Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Haziran '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

16 Haziran Cumartesi

16 Haziran Cumartesi
 

Sadece insanlar değil, milletler, devletler de dost bulmakta çok zorluk çekiyor günümüzde… Siyasi tavır gereği ilişki içinde olduğumuz, hatta bazı konularda birlikte hareket etmek durumunda kaldığımız pek çok ülke var. Kimilerine “müttefikimiz” bile diyoruz zaman zaman, her müttefik ülke dost mudur, düşünmeden evet diye cevaplamak zor.

ABD, uzun yıllardır müttefikimiz diye kabul ettiğimiz bir ülke. Ama dostumuz mu diye sorarsak iş gerçekten zorlaşır. Bugünkü gazetelerde yer alan bir senaryo, bu konuda bizi hayli derin düşüncelere daldıracak nitelikte. Zaten Büyük Ortadoğu Projesi çerçevesinde Türkiye üzerinden yapılacak siyasetin boyutları bir bilinmezliğin karanlığını taşırken, bu yeni senaryo iyiden iyiye insanı strese sokuyor.

Her ülkenin kendi stratejisine uygun şekilde yeni politikalar geliştirmesi, hayali senaryolarla kendi güvenliği veya geleceğine ilişkin projeleri şekillendirmesi, olağan olarak kabul edilebilirse de, sözü edilen senaryoya karıştıkları söylenen Türk yetkililerin olaya bakış tarzları ve bu konuda takındıkları tavır akıl alacak gibi değil.


Hele “iktidarın lehine olur” düşüncesiyle engellenen veya müdahale edilen bazı projelerin gerçek olması ihtimali insanı çıldırtmaya yetiyor. Türkiye’nin lehine ve Türkiye’de yaşayan 70 milyon insanın faydasına olabilecek bir şeye sırf iktidara yarar sağlar düşüncesiyle karşı çıkmak, particilik sınırlarını bile aşan, ihanete dönük bir yaklaşım değil midir?


Türkiye varlığını devam ettirebilmek için içeride ve dışarıda çok daha güçlü bir mücadele vermek ve düşmanlarını sevindirmemek için her zamankinden daha samimi ve inançlı şekilde kenetlenip tek bir yumruk halinde gücünü ve enerjisini toplamak zorundadır.

DEHŞET SENARYOSU (Bugün). ABD Türkiye ile ilgili hesaplarına hız verdi. Bazı askerlerin de izlediği bir toplantıda Tülay Tuğcu’ya suikast yapılsa, PKK Beyoğlu’nda 50 kişiyi öldürse ne olur, senaryosu tartışıldı.

ABD’DE DENSİZ BİR SENARYO (Hürriyet). Anayasa Mahkemesi’nin emekliye ayrılan başkanı Tülay Tuğcu’ya suikast, PKK’nın Beyoğlu’nda 50 kişiyi öldürmesi, ardnıdan da Türkiye’nin Kuzey Irak’a girmesi konuşulmuş.

KORKUNÇ SENARYO (Posta). Amerika’daki bir düşünce kuruluşunun yaptığı toplantıda Türkiye ile ilgili korkunç senaryolar masaya yatırıldı. Türk paşaların da katıldığı toplantıda Anayasa Mahkemesi Başkanı’na suikast Beyoğlu’nda 50 kişiyi öldürecek bombalı PKK saldırısı ve Türkiye’nin Irak’a girmesi konuşuldu.

BİR GARİP TOPLANTI (Radikal). Türk Askeri temsilcilerinin de katıldığı suikast, katliam ve Irak’a giriş senaryoları konuşuldu. AKP’li Bağış sertti. Bu tür iddialara katılanlar vatan haini…

PKK’LILARI VERMEYİN AK PARTİ’YE YARAR (Star). Washington’da Türkiye’den üst düzey askeri yetkililerle Talabani’nin oğlu Kubat’ın da bulunduğu toplantıda PKK liderleri teslim edilse nasıl olur sorusuna, iktidara destek olur, yapmayın cevabı verildi.

KARANLIK SENERYO (Yeni Şafak). ABD’de cumhuriyetçi şahinlere yakın Hudson Enstitüsü Türkiye için seçim sürecinde suikast ve katliam senaryosu yazdı. Senaryonun arkasında Karanlıklar Prensi Perle de var.

KARANLIK SENARYOLARA SERT TEPKİ (Zaman). Bazı Türk askeri yetkililerinin de katıldığı beyin jimnastiği toplantısında, Anayasa Mahkemesi başkanına suikast, İstanbul’da onlarca kişinin ölümüyle sonuçlanacak PKK saldırısı ve Kuzey Irak operasyonları masaya yatırıldı.

Türkiye gerçi bu tür senaryolarla eskiden beri karşı karşıya… Tam anlamıyla kendimizi bir dost olarak bağrına yaslayabileceğimiz kimsemiz yok. Sadece devlet bazında değil, kişisel olarak bize garezini senoryalaştırarak ülkemizi bütün dünyaya kötü olarak tanıtan “Geceyarısı Ekspresi” filmini hatırlarsınız.

32 yıl önce meydana gelen olaya karşılık Türkiye bu senaryoyu etkisiz kılacak gerçekleri dünyaya anlatamamış. Bir filme esir olup gitmişiz. Bu kadar acizlik olabilir mi? Türkiye denince herkesin aklına farklı farklı imajlar geldiğinden hep şikayet ederiz. Bizi bizim dışımızdaki ülkelerin ve insanlarının yeterince tanımadıkları konusunda hemfikiriz.

Daha yeni Fenerbahçe’nin transfer ettiği Roberto Carlos’un fesli fotoğraflarını görmediniz mi? Yabancıların Türkiye algılaması bu kadar. Ama biz kendi kendimizle uğraşmaktan, yüzümüzü dışarıya döndürüp de, biz kimiz, neyiz, ne yaparız, ne ederiz, kimseye anlatacak zaman bulamamışız.

Aynı hır gür içinde hala vaktimizi ziyan edip gidiyoruz.

32 YIL SONRA İSTANBUL’DA ÖZÜR (Milliyet). Türkiye’nin imajına büyük darbe vuran Geceyarısı Ekspresi filminin gerçek kahramanı Billy Hayes, 32 yıl aradan sonra ilk kez geldiği İstanbul’da kendi payıma düşen sorumluluğu kabul ediyorum, dedi.

Seçime beş hafta kala hâlâ siyasi partiler tam olarak konuya adapte olamadılar. Başbakan dün Siirt’te seçim startını verdi. Yalnız dikkat çeken bir konu başbakanın devletin uçağıyla Siirt’e gelmesiydi. Aynı şekilde şehir içinde Başbakanlık otobüsüyle dolaştığını da televizyon haberlerinde hepimiz gördük.

Devlet sanatı siyasi partilere oy kazandırmaz, tam tersine kaybettirir. Niye böyle küçük şeylere tenezzül ederler ki…

İKTİDAR SALTANATI (Güneş). Tayyip Erdoğan ve beraberindeki AKP’liler seçim startını vermek için Siirt’e başbakanlığa ait ANA uçağı ile gitti.

Seçim sonuçlarını elbette önceden kestirmek güç. Gerçi anketlerde Ak Parti birinci parti konumunu koruyor. Ancak çoğunluğu sağlayabilir mi, şimdilik bir şey söylemek zor. Bu barajı aşan partilerin durumuna göre belirlenecek.

Tabi çoğunluk sağlanamaması halinde koalisyonun nasıl yapılacağı sorusu şimdiden akıllara takılıyor. Genellikle bilindiği gibi senaryo MHP-CHP birlikteliği şeklinde. Hatta bu yüzden MHP’nin oyları biraz da şişiriliyor gibi. Ancak Ağar bir soruya cevap verirken kendince yeni bir öneride bulunmuş.

EN İYİ KOALİSYON AKP-CHP OLUR (Hürriyet). CNN Türk’teki liderler zirvesine katılan Demokrat Parti lideri Mehmet Ağar, AKP-CHP koalisyonu en iyi koalisyon olur. Ülkeyi nasıl gerdilerse birlikte yatıştırırlar dedi.

Camiye, kışlaya ve okula siyasetin sokulmaması gibi bir anlayış vardı eskiden. Şimdi durum biraz değişti. Asker siyaset yapmadan duramıyor. Camileri de ikide bir herkes kendine göre hakimiyeti altına almaya çalışıyor.

Özellikle şehit cenazelerinde MHP’li gençlerin hükümet aleyhine yaptığı gösteriler, halk tarafından tasvip edilmese de engel de olunamıyor. Olayın daha geniş boyutlara ulaşmaması için hükümet üyeleri cenazelerde görünmemeye gayret ediyorlar.

Güneş gazetesi bu durumu değişik bir yorumla gündeme getirirken, başbakan da cenazelerin istismarına sert tepki gösterdi.

KADERE BAK (Güneş). Camide siyasetle iktidara gelen AKP şimdi şehit cenazelerinde camilerden yükselen protestoların korkusundan polisiye tedbirlere sığındı.

YAZIKLAR OLSUN (Türkiye). Erdoğan cami avlularının siyasi gösteri alanına çeviren insanlara sadece yazıklar olsun diyorum, dedi.

Cumhurbaşkanının halkın seçmesi yönünde yapılan Anayasa değişikliği paketini imzalamak için her iki dönemde de süresinin sonuna kadar bekleten Sezer, konuyu hem referanduma hem Anayasa Mahkemesi’ne taşıma kararı aldı. Böylece cumhurbaşkanlığı seçimi bir bilmeceye döndü.

SON SÖZ YARGININ (Cumhuriyet). Anayasa paketi için referandum sürecini başlatan Sezer yüksek mahkemeye başvuracak.

AYIKLA PİRİNCİN TAŞINI (Radikal). Sezer Anayasa paketini referanduma götürdü, mahkemeye de gidecek.

YİNE İPTAL SİNYALİ (Vatan). Sezer Cumhurbaşkanını halkın seçmesini öngören yasa teklifini mecburen onaylayıp iptali için Anayasa Mahkemesi’ne gideceğini açıkladı. İptal yönünde güçlü sinyaller var. Referandum rafa kalkabilir.

Yarın Babalar Günü… Son günlerde şehit olup aramızdan ayrılan askerlerin çocukları bu güne babasız ve hüzünlü girecekler.

EN ACI BABALAR GÜNÜ (Takvim). Yarın Babalar Günü. Öperken babanızı şükredin. Şehit binbaşının oğlu Utku cenazede babam ne zaman gelecek anne diye sordu, ama yanıt alamadı.

BABAYA ELVEDA (Yeni Şafak). Şehit binbaşının 4 yaşındaki oğlu Utku’nun anne babam nerede sorusu herkesi ağlattı.

Günün diğer manşetleri de şu şekilde:

10 LİRA YOKSA KARNE DE YOK (Akşam). 15 milyon öğrenci dün eve karnesiyle gitti. İstanbul’daki Esenyurt Merkez İlköğretim Okulu’nda okuyan 300 öğrenciye 10 YTL aidat ödeyemediği için karnesi verilmedi.

MAYINLARA KARŞI JAMMER TAKTİĞİ (Akşam). Uzaktan kumandalı mayını etkisiz hale getirebilen Jammer cihazı için onay çıktı. TÜBİTAK ve ASELSAN proje için düğmeye bastı.

LİSELİ AŞIKLARA AĞABEY KURŞUNU (Bugün). Okan Taş adlı sabıkalı İstanbul’da kız kardeşi ile sevgilisini görünce töremizde yok diye iki gence kurşun yağdırdı.

DÜŞMANLIK OLMASIN (Sabah). Siyaset giderek gerginleşirken Erdoğan Baykal’a zeytin dalı uzattı. Centilmence yarışalım.

SAĞLIK OYUNCAK OLDU (Takvim). ABD Çin malı oyuncakları zehirli boya olduğu için yasakladı. Bizde ise serbest.

PAŞALAR GÖNDERDİ (Yeni Şafak). Bombalarla yakalanan emekli astsubay Yıldırım, emekli generaller Tüzüner ve Kurtaran’ın şirketinde çalışıyordu.

Yarın yeniden beraber olabilmek umuduyla…

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..