Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Eylül '09

 
Kategori
Futbol
 

17'den tavşan olmaz Mustafa Hoca

17'den tavşan olmaz Mustafa Hoca
 

Olmadı Mustafa hoca. Yine olmadı!


Sonucu merakla beklenen derbiden aslında beklenen sonuç çıktı. İstanbul Ali Sami Yen Stadında karşılaşan Galatasaray ve Beşiktaş’ın mücadelesi adeta sarı-kırmızılıların golüyle başladı. “Bu erken gol karşılaşmanın seyrini nasıl etkiledi?” diye soracak olursanız, cevabım “Etkilemedi” olur. Sebebi basit. Her derbi öncesi şapkadan çıkartılacak bir tavşan hazırlayan Beşiktaş Teknik Direktörü Mustafa Denizli; dehasını bu maçta da sergileyerek Ekrem’i defansın önüne monte etmiş, kadroyu da yanlış isimlerle doldurmuştu. Bizim çocukken öğrendiğimiz 62’den gayet güzel tavşan olabileceği idi. Maç başında 17 numaralı formasıyla Ekrem’i defansın önünde görünce açıkçası şaşırdık. Eh, doksan dakika sonunda tabelaya bakınca da 17’den yapılan tavşanın pek de sevimli gözükmediği, dahası şapkadan 17 numaralı tavşan çıkamayacağı açıkça görülüyor. Elbette ki, Galatasaray’dan yenen 3 golün vebalini Ekrem’in omuzlarına yüklemek haksızlık olur.

Bir teknik direktör; ezeli rakipleriyle oynadığı maçlarda genelde eziliyorsa, hazırlık maçlarından bu yana takımın gol atamadığını görüyor ancak sistemi hiçbir şekilde değiştirmeyi düşünmüyorsa hatalıdır. Maalesef futbolda “elde edilmiş başarılar” çok çabuk bayatlıyor. Çifte kupa zaferi geçen sezonda kaldı. Yanlışlara yeni kontrat teklifine “mırın kırın” yaparak başlayan Denizli, büyük uğraşlar sonucu attığı imzadan sonra yurt dışı kampını iptal edip konsantrasyonu ve fizik yüklemeyi sıfıra indirdi. Buna yönetimin transferde yaptığı hatalar ve saçtığı paralar da eklenince geçen sezonun şampiyonu maalesef “atıl takım” görüntüsüne büründü. Hatırlayacaksınız, transferde yenen “Mehmet Topuz” golünden sonra görevdeki Beşiktaş yönetiminin çok uzun ömrü kalmadığını öngörmüştük. Galatasaray derbisindeki yenilgiden sonra benzer şeyleri Mustafa Denizli hakkında da söylemek mümkün. Yaklaşan Manchester maçı bir başka hayal kırıklığını beraberinde getirirse bu öngörümüz beklenenden de çabuk gerçekleşebilir.

Galatasaray açısından maç öncesi göstergelerin işaret ettiği ölçüde rahat bir maç oldu. Bu yüzden teknik-taktik açılımlara girmenin fazla gereği yok. Frank Rijkaard’ın her büyük takımın yaptığı ve yapacağı gibi “defansif tedbirler paketi” açmadan futbolcularına Galatasaray rutinini oynatması gerçekten takdire değer. Neticede “Takımına güvenen her hocanın yapacağını yaptı” da diyebiliriz. Üstelik Beşiktaş karşısındaki Galatasaray’da Arda ve Kewell gibi bilinen performanslarının altında kalan futbolcular da mevcuttu. Buna rağmen 3-0’lık skorla gelen galibiyet her iki takım arasındaki kadro farkının su yüzüne çıkmasından başka bir şey değil. Bir yanda Brezilya milli takımının bankolarından Elano yedek, diğer yanda maça ön libero başlayıp oradan önce forvet arkasına sonra da sağ beke geçen “müthiş joker” Ekrem Dağ var. Tabi bahsettiğimiz kadro farkını yaratan sebeplerden birinin de Mustafa Denizli’nin yedek kulübesini Yabancılar Şube Müdürlüğü’ne çevirmesi olduğunu es geçmemek lazım. Bir de kulübeden gelen Bobo, Holosko gibi isimlerin içler acısı halini… Galatasaray karşısındaki Beşiktaş’ta, gerek yabancı futbolcular gerekse de tüm kadro göz önüne alınarak yapılacak bir değerlendirmede siyah-beyazlı formaya yakışan mücadeleyi yapan belki de tek isim Fabian Ernst idi. Alman futbolcu geldiğinden bu yana parmak ısırtıyor ama kendisine eşlik edebilecek arkadaşını bulması her zaman mümkün olmuyor.

Beşiktaş cephesinde üzücü olan gelişme, takımın geldiği nokta itibariyle Ocak ayındaki kongre havasına erkenden girilmesi ihtimali. Böylesi bir durumda sezon toptan kaybedilmiş sayılır. Bu açıdan bakıldığında Şampiyonlar Ligi performansı ve bu kulvardaki ilk maç olan Manchester United karşılaşması son derece önemli. Alınacak ters bir sonuçla tüm camiada taşlar yerinden oynayabilir. Siyah-beyazlılar açısından en doğrusu ne olur derseniz; kadro yapılanması ve teknik direktör değişikliği çokça denedi ve görüldü ki, artık başkanlık koltuğu ve yönetimde yeni yüzlere ihtiyaç var.
 
Toplam blog
: 235
: 717
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Yazar 1976 yılında İstanbul'da doğdu. Tüm eğitim ve öğretim hayatını burada tamamlayarak, 1999 yı..