Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mayıs '18

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramınız Kutlu Olsun

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramınız Kutlu Olsun
 

Mehmet Erbil atölyesinden özel bir çalışma .


 

O büyük gün gelmişti . Mustafa Kemal Paşa Samsun’a çıkacaktı. Vahdettin Paşa Anadolu’daki ahalinin direnişini bastırması için O’nu gönderiyordu. Öyle yaa!!! Paşa, Paşa devleti ancak seni kurtarabilirsin, demişti. Mustafa Kemal Paşa özellikle Almanya seyahatinde Vahdettin’in büyük güvenini kazanmıştır.

Sarayın merdivenlerinden inerken O’na bir de altın saat hediye edilmiştir. 
Mustafa Kemal Paşa Şişli’deki evine gitti.

Samsun’a ayak basacağı “Bandırma” adlı vapurun kaptanını çağırmıştır. İsmail Hakkı Kaptan. Karadeniz’i avucunun içi gibi bilmektedir.

O’nu Samsun’a çıkaracaktı. İsmail Hakkı Kaptan (Durusu) Mustafa Kemal Paşa’nın Şişlideki evinde buluşur.

Atatürk 16 Mayıs günü kız kulesi açıklarından Bandırma vapuruna biner.

Vapura ayak bastıktan sonra İsmail Hakkı Kaptan’a “İtilaf Devletleri’nin zarar vermesinden uzak olmak için sahili takip eden rotada gidiniz, bir tehlike halinde gemiyi sahile oturtunuz” emrini vermiştir.

Karadeniz’in hırçın ve sert dalgalarının içinden nasıl yol alacağını bilen İsmail Hakkı Kaptan daha sonra 1940 yılında hayata gözlerini yumacaktır. Feriköy mezarlığındadır. Unutuluyor mu tarihin o gizli açık isimleri ve kahramanları .

İsmail Hakkı Kaptan anılarında şöyle anlatmaktadır; Mahiyetindekiler, deniz tuttuğu için birer birer kamaralara girip yattılar. Atatürk ise, kıç taraftaki köşkte bir köşeye dayanmış oturmakta idi.

Karadeniz’in sert dalgaları ve rüzgarı içinde 17 Mayıs gecesi İnebolu’ya. 18 Mayıs öğle üzeri Sinop’a varır. 19 Mayıs gün şafak vaktinde Samsun’a ayak basmıştır.

İsmail Hakkı Kaptan gemisindeki değerli konukları Samsun’a ulaştırmıştır.

Mustafa Kemal Atatürk o yüce gönüllü kaptanını hiç bir zaman unutmadı.

1 Temmuz 1927’de Cumhuriyet’in ilanından sonra ilk kez İstanbul’a ayak bastığında Bandırma Vapuru’nun kaptanı İsmail Hakkı Bey’i Dolmabahçe Sarayına çağırtmıştır.

İsmail Hakkı Bey, Atatürk’ün bu davetine icabet etmemiş, gerekçesini de bu hizmetine karşılık para veya ihsan istediğinin zannedilmesinden endişe duyduğunu belirterek anlatmıştır. 
İstanbul’da zor ekonomik koşullar içerisinde yaşayan İsmail Hakkı Bey, Atatürk’ün ikinci davetinde ise hasta olduğu olduğu için bu davete katılamamıştır.

Her 19 Mayıs’ geldiğinde titrer duygulanırım . Atatürk’ün gençliğe armağan ettiği bayram gelmiştir.

Mustafa Kemal Paşa Samsun’dan İstiklal mücadelesini ateşlemiştir.

Amasya Genelgesi’nde bir gece yarısı gaz lambalı odada yaveri Cevat Abbas Gürer’e yaz bakalım der, yazdırır: Milletin istiklal ve bağımsızlığını yine milletin kendi azmi ve kararı kurtaracaktır. Milletin istiklali, vatanın bütünlüğü tehlikededir.

19 Mayıs’ta kalpler Samsun ve Ankara’da Anıtkabir’de atmaktadır. 
Sevgili Büyük Atatürk’ün kalbinin attığı yerde.

Anıtkabir’in o görkemli binasını ve Mustafa Kemal Atatürk’ün ruhunu yaratan ve yaşatan mimari projesinin sahiplerinin ismini anımsayalım şimdi de, Emin Onat ve Orhan Arda.

Dünya ülkelerinin kalbi atmıştır bu ulu ve yüce gün de. Anıtkabir gönülleri yakmaya, yüzyıllarca devam edecek, gelecek yerli -yabancı binlerce insanı kucaklayacak, bağrına basacaktır her büyük gün de.

Mustafa Kemal Atatürk’ün milletinde gönül ateşini yaktığı gündür Samsun’da bugün.

Mustafa Kemal Paşa’ya verilen görev yöredeki ahalinin isyanını bastırmak olduğu halde O’nun bunu tersine çevirerek ulusal direnişi başarıyla örgütleyerek sonuçlandırdığı ve taçlandırdığı tarihsel bir gerçektir.

Mustafa Kemal Atatürk daha sonra bu görevlendirmeyi uzun uzadıya yanı başındaki adam Falih Rıfkı Atay’a ayrıntılarını anlatır.

“Bandırma vapurunu üç gün üç gece süren maceralı yolculuk sonunda Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a çıkmasını ve milli mücadelesini başlatan o yolculuğun kaptanı İsmail Hakkı kaptandır. 
Gemi yola çıkmadan haftalar önce bakıma alınmıştır. Bir gece yarısı gizlice değil, güpegündüz sarayın bilgisi dahilinde yola çıkmıştır. Sarayın merdivenlerinden heyecanla iner.

Samsun’a çıkan yalnız Mustafa Kemal Paşa değildir. Ve, yanında on sekiz silah arkadaşı vardır. Anadolu’da milli mücadele çoktan başlamış, kongreler ve Cumhuriyet’e varan süreçler ve savaşlara girilmiştir.

Bu büyük yolculuğun ardından çıkar Mustafa Kemal Paşa Samsun’a . Gözleri masmavi ve bakışları keskindir. Ufuklardan alev alev bakmaktadır, yanmaktadır ülküsü.

Ard arda büyük eserlerini Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında toplayan ve adım adım ülkesini zafere, barışa ve dostluğa götüren bir Büyük Mustafa Kemal Atatürk bugün kalplerde yaşatılacak... 
Egemenliği kayıtsız şartsız ulusa dayandıran O’dur...

Bugün tüm kalpler O’nun için çarpıyor . Ruhun şad olsun Mustafa Kemal Paşa’m.

Takvimler 19 Mayıs 2018’i göstermektedir . 99 Yıl geçti üstünden. Her 19 Mayıs, 23 Nisan , 29 Ekim, 30 Ağustos .Atalarının vakur ve gururlu duruşlarıyla kazanılan ülke.

19 Mayıs Gençliği Ata'sının, emanetini omuzlarında taşıyacaktır. Kalbi Anadolu'da atan o GENÇLİK , o VATAN, O Mustafa Kemal Atatürk ile büyük..

Ve Yerkesik...
Yerkesik’te 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri artık yok.

Muğla Büyükşehir olmakla birlikte Yerkesik olarak mahalleye dönüştük.

Eski bayram törenlerimizi, gençlerimizi, halkımızı bir arada yüksek duygu ile buluşturan, tutan, kaynaştıran ülkümüzü, andımızı içtiğimiz bayram törenlerimiz yok artık.

Kutlu olsun nice 19 Mayıs’lara.....

 

 
Toplam blog
: 642
: 524
Kayıt tarihi
: 19.07.08
 
 

Muğla'nın YERKESİK  beldesinde dünyaya gelmişim.  Yöremin o solunacak havasını, coğrafyasını çok ..