Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mart '14

 
Kategori
Futbol
 

18 Mart 2014'te yeni bir zafer gelebilir mi?

Hem de Ingilizlere karsi...

Neden olmasin? Haklisiniz... Bir ulkeyi, vatani, milleti, kulturu, dili, dini kurtarma acisindan tarihin en onemli savunmalarindan biri olan Canakkale zaferi ile populer bir spor faaliyetini ayni kefeye koymak buyuk bir saygisizliktir. Ama tarih pek manidar! Duygusal bir millet adina, hem de o donemin isgalci kuvvetlerinden olan Ingilizlere karsi bu gece alinacak bir sportif basari, calkantili gunler geciren Turkiye'de bir cok yuzun gulumsemesine sebep olacaktir... Tabii ki gurbetteki Turkleri de unutmamak lazim. Kuslar ve kargalar haric! Onlar kendi koylerinde mutlular! Onlara ne Avrupa'dan, dunyadan!

Canakkale Zaferi muthis bir savunmaydi, ama bu geceki macta biraz hucum oynamamiz lazim. Galatasaray'in bu sene ki deplasman karnesi ortada, yenilmiyor ama yenemiyor da. Eger 2-2 veya daha gollu bir sonuc alamazsa, beraberlik te ise yaramaz. Dolayisiyla gol atmamiz lazim. Gol yiyecegiz, o kacinilmaz, ama gol atmak daha onemli. Yani hucumda basarili olmamiz lazim. Her deplasman macinda en az 3-4 net gol pozisoynuna giriyoruz ama son vuruslarda muthis bir konsantrasyon eksikliginden kaynaklanan bir becerisizlik goze carpiyor. O halde ne yapmali? Maca en ust duzeyde motive olmali ve o motivasyonu 90 dakika boyunca en ust duzeyde tutmali. Bu da nasil olacak? Mac oncesi iyi hazirlanarak.

Benim futbolumda soyle bir tezim var. Diyorum ki, acaba takimin basinda bir Turk olsaydi, ve de oyuncularin cogunlugu yine Turk olsaydi - takimda 10 tane yabanci var- maca konsantre olmak icin Canakkale zaferi ile ilgili filmler, belgeseller gosterilir, yapilan fedekarliklara dair anilar paylasilir, ve hatta hayatta olsa o gunleri yasamis birileri ile tanismalar yapilir miydi? "Bu gun o gundur, haydi aslanlar, gosterin kendinizi" diye motive amacli konusmalar yapilir miydi? Ben idareci veya antrenor olsam, hatta takimin liderlerinden biri olsam yaptirirdim. Ise yarar miydi? Fatih Terim'in taktik yonden zayif kaldigi ama asiri gazla kazandigi bir cok mac var Galatasaray ve Milli Takim tarihinde. Bence yarardi. Boyle garantisi olmayan mucadelelerden once takima savasan, inanan bir ruh kazandirmak onemli.

Takimin neredeyse yarisi yabanci dedim, dolayisiyla bu taktigin sanki sadece cogunlugu yerli oyunculardan olusan bir takima uyacagini ima ettim. Ama usta bir antrenor, idareci veya takim lideri bunu bu ortamda bile basarabilirdi. Ucan Hollandi Sneijder'e, icimizdeki Ingilizler Eboue ve Drogba'ya, karnaval ulkesinden gelenlere bugunun tarihimizdeki onemini anlatabilmek ve o duygulari hissetirebilmek zor olsa da asil amac bir takim ruhu yaratmak ve hedefin buyuklugune daha iyi odaklanmalari ise bu gibi seyler yapilabilirdi. 21. yuzyilda milyonlar kazanan profesyonel futbolculara bunlar gerekir mi? Gerekir. Deplasmanlarda ki maclarda 90 dakika'nin ortalama 70'inde kayiplari oynayan Galatasaray'in, gol vuruslarindaki zayifliginin konsantrasyon eksikliginden oldugu apacik ortadayken, boyle motivasyon araclari gereklidir.

Haydi o zaman, vurdugunuz gol olsun.

Arif Dogan Karakaya

 
Toplam blog
: 2
: 21
Kayıt tarihi
: 18.03.14
 
 

Kendi halinde yasayan iki cocuk babasi ve evli bir adam. ..