Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mayıs '21

 
Kategori
Bayramlar
 

19 MAYIS KUTLU OLSUN

19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA GENÇLİK ve

      SPOR BAYRAMI KUTLU OLSUN                                                                           

 

Sevgili okurlarım, bugünce Pandeminin gölgesinde 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını 102. Yılını kutluyoruz. Cümlenize ve güzel yurdumuzun tüm insanlarına kutlu ve mutlu olsun.  Hür ve özgür olarak daha nice bayramlara erişmenizi diliyorum. Bu 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Türk gençlerine armağan edilmiştir. Bunun değerini bilmeliyiz.

Bu günlere kolay kolay gelmedik. Mustafa Kemal Atatürk’ün anılan bu tarihte  bir grup arkadaşıyla birlikte Bandırma  Vapuru ile  19 Mayıs 1919 ‘da  Samsun’a ayak bastılar. Elbette Gazi M. Kemal yalnız değildi.  Onunla birlikte bazı kahraman arkadaşlarını yazıyor ve saygıyla yâd ediyorum. Bunlar bizim unutulmaz değerlerimizdir.

1-   Kurmay Albay Refet Bey ( General Refet BELE ),

2-   Kurmay General Kazık Dirik PAŞA,

3-   Dr. Albay İbrahim Tali Bey ( ÖNGÖREN ),

4-   Kurmay Yarbay Mehmet Ahmet Anif Bey,( AYCI ),

5-   Kurmay Binbaşı Hüsrev ( GEREDE),

6-   Topçu Binbaşı Kâmil Bey (DOĞAN),

7-    Dr. Binbaşı Refik Bey,( SAYDAM),

8-   Piyade Yüzbaşı Cevat Abbas Bey (GÜRER),

9-   Kd. Yüzbaşı Mümtaz Bey (TUNAY),

10-Yüzbaşı Sadıkoğlu İbrahim Hakkı Bey,(TUNAY ),  

11-Yüzbaşı Ali Şevket Bey (ÖNDER),

12-Yüzbaşı Mustafa Vasfi Bey (SÜSOY),

13-Üsteğmen Halil Bey ( Emir Subayı),

14-Üsteğmen Arif Hikmet Bey,

15- Üsteğmen Abdullah Bey ( KENT ),

16-Teğmen Muzaffer Kılıç Bey,

17-Birinci Sınıf Kâtibi Faik Bey (BARS ),

18- Dürüst Sınıf Kâtibi Memduh Bey (ATASEVER),

Bunlar Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın silah arkadaşları idi. Milli Mücadele günleri arasında Türkiye’nin tam bağımsızlığı adına birlikte Samsuna çıkmışlardı. ( 1 )

Milli Mücadele Fransızlar, İngilizler, İtalyanlar, Yunanlılar yurdu dört bir yanda işgal ederlerken büyük asker Gazi Mustafa Kemal şöyle diyordu:  Efendiler, bu durum karşısında bir terk karar vardır. O da umu

 19 Mayıs tarihi 102 yaşındadır. Daha sonra bu bir bayram olmuş ve Atatürk tarafından Türk Gençlerine armağan edilmiştir.  

Gazi Mustafa Kemal Atatürk bu hitabesinde aynen şöyle diyor:

Ey Türk Gençliği!

Birinci vazifen, Türk istiklâlini, Türk Cumhuriyetini, ilelebet, muhafaza ve müdafaa etmektir.

Mevcudiyetinin ve istikbalinin yegâne temeli budur. Bu temel, senin, en kıymetli hazinendir. İstikbalde dahi, seni bu hazineden mahrum etmek isteyecek, dahilî ve haricî bedhahların olacaktır. Bir gün, İstiklâl ve Cumhuriyeti müdafaa mecburiyetine düşersen, vazifeye atılmak için, içinde bulunacağın vaziyetin imkân ve şerâitini düşünmeyeceksin! Bu imkân ve şerâit, çok nâmüsait bir mahiyette tezahür edebilir. İstiklâl ve Cumhuriyetine kastedecek düşmanlar, bütün dünyada emsali görülmemiş bir galibiyetin mümessili olabilirler. Cebren ve hile ile aziz vatanın, bütün kaleleri zaptedilmiş, bütün tersanelerine girilmiş, bütün orduları dağıtılmış ve memleketin her köşesi bilfiil işgal edilmiş olabilir. Bütün bu şerâitten daha elîm ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler. Hattâ bu iktidar sahipleri şahsî menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler. Millet, fakr ü zaruret içinde harap ve bîtap düşmüş olabilir.

Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!

                                                                    Mustafa Kemal ATATÜRK

                                                                          20 Ekim 1927

İşte bu duygu ve düşüncelerle 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramınızı kutluyor, Türkiye’nin bağımsızlığı konusunda Milli Mücadelede M. Kemal Atatürk’ün yanında yer alan şehitlerimizi, gazilerimizi saygıyla ve rahmetle anıyor, mekânları cennet olsun diyorum.

1-   Gazi Mustafa Kemal Atatürk / NUTUK, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları,  Kasım 2017 İstanbul.

     

 

Abdülkadir  GÜLER

19  Mayıs 2021-  SÖKE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..