Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ekim '08

 
Kategori
İzmir
 

18 Delik - 17 Şehit (Yalnız erkekler içindir, bayanlara yasaktır)

18 Delik - 17 Şehit (Yalnız erkekler içindir, bayanlara yasaktır)
 

15. y.y. İskoçya'sında durum böyle değildi...


Kısa süre önce, yine bir kalleş saldırı sonrası, yine yürekler parçalandı. Yüzlerce kişiden oluştuğu varsayılan bir terörist grubun saldırısı neticesinde tam 17 güvenlik görevlisi hayatını kaybetti, şehit oldu. Ve bu saldırı tüm ülke ve dünya gündemine bomba gibi düşmüşken, milyonlarca insanımızın yürekleri paramparça olmuş, onlarca şehit yakınının bugünleri ve gelecekleri yaşanmaz hale gelmişken; Türk ordu kademelerinin en üst isimlerinden biri olan, Türk Hava Kuvvetleri Komutanı’nın, bilmemne turistik bölgesindeki, bilmemne lüks tesisinde katılmış olduğu, janjanlı ve acayip itibarlı(!) golf turnuvasına devam etmesi, neredeyse o hain saldırıdan daha çok konuşulur hale geldi ve halen de tartışmalar devam ediyor.


Ben de bu golf sporu hakkında bazı enteresan ayrıntıları sizlerle paylaşarak, birtakım manidar çıkarımları takdir ve yorumlarınıza sunmak istiyorum. Bunu yaparken de kesinlikle düşmek istemeyeceğim bir durum, değerli Türk ordusunun saygın kurumsal yapısına bir nebze olsun gölge düşürmektir. Ancak böylesine nadide bir kurumun itibarını korumak ve yüceltmek bizlere olduğu kadar çok daha fazla o kurumun içinde çalışanlara düşer. Birtakım nahoşluklar yaşanıyorsa, bunun bertaraf edilmesini sağlayacak sayısız meşru, vicdani ve resmi yöntem de malumdur zaten.


Efendim, bu golf sporu; temelleri daha 13. asırda Hollanda’da atılan ama asıl olarak 15. yüzyılda İskoçya’da geliştirilerek bugünkü modern şeklini alan oldukça durağan bir spordur. Yani bu soğuk Kuzey Avrupa kültüründen temel almış golf işi ile iştigal edenlerden, çok genel olarak, sıcak Akdenizli kıvraklığı, pratikliği beklemek sanırım biraz zor olacaktır. Sayın Komutan’ın; olayı bir gün sonra öğrendiğini açıklaması, “<ı>ne yani ben de kalkıp Aktütün’e mi gitseydim?” diye çok anlamlı bir soru sorması falan normaldir efendim. Lütfen kızmayınız ve lütfen anlayış gösteriniz.


İskoçya’da, ilk olarak yaygınlaşmaya başladığı dönemlerde, “Golf” kelimesinin harflerinin kısaltmaları olarak "Gentlemen Only; Ladies Forbidden" olarak tanıtımları yapılmıştır. Yani sadece erkekler içindir, bayanlarla işimiz olmaz şeklinde mealen çevirebiliriz. E dünyanın en maskülen, en erkeksi mesleği olarak kabul edilen –son yıllarda iyice sayıları artan bayan güvenlik görevlilerini tenzih ederek söylüyorum- askerlik mesleğinde en üst seviyelere gelmiş bir kişinin de golf oynamasında ne anormallik var o zaman canım...Hatta ve hatta pek çok askeri hava üssüne golf sahaları yaptırılmasında da.


Adından dolayı, icat edilip de ilk oynandığı dönemlerde, golf sahalarına kadınların girmesi yasakmış. Ha bir de unutmadan söyleyeyim, kelimenin, Alman dilinde “<ı>kolf” olan ve “<ı>sopa” anlamına gelen sözcükten türetildiği de söylenir ki biz de burada o müthiş Türk sözünü söyleyebiliriz sanırım: “<ı>Allah’ın sopası yok ki gözüne soksun canım”.


Bu oyunu iyi oynamanın ve başarılı olup turnuvalar falan kazanmanın ilk ve en önemli kuralı, sopayla topa vuruş yaparken hiçbir şeyi düşünmemek, tüm dünyevi ve uhrevi olaylardan kendini soyutlamak, tamamen boş bir zihin ve süzme konsantrasyonla sopayı sallayıp, sahadaki 18 delikten birine sokmaktır. Zor iş değil mi ? Zor, çok zor.


Bu arada 18 delik dedim de, golf maçları 9 ya da 18 delikli çim sahalarda mücadelesi verilen bir spor türüdür.
Jargonunda 19. deliğe, bar ya da pub denilir. Zor iş değil mi ? Zor, çok zor. Vay, canına yandığımın koca ülkesi vay...


Son olarak belirtelim; golf sahası, gerçek flora kazınarak yerine genetik yapısıyla oynanmış çimler ekilmek suretiyle yapılır. Oyuna, daha doğrusu gariban oyunculara zarar vermemesi için doğal çevrime müdahale edilmektedir. Uzaktan; göz alabildiğince yemyeşil, bakımlı, imrenilesi, üzerinde döne döne yatılası, piknikler yapılası, hatta ve hatta iğrenç bir halk(!) adeti olan mangallar yakılası görünen o yeşil manzara, aslında yapaylığın ve kimyasallığın krallığını gösterir bilenlere. Ve de müthiş derecede su tüketimini.


Bir tarafta 18 delik, diğer tarafta da 17 şehit. Yalnız erkekler içindir, bayanlar giremez efendim. Pardon, gentlemen only; ladies forbidden demek istemiştim.



@Geçen sene bugün “ ‘Sübhaneke’ye Sövdürmeden”: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=68971

@İki sene önce bugün “Görüşmecinizi Etkilemenin On Üç Altın Yolu”: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=9457

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..