Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mayıs '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

16 Mayıs Çarşamba

16 Mayıs Çarşamba
 

Gençler, geleceğimizin teminatıdır. Onlara elimizden gelen yatırımı yapmamız lazım ki, ülkemizin istikbali emin ve güvenilir ellerde olsun. Geleceğimizi emanet edeceğimiz nesil, genelde bütün Türk gençliği olmasına rağmen, kabul etmek gerekir ki bu konuda ağırlık üniversite gençliğinin üzerindedir.

Üniversitelerde eğitimin yeterli olup olmadığı sıkça tartışılan aktüel konular arasında yer alır. YÖK’le hükümet arasındaki diyalogsuzluk, zaman zaman birbirine zıt fikirlerin ortaya atılmasına sebep olmaktadır. Kimin haklı kimin haksız olduğu ayrı bir tartışma konusu, üstelik şu an bizim konumuz da değil.

Ama uluslar arası başarılarda, üniversitelerimizin adının geçtiğini de doğrusu pek göremiyoruz. Şimdi bu konuda sevindirici bir haberimiz var. Günün siyasi tartışmaları içinde bence üzerinde durulması gereken bir haber.

1 LİTRE YAKIT İLE BİN KİLOMETRE (Bugün). Geleceğin araçları Fransa’da yarıştı. Türk öğrenciler parmak ısırttı. Boğaziçili gençler 1 litre hidrojen yakıtıyla 928 km yol katetti. Dünya hayran kaldı.

*****

Boğaziçi Üniversitesi zaten az da olsa bizi temsil eden iyi üniversitelerden biri diyeceğinizi biliyorum. Fakat ne tuhaftır ki, bugünkü gazetelerde Boğaziçi Üniversitesi’nden bahseden bir haber daha var ve yukarıdakinden oldukça değişik.

Boğaziçi Üniversitesi’nde Meksikalı öğrenciler için düzenlenen, tamamen kültürel kaynaklı bir etkinlik olan ve öyle olduğu iddia edilen bir gösteride, yalnızca İngilizce ve Kürtçe dilleri konuşuldu. Bu kültürel gösteride ne yazık ki Türkçe kendine yer bulamadı.

BOĞAZİÇİ’NDE TUHAF ŞOV (Hürriyet). Boğaziçi Üniversitesi’nde Meksikalı öğrenciler için düzenlenen gösteride peşmerge kıyafetli Folklör grubu Kürtçe şarkılar eşliğinde dans etti, türbanlı bir kız elektrogitar çaldı.

BİJİ BOĞAZİÇİ (Takvim). Boğaziçi Üniversitesi Meksika’dan gelen kültür heyetini ağırladı. Peşmerge kıyafetleri Kürtçe şarkılar ve Nevruz ateşinden atlayarak Türkiye’yi tanıttı.

*****

Yasaklarla başımız her zaman dertte. Bu seferki yasağın vatandaşa zararı mı var, faydası mı var, bilemiyorum.

MAYO YASAĞI (Posta). Türkiye’nin önde gelen mayo firmaları Kom, Nelson, Ay-Yıldız ve Zeki Triko, İstanbul’daki reklam panolarına mayolu mankenlerin fotoğraflarından oluşan afişlerini astırmak istedi. Panoları kiralayan reklam ajansları, belediye bu tür afişlerin asılmasını istemiyor, diyerek mayocuları geri çevirdi.

*****

MR’ı duymayan yoktur aranızda herhalde. Son zamanlarda hayatımıza giren en yaygın sağlık terimi biliyorsunuz. Hemen en ufak bir problemi çözmek için MR’a gireceksiniz diyor doktorlar.

Avrupa ülkelerinde bu cihaz öyle pek yaygın değilmiş. Mesela 30-40 civarında MR cihazı bulunan Londra’da hastalar randevu alıp belli bir süre sonra MR çektirirken, bizim İstanbul’da 300’den fazla MR varmış ve hastalar da anında çekim yaptırabiliyorlarmış.

Tabii ki arada fiyat farkı da var. Bizde Avrupa’nın yaklaşık 4-5 katı fazla… Bugünkü gazetelerin biri bu konuyu manşet yapmış.

HASTALARI MR İLE SOYUYORLAR (Güneş). Son derece pahalı bir görüntüleme sistemi olan MR, bazı vicdansızlar yüzünden vatandaşı yolma aracına dönüştü.

*****

"Yanlış hesap Bağdat’tan döner" diye bir söz vardır. Bu sefer TOKİ’den dönmüş. Dünkü manşetlerde Siirt Belediyesi’nin 100 misli fazla para ödeyerek satın aldığı arazi haberini hatırlayacaksınız. Bu araziyi belediye konut alanı olarak TOKİ’ye tahsis edeceğini duyurmuştu.

YANLIŞ HESAP TOKİ’DEN DÖNDÜ (Milliyet). Toplu Konut İdaresi, AKP’li Siirt Belediyesi’nin normal bedelinin 100 katı fiyatla alıp kendisine devrettiği arazide yapacağı projeyi durdurdu. AKP, belediyenin bu anormal satıştaki rolünü inceliyor.

*****

Uluslararası Basın Enstitüsü Kongresi’nde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gazetecilerin sorularını cevaplandırırken bazı konulara açıklık getirdi. Demokratik, laik, sosyal, hukuk devleti ilkesinin altını çizen Erdoğan, devletin bir kurumu olan ve başbakanlığa bağlı bulunan Türk Silahlı kuvvetlerinin bu ilkeleri korumakla görevli olduğunu söyledi.

Laikliğin bir din olmadığına da işaret eden başbakan, meydanlardaki bütün vatandaşların hizmetkârı olduğunu belirtti ve bu çok sesliliğin iki ayrı Türkiye şeklinde yansıtılmasına da karşı çıktı.

ORDU BANA BAĞLI BİR KURUMDUR (Akşam). Başbakan Erdoğan tartışılan asker- siyaset ilişkileri konusunda net konuştu: “Türk Silahlı Kuvvetleri devlet kurumudur ve başbakana bağlıdır. Olay budur.”

ONLARIN HEPSİNİN HİZMETKÂRIYIM (Hürriyet). Başbakan Erdoğan mitinglerde bayrak açanlar dahil Türkiye’de herkesin hizmetkârı olduğunu söyledi.

ORDU BANA BAĞLIDIR VE DÖRT TEMEL İLKEYİ KORUR (Radikal). Başbakan Erdoğan ideal devlet demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir. Bu dört unsurdan taviz vermeyiz. Ordumuz da bu güvenceyi içeride sağlar, dedi.

NE DARBE NE DE ŞERİAT (Sabah). Erdoğan mitinglerdeki “ne şeriat, ne darbe, demokratik Türkiye” sloganı için iktidar bunlardan hiçbirine taraf değil, dedi.

OFFLİNE BÖLGEDEN ONLİNE DEVLET (Star). Başbakan Erdoğan Türkiye’nin 4 yılda offline bir bölgede online devlet olmayı başardığını söyledi. İki farklı Türkiye’ye karşı çıktı.

KAMPLAŞMA OLAYI YALAN (Türkiye). Başbakan Erdoğan, kimse mitinglere bakıp kamplaşma var dememelidir. Fransa’da da gösteriler yapılıyor. Kimse çıkıp iki Fransa var demiyor. Çok seslilikten ve demokrasiden kimse korkmamalıdır, dedi.

LAİKLİK YAŞAM BİÇİMLERİ İÇİN GÜVENCEDİR (Zaman). Dünya medyasına konuşan başbakan Recep Tayyip Erdoğan, siyasi rekabet, laiklik ve din gibi insanların ortak değerleri üzerinden olmamalıdır, dedi.

*****

CHP-DSP birleşmesinde hâlâ bir sonuç alınamadı. Taraflar birbirlerine Basın yoluyla mesajlar gönderiyorlar veya kendi açılarından olayın tamam olduğunu belirtiyorlar ama, ortada somut bir sonuç yok. Rahşan Ecevit’in devreye girmesiyle durum daha da değişik bir renk aldı.

ELELE VERME GÜNÜ (Cumhuriyet). CHP lideri Baykal ve DSP lideri Sezer güç birliğini başaracağız mesajı verdiler.

DSP MASUM DEĞİL (Güneş). Solda birliği DSP genel başkan yardımcısı Masum Türker’in başını çektiği bir grubun engellediği öne sürülüyor.

UMUDUMUZ ECEVİT (Posta). 12 Eylül’den önce meydanlarda Bülent Ecevit için “umudumuz Ecevit” sloganları atılırdı. Bu slogan şimdi solda birleşme için çaba gösteren Rahşan Ecevit için kullanılmaya başladı.

HER ŞEY CUMHURİYET İÇİN (Tercüman). CHP lideri Tercüman aracılığıyla DSP’ye Cumhuriyet için elele mesajı verdi. Bunun sağı solu yok. Hemen gelin birleşelim. Artık halkı germeyin.

*****


Merkez parti görünümü kazanmak için adaylarını dikkatli seçmeye çalışan Akparti’de çalışmalar devam ediyor. Tanınmış bazı isimleri listeye almaya çalışan Akparti, böylece DYP-ANAP birlikteliğinin etkisini azaltmaya çalışıyor.

AKP MERKEZDEN 30 İSİM ARIYOR (Vatan). AKP yönetimi milli görüş çizgisinden gelen isimleri dengeleyerek din eksenli değil, merkez partisi görüntüsü verebilmek için imaj atağına kalktı.

*****

Son haberimiz önce kaybolan sonra düştüğü haber alınan iki kişilik özel uçakla ilgili.

OKTAN FACİASI (Sabah). Trabzon’da düşen uçağın havalimanı dışındeki benzinciden otomobil yakıtı aldığı ortaya çıktı.

Yarın yeniden birlikte olmak umuduyla…

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..