Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ekim '17

 
Kategori
Özel Günler
 

Aman ha! Ortak Değerlerimiz Kaybolmasın!

Aman ha! Ortak Değerlerimiz Kaybolmasın!
 

                       

Bugün toplumda birkaç cılız aktivite dışında pek de itibar görmeyen bir gün kutlandı: ‘19 Ekim Ortak Değerler Günü’.  İnsanları bir araya getiren ortak değerler, millet olmanın en temel aracıdır, olmazsa olmazıdır. Bu kadar önemli olmasına rağmen,  maalesef beklenilen önem verilmedi.

Bunda, Ortak Değerler Günü’nün  birkaç yıldan beri dünyanın gündeminde olmasının etkisi olduğu gibi, “anneler günü”, “sevgililer günü” gibi doğrudan tüketimi artırmaya yönelik olmamasının da etkisi vardır. Çünkü medya ve pazarlamacılar, özel günleri ancak tüketimi artırıyorsa gündem de tutuyorlar.

Oysaki bugün itibariyle, ortak değerlerin yeniden hatırlanmasına  tüm dünya uluslarının ve devletlerinin geçmişten daha fazla ihtiyacı vardır.

Çünkü bugün yüz yıldır bir tülü durulmayan, ‘anlamsız mezhep kavgalarının’ hâkim olduğu Ortadoğu’nun varlığını devam ettirebilmesi için ortak değerlere çok, ama çok ihtiyacı var. Artan göçlerle, yabancı işçilerle ve genişleyen birlik anlayışı ile ırkçılığın yeniden hortladığı Avrupa devletlerinin de ortak değerlere ihtiyacı var. Yoksa Avrupa ne varlığını ve ne de birliğini koruyamayacak. Bakınız, şimdiden İspanya, Katalanların ayrılık rüzgârıyla sarsılıyor, İngiltere’nin İskoç ve Kuzey İrlanda’nın ‘ayrılık sevdasından’ ödü kopuyor.

Özgürlüklerin beşiği olarak bilinen, köleliğin de özgürlüğün de savaşını veren, bu uğurda iç savaşlarla ağır bedeller ödeyen Amerika Birleşik Devletleri’nin de dünden daha fazla ortak değerlere sahip çıkmaya ihtiyacı var. Çünkü ırkçılık ve diğer dinlere karşı gösterilen tahammülsüzlükler 3. Dünya ülkelerinden daha fazla.

En önemlisi de imparatorluğun mirası olan ve bundan dolayı çok sayıda etnik ve dini parçalardan oluşan Türkiye’nin dağılmaması için ortak değerlerini güçlendirmesi en hayatı meselesi olmalıdır.  Sadece güçlendirmek değil, korumak ve aynı zamanda da daha da çoğaltmak gereklidir. Çünkü ortak değerlerin çokluğu millet bütünlüğünün teminatıdır. Bunları yok saymak, erozyona uğratmak, itibarsızlaştırmak, karşı değerler katarak bulandırmak, işin farkına varamayanların gafleti olarak görülmelidir.

Ortak değerlerin korunması özellikle ülkemiz için çok önemlidir, çünkü dağılma sürecini yaşayan birçok ulusla benzerliğimiz söz konusudur. Biz, her ne kadar cumhuriyete geçtiğimiz süreçte “bir ulus devlet üst kimliği” oluşturmaya çalışsak da, sindire sindire olmadığı, üsten zorlamayla olduğu için herkese maalesef bu kimliği kabul ettiremedik."Millet inşa projesi” birçok proje gibi yarım yamalak kaldı.

Geçmişte Kobani olaylarında, Sur olaylarında bunun kısmı örneğini gördük. Sağduyu sahibi insanlar olmasaydı bugün durum çok vahim olabilirdi.

Bu iş; şakaya gelmez. Ortak değerlere dünden daha fazla sarılmaya ve içselleştirmeye ihtiyacımız var…

 

 
Toplam blog
: 81
: 623
Kayıt tarihi
: 18.10.17
 
 

1963 yılında dünyaya geldim. 1985 yılında Atatürk Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde..