Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mayıs '12

 
Kategori
Güncel
 

18 Mayıs 1919

18 Mayıs 1919
 

NE ANLADIN?


“Kaptan İsmail Hakkı’ya ne zaman varacağımızı soruyorum, 19 Mayıs sabahı güneşin doğuşu ile birlikte Samsun’da olacağımızı söylüyor. İstanbul’dan ayrılalı üç gün oldu. Aynı gün vedalaştığım annem ve kardeşimi bir daha ne zaman göreceğim? Bir daha görebilecek miyim? Bilmiyorum. Yola çıkmadan önce aldığım suikast ihbarları gerçekleşirse, İngilizlerin cirit attığı Samsun’u bile göremeyebilirim.

Bandırma vapuruna binmeden önce; Yunanlıların 15 Mayıs sabahı Kordon’dan İzmir’e çıktığı haberini aldım.  Yunan, Kordon’a çıktığında, milletin istiklalini kendi canından değerli gören genç bir gazeteci bu işgale karşı tek başına direnmiş ve ilk kurşunu sıkmış. Daha birkaç yıl önce Balkanlarda canla, kanla savunduğumuz ve Yunanlılardan geri aldığımız topraklar bugün masa başında hem de İzmir’den başlanarak işgal ediliyor. Dünya harbinde binlerce vatan evladının tarihte görülmemiş kahramanlık destanı ile korkusuzca savunduğu Çanakkale Boğazı’ndan, şimdi İngiliz zırhlıları elini kolunu sallayarak geçip, namlularını saraya çeviriyor. Ne hükümet ne de Sultan Mehmed, acziyet içerisindeki durumlarından ödün veriyor. Yol boyunca aklımda hep aynı soru; İzmir’de ki ilk kurşun direnişini, Samsun’da vatan sathına yayabilir miyim?

Uzun yıllar süren Balkan ve Dünya harpleri yüzünden fakir ve yorgun düşmüş aziz milletim, O’na biçilmiş kaderi mi kabullenecek? Bin yıllık yurdunda, kendi istiklal mücadelesini mi verecek?

Milli mücadelemizde topyekun başarılı olursak eğer; bir millet yeniden doğacak ve doğumgünü 19 Mayıs olacak.”

Bugün 18 Mayıs 1919 gecesini ve Mustafa Kemal’in Bandırma vapuru ile Samsun’a hareket ederken hangi duygu ve düşünceler içerisinde olduğunu düşünün. Yarın Atatürk’ümüzü hak ettiği şekilde anmak, Gençlik bayramını kutlayıp kutlamamak sizlere kalmış…

 
Toplam blog
: 43
: 543
Kayıt tarihi
: 03.05.11
 
 

 İsyancı ruhlu, demokrat, kendi çapında yazar... ..