Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mart '13

 
Kategori
Özel Günler
 

18 Mart kutlanmalı mı?

18 Mart kutlanmalı mı?
 

20/03/2013

Zafer kutlamaları ile şehitlerin matemi aynı güne rastlatılır mı?  Kutlamanın ve matemin aynı gün yapılmasının doğru olmadığını anlatan bir yazı okudum geçen gün. Doğrusu bu düşünceye katılmıyorum.  Ortada bir zafer kutlaması varsa bu zafer niçin kutlanıyor diye bakmak gerekir.  Yapılan kutlamaların, anlam derinliğine bakarsak ancak o zaman bu kutlamaların aynı zamanda bir anma günü olduğunu anlarız.

Sosyal Güvenlik Kurumu ile Türkiye Emekliler Derneği işbirliğiyle “Şehitler Haftası” ve “Yaşlılara Saygı Haftası” etkinlikleri çerçevesinde SGK Türk Halk Müziği Korosu tarafından 'Vatan Size Minnettardır' konseri düzenlendi, DÜYADER yönetimi olarak bizde oradaydık.  Şef Hasan Özel’in, yönetimindeki koro son derece dinamik, duygu yüklü anlar yaşattı bizlere.  

Bir zamanlar ninnilerle uyutulan bebeklerin, cephede kaybedilince arkasından yakılan ağıtları, diğer taraftan “sütüm sana helal olmaz saldırmazsan düşmana”  diyerek vatan sevgisinin her şeyin üstünde olduğunu, buram buram ayrılık ve zafer şarkılarıyla koro eşliğinde geçmişe yolculuk yaptık.

Aslında onlar ölmediler. Vatanları, milletleri uğurunda canlarını feda ederek ölümsüzleştiler. Kimi 15’inde, kimi liseli, kimi arkasında bir eş, bir bebek, bir yavuklu, ya da hiç sarmamış bir güzelin hayaliyle işte o imanla sarılmış al bayrağına şehit düşmüş…

“Ceddin deden, neslin baban Hep kahraman Türk milleti” marşı ile salonda herkesin ellerinde bayraklarla koroya eşlik ettik, Çanakkale’den görüntüler eşliğinde.

Tabi, Seyit Onbaşıyı unutmadık. O nasıl bir iman gücüyle, kemikleri çatırdarken, nasıl kaldırılır o 275 kğ. ağırlık bir kez daha andık…

Bütün bunları geçmiş zamanın anıları gibi dinlemekle olmuyor… Bu vatanın kıymetini bilerek bu bilinçle bir yol izlersek şehitlerimizin, Ulu önder Atatürk’ün kemikleri sızlamaz.

Büyük kumandan,  çarelerin tükendiği sanıldığı bir anda askerlerine döndü ve “Ben size taarruzu değil ölmeyi emrediyorum” dediği vatan için yapılan bir ölüm kalım savaşıdır Çanakkale…

Konserde, SGK Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Sağlam, 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin önemine vurgu yaparak, “tüm dünya üzerinde bu acı gibi bir acı başka bir millette yoktur. Milletimiz kendi küllerinden bir varoluş destanı yaratmıştır. Çünkü vatan toprağı söz konusu olunca gerisi teferruattır” dedi.

SGK Yönetim Kurulu Üyesi ve Türk Emekliler Derneği Başkanı Kazım Ergün ise

konuşmasında, Türkiye’de 10 milyon 400 bin emekliyi temsilen görev yapmanın gururunu

Taşıdığını belirterek, gecenin anlam ve önemine değindi. Türkiye’de ilk defa Türk

Emekliler Derneği tarafından on binlerce emeklinin Çanakkale’ye gönderildiğini dile

Getiren Ergün,” Bugün Çanakkale’yi görmeyenin, Dumlupınar’ı görmeyenin, Kocatepe

Büyük Taarruz Şehitliğini görmeyenin bir tarafı eksiktir. İnsanlar mutlaka o şehitliklere

gidip şehitlerimizin başında Fatiha okumalıdırlar. İşte biz kuruluş olarak bunu yapan

İnsanlarız” dedi.

Yoğun katılım nedeniyle gelen konukların bir bölümü konseri ayakta izledi. Şehitlerimizin, cephe gerisinde ve içinde savaşanların yaptıkları düşünülürse onlar için ayakta izlemek karşılıklı o enerjiyi paylaşmak az kalır.

***

Bu arada yaşlılar haftası sebebiyle; Dünya Yaşlılık Derneği, (DÜYADER) 18-24 Mart Yaşlılar Haftası nedeniyle, Ankara Doğa Sporları ve Off Road Kulübünün öncülüğünde 21 Mart tarihinde bir araya gelerek Eymir Köyü ve Mühye Köyü civarında Offroad etkinliği düzenleneyecektir.

e-mail:belginturan@gmail.com

 
Toplam blog
: 439
: 512
Kayıt tarihi
: 04.02.09
 
 

Lisansını Anadolu Üniversitesi/ İşletme Bölümü ve Anadolu Üniversitesi/ Sosyoloji Bölümlerinde “O..