Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mayıs '08

 
Kategori
Bayramlar
 

19 Mayıs hangi gençlerin bayramı?

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutlama haftası bütün heyecanı ile başlıyor. Her yıl bugünlerde, gerek iktidardaki gerekse muhalefetteki politikacılar, sürekli olarak gençleri sevdiklerini, onlar için çırpındıkalrını söylerler. "Fikri hür, vicdanı hür, çağdaş bir gençlik yetiştirmenin" önde gelen amaçları olduğunu vurgularlar.

Törenlerde ve çeşitli toplantılarda, günün anlam ve önemini dile getirirken Atatürk'ten alıntı sözlerle onları onurlandırmaya özen gösterirler.

Çok geçmeden, bunların hepsi unutulur. Gençler, mini eteği, kot pantolonu ve başındaki türban ile patlamaya hazır bir bomba gibi görülmeye başlanır ve kuşku ile izlenir.

Üniversitelerin önüne yığılan, hatta içine kadar sokulan güvenlik güçleri arasında onlara "özgür ve çağdaş bir eğitim" verildiği öne sürülür.

Bugün, Türkiye nüfusunun % 60-65'ini(NOT-2)) gençlerin oluşturduğu gururla söylenir ; söylenir ama, bu kadar büyük bir kitlenin sağlıklı bir beden gücü yanında, çalışan beyinlere de sahip oldukları pek düşünülmez.

Oysaki gençlerimiz, gördükleri eğitim ve öğretimin, hükümetlerin siyasi ve sosyal tercihlerine göre değil, demokrasi temelli çağdaş değerler doğrultusunda olmasını istemektedirler.

Bunun yanında, Türk gençliğinin, yalnızca tören alanlarını dolduran öğrencilerden oluştuğu yanılgısına da düşülmemelidir. Ne yazık ki, her yıl kutlanan bu bayramda, gençliğin bu kitlesi kimsenin aklına gelmemekte ve onlar için geleceğe yönelik hiçbir vaatte bulunulmamaktadır. Bu gençlerden bazılarının, yasadışı örgütlere katılması ve mevcut sisteme tepkili olmasının altında yatan neden belki de onlara yönelik bu ilgisizliktir.

Atatürk, 1924 yılında, "Ey yükselen yeni nesil ! Gelecek sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk; onu yükseşltecek ve devam ettirecek sizsiniz" diyerek büyük sorumluluk yüklediği gençler, okuyanı, okumayanı,
çalışanı ve çalışmayanı olarak bütün Türk gençliğidir.

Bugün Türk gençliğinin büyük bölümü, aldıkları bu büyük sorumluluğun bilincindedirler. Bu konuda, büyüklerinin kendilerine gerekli ilgiyi göstermesini ve güven duymasını beklemektedirler.

Ben yine de, gençlerimizin, kendini genç hissedenlerin ve tüm halkımızın bu bayramını kutlarım.


NOT - 1 : Bugün başlayacak sigara içme yasağının, bu mereti içenlere ve içmeyenlere hayırlı olmasını dilerim.

2 : Ankara Ticaret Odası'nın açıkladığı rakamlara göre Türkiye'de 15-24 yaş aralığında 11, 2 milyon genç varmış. Bunun 3, 4 milyonu çalışışıyor, 3.4 milyonu öğrenci, 4.4 milyonu da ne öğrenci ne de çalışıyormuş.(Bu bayramı, bu gençlerden hangileri yaşıyor acaba?)

3 : Bu sabah kalktığımda, pencereden şöyle bir baktım; kimse bu bayramın farkında bile değil. Yüz metre uzunluğundaki sokağımızda ancak birkaç evin penceresinde ve balkonunda gelişigüzel asılmış bayraklar vardı.
Oysaki, TSK'nin Kuzey Irak'a girdiği sırada, butün binalar bayraklarla donatılmıştı. Anlaşılıyor ki, bu bayram da aynen Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı gibi halka indirilememiş ve stadyumlarda kutlanan bir bayram niteliğine kalmıştır.

cdenizkent
 
Toplam blog
: 979
: 1425
Kayıt tarihi
: 11.12.07
 
 

İstanbul doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimi İstanbul'da tamamladım. İstanbul Üniversitesi'nde..