Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mart '17

 
Kategori
Siyaset
 

18 yaşındakilere seçilme hakkı

18 yaşındakilere seçilme hakkı
 

18 Yaşındakilere seçilme hakkı neden veriliyor? Efendim kendi çocuklarını milletvekili yapabilmek için! Diyelim ki öyle veya eski tabirle, “velev ki öyle” olsun. Bir defa mevcut çocuklara bakmak lazım, 18 yaş ve altı çocukları olanlar kimler?

Ölüm cezası kalkmadan evvel biz 18 yaşındaki gençleri asıyor muyduk. Hem de nasıl, bir sağdan, bir soldan. Peki ya yaşı tutmayanları, ya 18 yaşını daha doldurmamış olanları. Aman efendim, o da sorun mu yani, mahkeme kararıyla yaşını  büyültürüp yine asıyorduk. O zamanlar ülkeyi bir başkanla dört yardımcısı idare ediyordu ama aydınlardan hiç feryat figan işitilmiyordu. Neyse, o da bahs-i diğer. Eğer ölüm cezası kalkmasaydı, 18 yaşındakileri hala asıyor olacak mıydık? Olacaktık.

18 Yaşındakilere seçme hakkı verdik mi? Verdik. Peki seçme hakkı veriyorsun, demek ki genci yeteri kadar aklı başında ve olgunlaşmış buluyorsun da, (nitekim hukuken ancak bu durum olursa asabilirsin; legal capacity, criminal capacity durumları), seçilme hakkını neden çok görüyorsun?

Atatürk Cumhuriyeti kimlere emanet etti? Gençlere. Bu gençler arasında 18 yaşındakiler de dahil miydi? Her halde. Peki Atatürk’ün bu görüşü doğru olduğuna göre, 18 yaşındakileri Cumhuriyet emanet edilecek kadar büyük görüyorsun da neden koruyacakları milleti temsil edecek kadar büyük görmüyorsun.

Efendim çünkü onlar bu maddeyi çocuklarını milletvekili yapmak için çıkarıyorlar da ondan. Kardeşim velev ki ondan, velev ki öyle, yapılan iş doğru mu, yanlış mı, sen onu söyle. Yapılan bir iş eğer doğru ise yanlış sebeplerle, kötü sebeplerle yapılıyor olsa bile doğru olan yine doğrudur. Sen yapılan iş doğru mu, eğri mi onu söyle. Neden yaptıklarını zaten yirmi defa söyledin, anladık, bir defa da yaptıkları doğru mu yanlış mı onu söyle ve eğer yanlışsa neden yanlış onu söyle de biz de öğrenelim. Ancak söyleyeceklerin yukarıda yazılı olanlarla çelişmesin.

 
Toplam blog
: 326
: 941
Kayıt tarihi
: 10.03.11
 
 

Okullar: TED Ankara Koleji, ODTÜ, Bogaziçi Üniversitesi (Master) İş Hayatı: Philips, Anadolu Endü..