Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Nisan '17

 
Kategori
Güncel
 

16 Nisan 2017 Referandumu sonrası

16 Nisan 2017 Referandumu sonrası
 

REFERANDUM SÜRECİ...


Değerli okuyucular, bir referandum sürecini daha geride bırakmış bulunuyoruz. Öyle ki Anayasal düzenlemeleri içeren bu oylamada % 51,20 oranında EVET, % 48,80 oranında HAYIR sonucu ortaya çıkmıştır. Yani vatandaşlarımız bu Anayasal değişikliklere küçük bir farkla da olsa onay vermiş görünmektedir.

Ama buna rağmen üç büyük şehrimiz olan İstanbul, Ankara ve İzmir'de çoğunluk HAYIR oyu kullanmıştır. İstanbul'da  % 51,35, Ankara'da % 51,12, İzmir'de de % 68,78 oranında HAYIR oyu sayılmıştır. Buna karşın sanayi şehirlerimizden Bursa ve Kocaeli'de çoğunluk EVET tercihinde bulunmuş, Bursa % 53,21, Kocaeli % 56,69 oranında EVET demiştir. Marmara bölgesi bazında ise %49,16 EVET, 50,84 HAYIR sonucu ortaya çıkmıştır. Bunun yanında turizm bölgesi olan Ege ve Akdeniz bölgesinde, HAYIR oyları ön plandadır. Öyle ki Akdeniz bölgesinde EVET % 46,14, HAYIR 53,86; Ege bölgesinde EVET 39,80, HAYIR % 60,20 olmuştur. EVET oylarının en fazla çıktığı bölge, Karadeniz bölgesidir. EVET % 62,58, HAYIR % 37,42 çıkmıştır. İç Anadolu bölgesinde % 58, 51 EVET, % 41, 49 HAYIR, Doğu Anadolu bölgesi  % 57,64 EVET, % 42,36 HAYIR, Güneydoğu Anadolu bölgesi  % 52,97 EVET, % 47,03 HAYIR oyu kullanılmıştır.

Ayrıca bu yaşanılan sürece ek olarak CHP, HDP ve Vatan partililerinin iddia ettikleri şaibe durumu da bulunmaktadır. Buna göre sandıklar kapanıp oylar sayılmaya başlandığı sırada Yüksek Seçim Kurulu’ndan bir açıklama geldiği, mühürlü olmayan oy pusulaların ve zarflarının geçerli oy olarak sayılacağı ifade edilmiştir. Sonrasında geçersiz olduğu iddia edilen oylar hakkında yetkililer tarafından şöyle bir açıklama yapılmıştır. ''Oy verme ve halk oylamasına katılma hakkı anayasada düzenlenmiş, her vatandaşın kullanabileceği bir haktır. Biz bu doğrultuda seçmen listelerini hazırladık. Bizim buradan gönderdiğimiz oy pusulası, oradaki seçmene sandık kurulu tarafından mühürle veriliyor. Vatandaş kabine girerek, usulüne uygun olarak vurmak suretiyle sandığa atıyor. Vatandaşın burada sorumluluğu sona eriyor. Vatandaşa verilen oy pusulaları, YSK tarafından özel olarak üretilen evraklardır. Filigranlı olarak YSK’nın ismini görebilirsiniz. Tartışmaya konu olan, geçersiz olduğu ileri sürülen oy pusulaları ve zarflar, YSK tarafından üretilen, orijinal, gerçek zarflardır. Yasa koyucu, filigranlı olarak üretilen bu oy pusulası ve zarfların yanında ikinci bir tedbir almıştır. Başkan ve üyelerin mühür basması suretiyle bunu garanti altına almak istemiştir. Sandık kurullarında siyasi partilerin temsilcileri yer almaktadır. Onların ihmalleri nedeniyle vatandaşların oylarının geçersiz sayılmasının önüne geçtik. Gerçek, sahte olmayan oy pusulasını mühürleyerek sandığa atmıştır. Sandık kurulundaki çalışanların, bizim eğitmemize, telefonlarına mesaj göndermemize rağmen bilerek veya bilmeyerek, bu şekildeki eksikliklerinin bedelini vatandaş ödememeli. Bu bizim ilk defa yaptığımız bir şey değildir. Oyların dışarıdan geldiği kanıtlanmadıkça, bu şekildeki oyların geçerli olduğu yolunda kararlarımız vardır. Sonuçlar sisteme girmeden, kimsenin kafasına bir şey takılmadan karar verdik. Sonradan bu kararı verseydik tartışmalı olurdu. Ancak biz, oylar sisteme girmeye başlamadan, vatandaşın hiçbir suçu olmadığı, görevlilerden kaynaklanan bir hatadan dolayı oylarının zayi olmasını engelledik. Bu karara herhangi bir anlam yüklemek doğru değildir.” denilmiştir.

Öte yanda Türkiye’ye gelerek, gerek referandum kampanyalarını, gerekse oy verme ve sayım işlemlerini yerinde gözlemleyen AGİT heyeti, YSK’nın oy verme günü yayınladığı bu karar ile hem mevcut yasayla çeliştiğini, hem de seçimlerin hukukiliği konusunda önemli bir garantinin ortadan kaldırıldığını ifade etmiştir.

Bu yaşanılanların sonrasında CHP'de ilk olarak YSK'ya, sonuç alınamaması durumunda sırasıyla Danıştay'a ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuracaklarını belirtmişlerdir.

Tabi bunlar yazılı ve görsel basından edinilmiş bilgilerdir. Resmi olarak herhangi bir açıklama henüz bulunmamaktadır.

Velhasıl, öyle ya da böyle, iyi yada kötü, eksik yada fazla 16 Nisan 2017 referandumu geride kalmıştır. Daha önceki ''Referandum Süreci'' isimli yazımda da belirttiğim gibi umarım çıkan bu sonuç ülkemiz adına yararlı olur. Ve bütünleştirici, kucaklayıcı bir hale dönüşür. Tüm halkımız için, geleceğimiz için, hayallerimiz, amaçlarımız için güzel sonuçlar doğurur. Bizlere umut olur, güven olur, mutluluk olur, sevgi olur. Terörden, ayrıştırıcılıklardan, şehitlerden, ölümlerden, tecavüzlerden, tacizlerden, acılardan, kederlerden, umutsuzluklardan, güvensizliklerden uzaklaştırır. İnsan haklarının korunduğu, hukukun üstünlüğe kavuştuğu, endişelerden, korkulardan, huzursuzluklardan kurtulduğumuz, yarınlara, geleceğe daha umutla, daha iyi, daha güzel bakabildiğimiz zamanlara ulaştırır.

Ayrıca geçtiğimiz Pazar 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramıydı.

Bu vesile ile bende hiç bir  çocuğun şiddete maruz kalmadığı, eşit şartlarda yaşadığı bir dünya umuduyla 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutluyorum.

 
Toplam blog
: 34
: 198
Kayıt tarihi
: 11.08.15
 
 

Bolu'luyum. 24.09.1984 doğumluyum. Özel bir şirkette muhasebe satış memuru olarak çalışıyorum. Ya..