Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Şubat '13

 
Kategori
Güncel
 

1500 yıllık Ay-Yıldızlı Türk parası

1500 yıllık Ay-Yıldızlı Türk parası
 

Arkeologlar tarafından Kırgızistan, Özbekistan ve Tacikistan’da yapılan kazılarda ortaya çıkarılan toplam 104 sikke, ilk olarak Kırgızistan’da yapılan uluslararası bir konferansta kamuoyuna duyurulmuştu.  Ama şu günlerde paraları tekrar gündeme taşımakta fayda var diye düşündüm.

Peki, bu Türk paraları neyi kanıtlıyor?

Orta Asya’da yapılan kazılarda Göktürklere ait Sikkelerdeki ay-yıldız motifi, Türklerin ay yıldızı İslamiyet’ten önce de kullandığını kanıtlıyor.

Bu Ay Yıldızlı Sikkeler aslında Türklerin Ay yıldız sevgisinin çok eskiye dayandığını da ispatlıyor.

Altıncı ve yedinci yüzyılda basıldığı tahmin edilen ay yıldız motifli sikkelerin, Türk tarihindeki en eski paralar olduğunu da biliyor muydunuz?

Sikkelerdeki ay yıldız motifleri ise, Türklerin ay yıldızı İslamiyet’ten önce de kullandığının somut kanıtı olarak gösteriliyor.

Sikkelerden birinde ortada kağan kabartması ve kenarlarda üç tane ay-yıldız var, bu sikkenin Türk uygarlığı açısından da çok büyük önemi var.

Bu sikkeler Türk toplumuna dayatılan ‘Türkler barbardı, Türklerin uygarlığı yoktu, göçerlerdi’ gibi Avrupa merkezli anlayışı çürütmüştür.  Göktürk sikkelerinin bulunuşu, Orhun Yazıtları’nın bulunuşu kadar önemlidir.  Ayrıca ay-yıldızın bize İslam’da Semavi anlayıştan miras kaldığını biliyorduk. Ancak,  Göktürk paralarında da ay-yıldızlı figürler var.

Bunlar Türk tarihi açısından ilk paralar ve bu paraların bizim tarihimiz açısından çok önemli bir özelliği olduğu gibi bizim uygarlık tarihimiz açısından çok önemli özellikleri var. Öte yandan, Türklerin gelişmiş bir uygarlıkları olduğunu, Türklerin devletlerinin her türlü gereklerini yerine getiren unsurları içerdiğinin de ispatıdır.

 
Toplam blog
: 66
: 2377
Kayıt tarihi
: 20.12.11
 
 

Doğum Yeri: Adana-Saimbeyli 1975, Yaşadığı İl: Ankara, İlgi Alanı: Ankara Gündemi ..