bir parti olmamız nedeniyle darbeye, diktaya her dönem karşı çıktık. Henüz taşlar yerine oturmadı, bugün bile olay çok aydınlığa çıkmadı. Sayın Genel Başkanımız daha ilk andan itibaren bu darbeye karşı olduğumuzu ifade etmişti. 'Kim ya da kimler kalkışıyor olursa olsun biz darbeye karşıyız' diye tutumumuzu ortaya koyduk. Ankara  'da genel merkezimizi süratle açtık, değerlendirme yaptık ve Meclise geçtik." diye konuştu.

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı

Millet ve devlet olarak son derece hassas, son derece olağan üstü günlerden geçmekteyiz.15 Temmuz akşamı Türk Silahlı Kuvvetleri içindeki cuntacı grup, demokrasimize kast etmiştir. Ahlaktan, vicdandan, insanlıktan nasip almamış bu başıbozukların giriştikleri darbe girişimi; milletimizin derin irfanı ve demokrasiye olan inancı sayesinde şimdilik bertaraf edilmiştir.

Şimdilik diyorum… Çünkü bu darbe sonrasında tutuklanan kişilerin basına yansıyan ifadeleri karşısında dehşete düşüyoruz. Devletin ve Silahlı Kuvvetlerimizin en tepesine, en mahrem noktalarına kadar sızanların, daha başka nerelere yuvalandıklarını henüz bilmiyoruz.         

 MHP Bursa İl Başkanı Tevfik Topçu: "Bütün siyasi partiler bu darbe kalkışmasına karşı dünyada örneği az görülecek bir duruş sergiledi.

Meclis eski Başkanı Cemil Çiçek"2.5 saattir Meclis'teyiz. İktidarıyla muhalefetiyle. 140 yıllık tecrübemiz var. Çok sıkıntılı günler gördük, darbe yaşadık.Bunların bu ülkeye faydası olmadı. Şu anda Meclis'e yönelik bir durum var. Sıkıntılı günler kısa sürede geçsin" dedi.

Genelkurmay Başkan Vekili Orgenaral Ümit Dündaraçıklama yaptı: Darbe teşebbüsü, Türk Silahlı Kuvvetleri emir ve komuta zinciri tarafından ilk andan itibaren reddedilmiştir. Bu durum, darbecilerin medya ve internet gibi enformasyon araçlarıyla giriştikleri algı operasyonunu kısa sürede çökertmiştir.

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ"yaşanan darbe kalkışımını, girişimini bu hareketi ve bu harekete katılanları lanetliyorum. Onlar Türkiye'nin ve TSK'nın tarihine bir kara leke sürdüler. Bunlar birilerinden, bir yerlerden emir alan teröristlerdir" dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in"şiddete başvurmadan karşı koyma" çağrısı ardından tüm ülkede camilerden salalar verildi, halk direnişe davet edildi.Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez,"Savaş uçakları ile korku salmak istedileri. Biz buna karşı sela okutarak milletimize güç verdik. Daha önce Kıbrıs ve Kurtuluş savaşlarında sela okutulmuştu. Biliyoruz ki milletimizin zor zamanlarında sela sesleri onlara güç veriyor. Diyanet'in görevi sadece millete namaz kıldırmak değil, milletin maneviyatını yüksek tutmaktır" dedi.

Liderlerin yaptığı konuşmalarda özetle mesajları şu şekilde sıralayabiliriz:

1-Türk Milleti yeniden tarih sahnesinde yerini almıştır.

2-Kanlı darbe girişimi birlik ve beraberlik sayesinde püskürtülüp,tamamen önlenmiştir.

3-Yetkililer özelerine düşen iş ve işlemleri yerine getirmeye çalışmıltır.

4- Türk milleti kendisinden beklenen kutsal vazifesini yerine getirmiştir.

 5-Önemli durumlarda Türk halkı her zaman bir ve beraber olmuştur. Bunun  son örneği de 15 Temmuz gecesi darbe karşısında  verilen mücadelede görülmüştür.

6- Farklı siyasi düşünceye sahip olanlar, farklı görüşlerini bir kenara bırakarak, vatan söz konusu olunca ayni düşüncede bir araya geldiklerini görüyoruz.

7-İşte bu birlikteliğin,ülkemizin hassas konularında her zaman gösterilmesini bekliyoruz.

8-Toplum olarak höşgörü kültürünü her zaman canlı tutmalıyız.

Halkın birbirini sevmesi ve birlikte hareket edebilmesi için bu güzellikleri devam ettirmeliyiz.

Vatan sözkonusuysa gerisi teferruattır.

KAYNAK:İNTERNET

(Devam edecek)

 
Toplam blog
: 40
: 195
Kayıt tarihi
: 21.09.15
 
 

Üniversite mezunu olup,öğretmenlik yapmaktayım. Kitap okumayı ve yazı yazmayı seviyorum. Vatanımı..