Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mayıs '14

 
Kategori
Deneme
 

18'inden küçük çocuğun söyledikleri bize mantıklı geliyorsa bu çocuğu yanlış yetiştiriyoruz demektir

18'inden küçük çocuğun söyledikleri bize mantıklı geliyorsa bu çocuğu yanlış yetiştiriyoruz demektir
 

Çocuk akıllı olmaz ki, büyüyünce akıllanacak. Kime hangi bilgiyi, görgüyü, terbiyeyi verirseniz alır, alır da bu biraz zorlama olur.16 yaşına kadar çocuğa zorunlu bazı şeyler öğretilip onun beynini zorlayacak bilgiler verilmemelidir. Örneğin din, ülke meseleleri, dünyanın nasıl yaratıldığı falan.16 yaşına kadar çocuk bedenen büyüyen affedersin bir yavru dana gibidir. 16 yaşından itibaren önce duygular gelişir.30'undan sonra da çocuğun artık büyüyüp akıllı olması beklenir. Yok işte Fatih Sultan Mehmet 21 yaşında İstanbul'u fethetmişte... Nolmuş yani aynı Fatih taht için kardeşlerini kesmiş. Hitler de belki bu işlere kalkıştığında daha çocuktu. Çocukların 30'undan önce ciddi kitapları okumaları bile sakıncalı. Çocuk 30'undan önce okursa terörist/anarşist,30'undan sonra okursa âlim olur.

Anne babalar hep söz dinleyen akıllı uslu çocuklar yetiştirdikleri için övünürler ama söz dinlemek iyi bir şey değil ki. Çocuk söylediğinizi doğru bulmadığı halde sizden çekindiği için de sözünüzü dinlemiş olabilir. Bence itiraz eden çocuk daha akıllıdır. Tabii ki domuzluğundan itiraz etmiyorsa. Sonra akıllı uslu deniliyor. Valla bence akıllı uslu çocuk hasta çocuktur. Ha 30'unda akıllı uslu olursa tamam.

Çocuğun aklı ve terbiyesi bedeniyle birlikte büyümelidir. Gerçi ben insan hayat boyu öğrenir sözünü kabul etmiyorum; öğrenme belli bir yaşa gelince bitmelidir ki öğrendiklerimizi yaşamaya zamanımız olsun.60 yaşında elinde kitap meslek öğrenmeye çalışan kimse sopalıktır; şimdiye kadar nerdeydin lan!

Anne babaların bu aceleciliği biraz da çocuklarıyla ilgili endişelerinden kaynaklanır. Nasıl bir çocukları olduğunu bir an önce görmenin merakı içindedirler. Öte yandan sözde yanlışa sapmasın diye çocuklarına bir an önce her şeyi öğretmeye çalışırlar. Çünkü atıyorum kendileri bazı şeyleri çok geç  öğrendikleri için başlarına bir sürü bela gelmiştir. Çocuklarının da aynı olmasından endişe ederler. İyi de sizin o geç öğrendim dediğiniz yaş 40-50'dir. Bu yaşlar tabii ki geçtir. Geç olmayacak ama erken de olmayacak.

"Ağaç yaşken eğilir, çocukluktan alışsın..."Bunların bilimsel gerçekliği yoktur. Bir kere çocuk ağaç değildir. Ayrıca öğrenmek alışmak değildir. Her şey zamanı gelince... Atıyorum bir ülkenin meseleleri konusunda düşünen insanın 50 yaşının altında olmaması gerekir.50 yaşının altındaki kişilerin düşüncelerine ben itibar etmem. Çünkü 50–70 yaş düşünme yaşıdır. İcracılar ise genç olmalıdır (30–50 yaş)

 

 
 
 
 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..