Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mayıs '11

 
Kategori
Güncel
 

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı-Atatürk'ün doğum Günü

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı-Atatürk'ün doğum Günü
 

Atatürk'ün Samsun'a çıktığı yer Kurtuluş Yolu


92 Yıl önce Mustafa Kemal’in Samsun’da yaktığı vatanı kurtuluşa götüren ateşin ışığında dün bir kez daha ısındık.

Yanlış kararlar ile yıllarca hem kendi vatanını hem de başka vatanları kurtarmak üzere, Çanakkale’de, Mısır’da, Irak’ta, Kafkaslar’da, Yemen’de, Galiçya’da, Makedonya’da çarpışmış, Çanakkale dışındaki cephelerde savaşı kaybetmiş, en kıymetli varlığı evlatlarını, vatanı uğruna toprağa vermiş, kaybettiği savaşlarla yılgınlığa düşmüş Türk Halkı ve onun işgal edilmekte olan aziz vatanı; manzara bu…
Üstelik ne savaş kararı alınırken, ne de mütareke şartları, imzalanırken Türk Halkı’na sorulmuştur. “Halin nicedir” diye sormayan Padişah ancak askere, vergiye ihtiyacı olunca hatırlamış bu halkı…

Bu ahvaldeki halkı yeni bir savaşa ikna etmek kolay değildir. Hesap kitap ister, cesaret ister, yürek ister, kararlılık ister. Dahası büyük bir lider, dik bir duruş ister.

Ne mutlu Türk Ulusuna ki böyle bir lidere sahip olabilmiş, onun önderliğinde ayağa kalkabilmiştir.

Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkışını sadece Kurtuluş Savaşı’nın başladığıtarih olarak değerlendirmek eksik kalacaktır. Türk Devrimi’nin başlangıcı da Samsun’a çıkış tarihidir. “19 Mayıs olmasaydı Türk Devrimi gerçekleşir miydi?” sorusuna verilen yanıt bunu kanıtlamaktadır.
19 Mayıs’ı yeni bir devletin temeline ilk harcın konulduğu tarih olarak görmek doğru bir bakış olacaktır.
Mustafa Kemal Atatürk; “benim doğum tarihim 19 Mayıs’tır” diye boşuna dememiştir.
19 Mayıs’ı Kurtuluş Savaş’ı önemsizleştirmek isteyenler; bir an büyük liderin Samsun’a çıkmadığını, Kurtuluş Savaşı’nın verilmediğini, padişah ve hanedanın memleketi müstemleke olarak yönettiğini, göstermelik meclisin padişahın kararlarını tasdik etmekten başka iş yapmadığını, Ali Kemallerin söz sahibi olduğunu!! düşünün… Ve çevrenize bakın, Suriye’yi, Irak’ı, İran’ı, Mısır’ı, Tunus’u ve hatta tüm Ortadoğu’yu görün… Ve kendinize sorun Atatürk olmasaydı?


Tüm bu gerekçelerle 19 Mayıslar daha görkemli törenlerle kutlanmalıdır. Ulusal düzeyde yapılan törenlerin ağırlık merkezi Samsun olmalıdır. O günün anılarını canlandıracak törenler yeni nesillere çok şeyler katacaktır.

Samsun Valiliği 92. Yıl törenlerinde Atatürk ve silah arkadaşlarının Tütün İskelesinden (Samsun Büyükşehir Belediyesi Kurtuluşa İlkadım alanını Kurtuluş Yolu adıyla bu büyük olayın şanına yaraşır biçimde düzenlemiştir. Mutlaka ziyaret edilmeli…) Samsun’a İlkadımını canlandırmış, hazır bulunanlara bu tarihsel an bir kez daha yaşatılmıştır. Yeterli midir? Elbette değildir. Türkiye’nin dört bir yanından gelecek vatanseverler bu anı yaşayabilmelidir. Bunu gerçekleştirebilmek içinde bu etkinlikler bir güne sıkıştırılmamalıdır. Yine Mustafa Kemal’in Samsun’dan başlattığı mücadelede izlediği yol o günün koşullarıyla yaşatılabilmelidir.




Bazı sivil toplum örgütlerinin Atatürk ve Kurtuluş Yolu’nda yürüttükleri projeler örnek adımlardır. Samsun Dağcılık Kulübü’nün 23-24 Mayıs tarihlerinde memleketin dört bir yanından gelen


katılımcılarla gerçekleştireceği Samsun-Havza yürüyüşü her türlü övgüye değer. Samsun’daki yerel yönetimlerin, valiliğin ve OMÜ’nün bu projeye destek olduklarını hatırlatmak isterim.

Yine Samsun İlkadım Ondokuzmayıs Lisesi’nin(Atatürk’ün ziyaret ettiği, ders verdiği, hafızalara kazınan “öğretmeler yeni nesil sizlerin eseri olacaktır” sözünü söylediği, birçok biliminsanı, siyasetçi, sanatçı, yazar yetiştirmiş ve bu görevini sürdüren Anadolu Lisesi) “19 Mayıs Pilav Günü” başka bir övgüye değer etkinliktir. Memleketin dört bir yanına dağılmış, eski, yeni mezunlar ilkadımın 92. Yıldönümde bir kez daha buluşmuş eski günleri yadetmiştir.
Sonuç olarak;
19 Mayıs Türk Ulusu için diriliş tarihidir.
19 Mayıs Kurtuluş tarihidir.
19 Mayıs Büyük Liderin doğduğu tarihtir.
Yer ise Samsun’dur.
O nedenle 19 Mayıs’ın marka kenti, sağlık, turizm ve ticaret kenti Samsun’dur.
19 Mayıs’ı Ulusal düzeyde kutlama kenti de;
SAMSUN OLMALIDIR.
Kurtuluş Gününüz Kutlu Olsun…
Musa Özcan
Samsun, 19 Mayıs 2011


NOT: Bazı fotoğraflar http://www.samsun.gov.tr/haber.asp?id=2271 ‘den alınmıştır.

 
Toplam blog
: 165
: 3919
Kayıt tarihi
: 25.08.07
 
 

Samsun Terme Şuvayip Köyü'nde doğmuşum. İlk ve ortaokulu Terme'de, lise öğrenimimi Ünye'de tamala..