Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Temmuz '17

 
Kategori
Güncel
 

15 Temmuz’un 1. Yıldönümü Anısına Saygıyla!

15 Temmuz’un 1. Yıldönümü Anısına Saygıyla!
 

Geçen yıl bu gün, 15 Temmuz gündemiyle yörüngesinden kayan Türkiye, tekrar yörüngesine oturtulmuştu.  95 yıllık Cumhuriyetin damarları kesilmek istenmiş, demokrasi ve millet iradesi bir gecede teslim alınmaya çalışılmıştı. Toplumlar varlığını sürdürürken, ayak bağı olan nesneleri bertaraf ederek sendelemeden ve tarihte yaşanan olumsuzluklardan ders çıkararak yoluna devam etmek zorundadır. Bu bağlamda ‘bir musibet bin nasihatten iyidir’ kulak küpemizin önemi ışığında, 15 Temmuz 2016 gecesi yaşananları, hafızamızı yoklayarak bir hatırlayalım derim: 

Cumhuriyetin varlığı, vatanın bütünlüğü ve milletin egemenliğini tehdit eden 15 Temmuz 2016 Cuma gecesi, malum örgütün emrindeki silahlı bir grup askerin yönetime el koymaya kalkıştığı darbe girişimi; milletin cesareti, sağduyusu ve demokrasi kültürüne sahip çıkma becerisiyle, geri püskürtülmüş ve başarısız kılınmıştı. O karanlık gecede; siyasi liderlerin gayretleri, sokağa fırlayan halk, siyasi irade, yine vatansever asker, emniyet güçleri ve medya desteği ile tek yürek olmuş, üzerine yağan kurşun ve meclise havadan yağan bomba ile 249 Şehit ve 2 bine yakın gazi verilmesine neden olmuştu. Yaptığı işin yanlış olduğunu anlayan darbe yanlıları, ağır silahlarıyla birlikte teslim olmuş ve failleri de yargı önüne çıkarılmıştı. Kenetlenen yurtsever halk, kanlı eylemi önlemiş, egemenliğine uzanan elleri birkaç saat içinde etkisiz hale getirerek yoluna devam eden bir toplum olduğunu da dünya kamuoyuna göstermişti. Türk milleti, önemli kazanımlarından olan demokrasi kültürüne sahip çıkma yolundaki kararlılığı ve dik duruşuyla, kent meydanlarında haftalarca demokrasi nöbeti tutmuş ve birinci yıldönümünde de yine aynı ruhla bu nöbetlere devam etme kararı almıştı. 

Bu kalkışmayla travma yaşayan toplumumuzun daima uyanık kalması için, 15 Temmuzlarda Şehit ve Gazilerimiz saygıyla anılmaktadır. Gerçek suçluların tespit edilmesiyle, masum insanlar ayırt edilerek mağduriyetler var ise bunların da önlenmesi titizliğini yine devletimiz gösterecektir. Sahip olduğumuz Demokrasi kültürünün gelişmesinde ve korunmasında STK’ların önemi inkâr edilemez. Bunlar içinde, toplumun önemli dinamiklerinden olan Kültür ve Yardımlaşma Dernekleri, diğer bir adıyla hemşeri derneklerini örnek verebiliriz. Ait olduğu kültürü yaşamak, yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak gibi önemli bir görev yapmaktadırlar. Kültür’den kısaca söz edecek olursak: 

Kültür; bir toplumun yaşayış ve düşünüş tarzıdır. Diğer bir deyimle Kültür; sanattır, bilimdir, resimdir, müziktir, şiirdir, edebiyattır, tiyatrodur, folklordur, sinemadır, gelenek göreneklerimizdir, etik ve ahlak kurallarımızdır, değer yargılarımızdır. Toplumun yüzyıllarca belleğinden süzülerek geçip gelen değerler bütünüdür. Kültürüne sahip çıkmayan toplumlar bugün hayatta değillerdir. Örneğin; yazıyı icat eden Sümerler, Hititler, Lidyalılar, Frigler son kişi kalmayıncaya kadar savaşla yok edilmiş değillerdir. Dillerine ve kültürlerine sahip çıkmadıkları için bugün yoklar. İslamiyet’ten önce Batı Avrupa’ya gelen Oğuzlar, Peçenekler ve Bulgarlar da dillerine ve kültürlerine sahip çıkmadıkları için Türklüklerini kaybetmişlerdir. (Kaynak: ‘Bizimki Türkçe Sevdası - Ekrem ERDEM’)

Bu eserden de anlaşılacağı üzere, bir toplumun ayakta kalması için; siyasi, askeri ve ekonomik gücünün yanında milli kültür gücüne de sahip olması gerekir. Milli kültürümüzün önemli bir ögesi olan Demokrasi kültürünün gücü ve önemini 15 Temmuz’da gördük ve yaşayarak hissettik.

Yazımın, günün anlam ve önemine binaen 15 Temmuz günü Blog sayfanızda yayınlanabilmesini arz ediyor, bu uğurda canlarını feda eden Şehitlerimizi ve bugünlere gelmemizi sağlayan tüm kahraman Şehitlerimizi saygı ve dua ile anıyor, gazilerimize sağlık ve huzur dolu bir yaşam diliyorum... 

 
Toplam blog
: 16
: 498
Kayıt tarihi
: 19.04.17
 
 

AÖF Sosyal Bilimler Önlisans Mezunu, orman teşkilatından emekli memur, mesleki STK da görevli, ki..