Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mayıs '20

 
Kategori
Özel Günler
 

19 Mayıs Bayramı

 

19 MAYIS 

BİR  ÜLKENİN  YENİDEN 

DOĞUŞUDUR 

 

                                                    

Aziz okuyucularım hepinize yürekten merhabalar ve günaydınlar diyor, işlerinizde sağlık ve bereketli günler diliyorum.

Bu yıl şu Corona Virüs’ün gölgesinde 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın 101. Yılını ne yazık ki sessizce kutlandı. Corona Virüs yüzünden böyle oldu galiba. İnşallah bu günlerde gelip geçecek. Bir Ahi’nin dediği gibi  “ Bu da geçer Ya  Hu!...Öyle inanıyorum  geleceğimiz aydınlık yarınlara  doğru gidiyor.  Bundan umut varız… Yeter ki millet olarak aramızda birlik ve beraberlik olsun. Sevgi ve kardeşlik bağları olsun…

19 Mayıs bir Ulusun yeniden doğuşudur. Bu aynı zamanda Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün doğum günü olarak kabul edilmiştir.

Elbette bu özgür ve bağımsızlık günlerine TBMM ‘nin kurulması (23 Nisan 1920 ve daha sonra Cumhuriyetimizin kurulması 29 Ekim 1923), gibi tarihi günlere kolay kolay kolay gelinmedi.

Gazi Mustafa Kemal 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıktığı gün Türkiye’nin genel durumu hakkında özetli şöyle diyordu: “ Osmanlı Devleti’nin içinde bulunduğu grup, Dünya Savaşında yenilmiş, Ordumuz her taraftan zedelenmiş, ulus fakir yorgun düşmüştü. Hatta ordunun silahlı, cephanesi elinden alınmış ve alınmakta. İtilaf devletleri, ateşkes hükümlerine uymaya gerek görmüyorlar. Birer bahaneyle itilaf donanmaları ve askerleri İstanbul’da, Adana İli,  Fransızlar;  Urfa, Maraş ve Ayıntap (Antep), İngilizler tarafından işgal edilmiş. Antalya ve Konya’da İtalyan asker birlikleri, Merzifon ve Samsun’da İngiliz askerleri bulunuyordu.  Öte yanda 15 Mayıs 1919*’da itilaf devletlerinin onayıyla Yunan ordusu İzmir’e çıkartılmıştı. Bundan başka ülkenin her tarafında Hristiyanlar gizli, açık, özel istek ve amaçlarının gerçekleşmesini sağlamak için her devletin her an çökmesi için çalışıyorlardı.”  İşte Gazi M. Kemal bu durum karşısında Havza’da, Amasya’da,  Erzurum’da ve Sivas’ta birçok toplantılar ve kongreler yaptı.   Konuşmalarının birinde tüm Anadolu halkına :” Ya bağımsız, ya ölüm” diyordu. Sözlerine devam ederek:  “ Efendiler, bu durum karşısında bir tek karar8vardır. O da ulusal egemenliye dayanan, kayıtsız, şartsız bağımsız bir Türk Devletini kurmaktır.

M. Kemal Atatürk’ün dayandığı en güçlü düşünce ve mantık şuydu: Temel ilke, Türk ulusunun onurlu ve şerefli bir ulus olarak yaşamasıdır. Bu ilke ancak tam bağımsızlığa sahip olmakla sağlanabilir. Ne kadar zengin ve bolluk içinde olursa olsun,  bağımsızlıktan yoksun bir ulus, uygar insanlık dünyası karşısında uşak o6lmak konumunda daha yüksek bir muameleye layık olamaz. Oysa Türk’ün onuru, gururu ve yeteneği çok yüksek ve büyüktür.  Böyle bir ulus  tutsak yaşamaktansa  yok olsun daha iyidir!...( 1  )

İşte bu duygu ve düşüncelerle 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkan Gazi M. Kemal Milli Mücadele tarihimizde tarihe altın sayfalar halinde yazılacak büyük destanlar yarattı. Türkiye Büyük Millet Meclisi ve daha sonra Cumhuriyetimizin büyük kurucusu oldu.  19 Mayıs Atatürk’ ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını Türk Gençlerine armağan etti.

Atatürk bir sözünde: Türk milleti çalışkandır, Türk Milleti zekidir “ diyordu. Ayrıca bu kutlu ve mutlu bayramı Türk Gençlerine armağan eden Atatürk  “Ey Türk Gençliği”   başlıklı konuşmasında:

Ey Türk Gençliği,

Birinci vazifen, Türk bağımsızlığını, Türk Cumhuriyetini sonsuza kadar korumak ve savunmaktır. Varlığının ve geleceğinin yegâne temeli budur. Bir gün, bağımsızlık ve  cumhuriyeti  savunma zorunluğuna düşersen, göreve atılmak için, içinde bulunacağın durumun olanak ve koşullarını düşünmeyeceksin!.. Bu olanak ve koşullar çok elverişsiz bir nitelikte görülebilir.  

Ey Türk gençliğinin evladı!

İşte, bu durum ve koşullar içinde bile görevin, Türk bağımsızlık ve cumhuriyetini korumaktır!  Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda  mevcuttur!... Bu kutlu bayramı bizlere  armağan eden  başta Gazi Mustafa Kemal   Atatürk olmak üzere    emeği geçen  tüm silah arkadaşlarını    gazi ve şehitlerini rahmetle anıyorum.     

Bu duygu ve düşünceler bağlamında 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramının 101. Yılını kutluyor, bütün yurtta birlik, barış ve bağımsızlık içinde daha nice aydınlık yarınlara erişmenizi diliyorum.

 

1- Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK   Gençler için   Fotoğraflarla  Nutuk 

Türkiye İşBankası   Kültür Yayınları 24.  basım İstanbul  2017. 

 

 

Abdülkadir  GÜLER 

19  Mayıs  2020-  SÖKE

     

                                                                                                                                                                                       

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..