Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Temmuz '13

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

18 Temmuz BIST 100 Teknik Bakış

18 Temmuz BIST 100 Teknik Bakış
 

BIST100


Bir önceki analizimize başlamadan önce dünkü gelişmeleri yazmak istiyorum.

DÜN NE OLDU?
Dün güne 75,800 seviyelerinden yataya yakın hafif pozitif bir başlangıç yapan BIST 100 endeksi ilk seansta 75,400-76,200 aralığında yatay bir seyir izledi. İkinci seansta bu seyrini sürdüren endeks 15:30’da FED Başkanı Ben Bernanke'nin tahvil alımlarının 2014 ortasında sonlandırılabileceğini açıklamasına karşın, alımların gidişatı konusunda kesin bir plan olmadığını açıklaması piyasalarda olumlu karşılandı. Açıklamaların ardından alım baskısının artıran endeks gün içerisinde en yüksek 77,255 puan seviyesine yükseldi ve günü yüzde 1,84 yükselişle 77,072 puan seviyesinden tamamladı. Kapanış rakamı Salı günkü analizimde belirttiğim 77,100’ün hemen altında gerçekleşti.

BİR ÖNCEKİ ANALİZ
Salı günkü analizimde …“Her ne kadar cuma günkü 72,500 üzerindeki kapanış sonrası dün devam eden yukarı hareket işlem hacmi ile desteklense de, son zamanlarda sık sık karşılaştığımız her yükseliş çabasının sert satışlarla karşılaştığı bu ortamda yukarıda yazdığım birkaç olumsuzluğu da göz önünde bulundurduğumuzda endeksin bir önceki analizimde belirttiğim 77,100 direncinde kar satışları beklenebilir. Ancak yukarıda bahsettiğim gibi daralan Bollinger Bandı bu düzeltmenin gün içi aşağı yönlü sert hareketlerini sınırlayacaktır”

TEKNİK GÖRÜNÜM
Kapanışını bir önceki analizimde belirttiğim 77,100 direncinin hemen altında yapan endeksin dün seans içerisinde 19 Haziran’dan bu yana ilk defa 77,200 seviyesinin üzerine çıkması ve bu hareketin işlem hacmiyle desteklenmesi olumlu olarak değerlendirilebilir

Diğer taraftan önceki hafta analizlerimde değindiğim ikili dip formasyonunun etkisiyle yükseliş eğilimini sürdüren endekte dün 77,100 üzerinde yaşanan hacimli satışlar ise dikkat çekicidir.


TEKNİK GÖSTERGELER
Endeksin kısa vadeli teknik göstergelerini incelediğimizde Stokastik ve William’s R’ın dik bir eğimle aşırı alım bölgesine girdiğini, CCI’nın ise aşırı alım bölgesinin hemen altında yukarı seyrine devam ettiğini görüyoruz. Trendin ivme kazanması ve gücü bakımından takip ettiğimiz Momentum’un ise bir önceki seviyesine yükselmeden yönünü aşağı çevirmiş olması riks unsuru olarak değerlendirilebilir.

Bunun yanında fiyatların hangi yönde hareket etme eğiliminde olduğunu gösteren ADX göstergesinin endeksin aksine aşağı yönlü zayıf seyri de bize kararsız bir piyasa olduğunu anlatmaktadır.

Orta vadeli göstergeleri incelediğimizde ise önceki hafta çok uzun vadeli dip seviyelerini test eden MACD ve Trix’in düşük bir eğimle de olsa yükselişlerine devam ettiğini görüyoruz.

Kısaca hareketli ortalamalara da değinmek istiyorum. Bilindiği üzere hareketli ortalamalar da trendin belirlenmesinde çok büyük rol oynarlar. Bu ortalamalardan çok kısa vadeli 5 ve 10 günlük hareketli ortalamaların yukarı yönlü seyrine karşılık 22 günlük ortalamanın yatay konumunu sürdürdüğünü görüyoruz. 50 günlük ortalama ise aşağı yönlü seyrine devam etmektedir. Endeksin yaklaşık 7000 puanlık hareketine karşılık yukarıda belirttiğim kısa vadeli ortalamaların yatay yada aşağı yönlü seyirleri kar satışlarına ve düzeltmelere karşı erken uyarı niteliğindedir.

Toparlayacak Olursak; Dünkü kapanışını 77,100 önemli direncinin hemen altında yapan endeksin bugüne yatay hafif negatif bir başlangıç yapması beklenebilir. Seans içerisinde olası 77.100 üzerine yapılacak denemelerde grafikte beyaz daire içerisine aldığım 77,800’de ki GAP’in kapanması beklenebilir. Bu noktada endeksin son bir haftada ki yüzde 10’luk yükselişi, kısa vadeli göstergelerinin birçoğunun aşırı alım bölgesine girmesi ve ortalamaların konumu yukarı yönlü hareket marjının sınırlayacağını düşündürüyor. Buradan yola çıkarak yukarı yönlü hareketlerde kârlı pozisyonların azaltılması uygun olabilir. Olası aksilikte ise 75,000 desteği öne çıkmaya devam ediyor.

Destekler: 77,000 – 76,200 – 75,000
Dirençler: 77,100 – 77,800 – 78,000

Bol Şans
Esra YILMAZ

 
Toplam blog
: 194
: 1098
Kayıt tarihi
: 24.10.11
 
 

Ekonomist, stratejist, teknik analist ..