Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Mayıs '19

 
Kategori
Tarih
 

19 Mayıs 1919 / 100 Yaşında

Türk milleti, asırlardan beri hür ve bağımsız olarak yaşamış ve bağımsızlığı için şart saymış bir kavmin kahraman evlatlarıdır.  Hürriyet ve bağımsızlık benim karakterimdir.  (18 Haziran 1922 ) Gazi Mustafa Kemal Atatürk

Saygı değer okuyucularım, 19 Mayıs 1919 tarihi koca 100 yaşına ulaştı. O günlerde dünyaya gelenler bugün 100 yaşındadır. Bilmiyorum günümüzde o günleri yaşayanlarımız var mı? 19 Mayıs 1919  tarihi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu tarihte bir grup  vatanperver  arkadaşlarıyla  Samsun’a  ayak bastılar. O günlerde M. Kemal Paşa ile birlikte olanları saygıyla anarak  yazıyor: 1- Kurmay Albay Refet Bey (  General BELE ),2- Kurmay ( General Kâzım Dirik Paşa ), 3- Dr. Albay İbrahim Tali Bey ( ÖNGÖREN ),4- Kurmay Yarbay Mehmet Ahmet Arif Bey (AYCI ), 5-Kurmay Binbaşı Hüsrev (GEREDE), 6-Topçu  Binbaşı   Kâmil Bey( DOĞAN),7-Dr. Binbaşı Refik Bey (  SAYDAM),8- Piyade Yüzbaşı Cevat Abbas Bey (GÜRER), 9-  Kd. Yüzbaşı Mümtaz Bey,  (TUNAY ), 10-Yüzbaşı Sıdıkoğlu İsmail Hakkı Bey (EDE), 11- Yüzbaşı Ali Şevket Bey ( ÖNDER), 12- Yüzbaşı Mustafa Vasfi Bey ( SÜSOY ),13- Üsteğmen Halil Bey,( Emir Subayı), 14- Üsteğmen Arif Hikmet Bey, 15- Üsteğmen Abdullah Bey ( KENT), 16-  Teğmen Muzaffer Kılıç Bey, 17-  Birinci Sınıf Katibi Faik Bey ( BARS ),18- Dürüst Sınıf Kâtip Memduh  Bey( ATASEVER), bu isimler 19 Mayıs 1919 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’le birlikte Samsun’a çıkıp ilk özgürlük ve bağımsızlığa giden yolu aydınlatanlardır. Tam bağımsızlık Hepsini saygıyla ve rahmetle anıyorum.

Gazi Mustafa Kemal Samsun’a arkadaşlarıyla birlikte çıktığı günlerde Türkiye’in9 durumu hazindi. Gazi M. Kemal Paşa NUTUK adlı kitabının giriş bölümünde özetle şunları yazıyor: “Ordunun elinde silahları, cephanesi elinden alınmış ve alınmakta… İtilaf devletleri, ateşkes hükümlerine uymaya gerek görmüyorlar. Birer bahaneyle,  itilaf donanmaları ve askerleri İstanbul’da. Adana İli, Fransızlar; Urfa, Maraş ve Ayıntap (Antep),İngilizler tarafından işgal edilmiş. Antalya ve Konya’da İtalyan askerleri tarafından; Merzifon ve Samsun’da İngiliz askerleri bulunuyor. Her tarafta, yabancı subay ve görevlilerle özel ajanlar çalışmakta. Sonuçta, konuşmamıza başlangıç kabul ettiğimiz tarihten dört gün önce, 15 Mayıs 1919’da İtilaf devletlerinin onayıyla Yunan ordusu İzmir’e çıkıyor.”

Daha sonra yapılan Gazi M. Kemal Paşa  bazı vatanperver arkadaşlarıyla yaptığı görüşmelerden sonra Amasya’da ( 22 Haziran 1919),   Sivas’ta   ( 4- 11 Eylül 1919 )  ve Erzurum’da ( 23 Temmuz – 7 Ağustos 1919  ) tarihlerinde yapılan  toplantılar sonucu tüm Anadolu topraklarında Türkiye’nin tam bağımsızlığı konusunda önemle  kararlar alınmıştır. Elbette ki bunlar yazıldığı gibi kolay olmamıştır. Anadolu’nun işgal edildiği ve zor günlere düştüğü anlarda bazı kişiler şöyle öneriler ortaya koyuyorlardı:

Birincisi İngiltere korumasını istemek, İkincisi Amerikan mandasını istemek, Üçüncü karar ise: Bölgesel kurtuluş çarelerine başvurmaktır. Atatürk ise “ ben bu karaları hiç bir zaman isabet görmedim. Çünkü bu kararların dayandığı bütün deliller ve mantıklar çürüktü. Çünkü temelsizdi. Ya İstiklal, ya ölüm edim1”… Yapılan kongre ve toplantılarda Gazi Mustafa Kemal Paşa aynen şöyle diyordu:

“ Efendiler, bu durum karşısında bir tek karar vardır.  O da ulusal egemenliğe dayanan, kayıtsız, şartsız bağımsız bir Türk Devleti kurmak.  Temel ilke, Türk ulusunun onurlu ve şerefli bir ulus olarak yaşamasıdır. Bu ilke ancak tam bağımsızlığa sahip olmakla sağlanabilir.  Ne kadar zengin ve bolluk içinde olursa olsun,  bağımsızlıktan yoksun bir ulus insanlık  dünyası karşısında uşak olmak konumlundan daha yüksek  bir muameleye layık olamaz.  Oysa Türk’ün onuru, gururu ve yeteneği çok yüksek ve büyüktür. Böyle bir ulus tutsak yaşamaktansa yok olsun daha iyidir! O halde, ya bağımsızlık , ya ölüm !..( 1 ) 

İşte  bu duygu ve düşüncelerle  Gazi Mustafa  Kemal   Atatürk bütün  Anadolu’da  birlik ve beraberliği sağlamış, Milli Mücadele de bir çok savaşlara   girmiş ve yedi düvele  karşı    meydan okumuştur. 23 Nisan 1920 de TBMM ‘ni kurmuş ve üç yıl sonra 23 Nisan 1923 ‘te Cumhuriyetimizi kurmuştur.   19 Mayıs 1919 ‘da Türkün temel taşı olmuştur.  Bu kutlu ve kutlu bayram günü Türk Gençlerine armağan edilmiştir.

Bizlere bu mutlu günleri armağan eden vatanımızın müdafaasında kahraman silah arkadaşlarıyla Türk tarihinde büyük destanlar yaratan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm silah arkadaşlarını saygıyla anıyor, cümlesini rahmetler diliyorum. Bu duygu ve düşüncelerle 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramınız kutlu olsun.

 

  • 1-  Gazi Mustafa Kemal Atatürk / Gençler İçin Fotoğraflarla ATATÜRK -  NUTUK Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları 1. Basım Kasım-  Şubat 2010, XXIV. Basım Kasım 2017 – İSTANBUL.  



Abdülkadir GÜLER
17 Mayıs 2019 _  SÖKE
 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..