Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Mayıs '15

 
Kategori
Deneme
 

19 Mayıs ve Atatürk bilinci

19 Mayıs ve Atatürk bilinci
 

19 Mayıs kutlu olsun.


Yine bir 19 Mayıs daha… Kurtuluş Savaşı’mızın başladığı 19 Mayıs 1919’dan sonra her yıl daha da artan bir sevgiyle bağlanmaktayız Atatürk’e…  Vaktiyle üç kıtaya hükmetmiş bir imparatorluğun enkazından çağdaş, aydınlık, yenilikçi koskoca bir Türkiye Cumhuriyeti kuran asrın liderine hayranlık ve minnet duyguları içindeyiz.

Yüce Atatürk gençlere çok güvenmiştir. Gençliğe Hitabesinde onlara seslenirken ülkenin hangi zor koşullar içinde bulunacağından söz etmiş, muhtaç oldukları kudretin de damarlarındaki asil kanda olduğunu vurgulamıştır. Atatürk’ü anlamak özellikle yeni yetişen nesiller için çok önemlidir. Atamız “Cumhuriyeti biz kurduk. Onu yükseltecek ve yüceltecek olanlar sizlersiniz.” demişti.  Bizler Atatürkçü aydın öğretmenlerimiz sayesinde bu bilinçle yetişmiş bir nesil olarak çok şanslıyız. Yetmişli yılların Atatürk Gençliği olarak Cumhuriyetimizi yaşattık, yüceltmeye çalıştık. “Muallimler! Yeni nesil sizin eseriniz olacaktır.” sözünü düstur edindik. Şahsen Atatürkçü, cumhuriyetçi ve demokrasi aşığı aydın bir eğitimci olarak öğrencilerimi de Atatürk ilkeleri doğrultusunda yetiştirmeye çalıştım. Şu an birer yetişkin olan eski öğrencilerimi gördükçe başarılı olduğumu anlıyorum ve haklı olarak gururlanıyorum.

Atatürk’le savaşan uluslar bile ona hayran olmuşlar ve bu hayranlıklarını çok kez çeşitli şekillerde dile getirmişlerdir.Belçika'nın Eski Büyük Elçisi : “Atatürk'ün ölümü, yalnız Türkiye için değil, bütün dünya için de derinliği ölçülemez bir kayıptır.” demiştir.Alman Yazar Hans Froembgen: 

“Eğer bugünkü Türkiye, dünya savaşından sonraki Avrupa'nın herhangi bir memleketinde daha fazla ileri gitmişse, bunun en büyük sebebini yeni Cumhuriyetin Başkanının dehasında aramalıdır.” sözleriyle Atatürk’ün dâhiliğini ve dehasıyla milletinin yazgısını değiştirdiğini vurgulamıştır.Alman Germania Gazetesi ise“Atatürk, yeni Türkiye'nin yaratıcısı olduğu kadar ulusunun eğiticisi ve yetiştiricisi olmuştur. Atatürk, kişiliğinin kuvvetiyle milletleri içten ve dıştan değiştiren savaş şefleri arasında özel bir yer tutacaktır. O, yeni Türkiye'nin yaratıcısı ve kurucusu olmuştur. Yakın doğunun şimdiki çehresini bu adam tespit etti.” diye yazmıştır.

Son zamanlarda Atatürk düşmanlığı aldı başını gidiyor. Bir kez düşünseler acaba Atatürk olmasaydı Türkiye olur muydu? Ülkemiz işgal altındaydı. Yedi düvele karşı savaştık içimizdeki özgürlük aşkıyla Atatürk önderliğinde…  Çok ilginçtir ki başka uluslar Atatürk’ün kıymetini bizden daha çok idrak etmişlerdir. Dünyanın pek çok ülkesinde onun heykelleri dikilmiştir. Dünyadaki pek çok ülke Atatürk’ün büyüklüğünü idrak etmiş ve heykellerini dikmişken, caddelerine, sokaklarına, parklarına onun adını vermişken bazı kesimlerin Atatürk düşmanlığını anlamakta zorlanıyorum.

2014 Haziranında Azerbaycan’a gittiğim zaman Atatürk adını caddelerde ve sokaklarda görmek beni oldukça heyecanlandırmıştı. Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de Atatürk Parkı da var. Bir sosyal paylaşım sitesinde gördüğüm Arjantin Devlet Pulunun üzerindeki Atatürk portresi de Atatürk sevdalısı bir Türk olarak beni çok gururlandırmıştı.Türki cumhuriyetlerde Atatürk adı caddelere, parklara verilmiş ve heykelleri dikilmiştir. Kazakistan Astana’da da Atatürk heykeli; Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta Atatürk Meydanı vardır. Dünyadaki Atatürk anıtları ve yerlerini internetten araştırarak buldum ve sizlerle paylaşmak istedim:

Belçika'nın Vise kentine bağlı Cheratte kasabasında bulunan bir yere "Place Atatürk" ismi verilmiş. Bangladeş- Dhaka’da bir caddeye Kemal Atatürk Avenue; Pakistan İslamabat’ta da bir caddeye de Atatürk Avenueadı verilmiş. Hindistan Yeni Delhi’de de Mustafa Kemal Atatürk Marg yani Mustafa Kemal Atatürk Caddesi varmış.

Meksika Başkent Mexico City'de Atatürk Anıtı Atatürk Statue(heykel) Le Reforma caddesinde bulunuyor.Dominik Cumhuriyeti Santo Domingo’daCalle Mustafa Kemal Atatürk anıtı bulunuyormuş.

İsrailBe’er Sheva’da bulunan Atatürk heykelinin levhasında "Yurtta barış, dünyada barış. Mustafa Kemal Atatürk 1881-1938 Türkiye Cumhuriyet'inin kurucusu" ibaresiyle yer alıyormuş. İsrail Yehud’da Mustafa Kemal Atatürk anısına yaptırılan bu anıtta da Atatürk'ün barışçıl anlayışını bir kez daha görüyoruz. "Yurtta sulh cihanda sulh" sözü ve hemen altındaki yazı: “Türk Milleti ve Türkiye'yi seven İsrail Halkı sana ebediyen minnettar kalacaktır.”

Hollanda-Amsterdam’dakiAtatürk Anıtı’nda Hollandaca ve Türkçe olarak "Yurtta Sulh, Dünyada Sulh" yazılıymış.  Hollanda- Oostzaan’da Atatürk Bahçe Köyü bulunmaktaymış. Hollanda- Rotterdam ‘da Atatürkstraat ve yine Hollanda - Utrecht ‘te Kemal Atatürkstraatyani Atatürk Caddesi varmış.

Yeni Zellanda’dakiAtatürk Anıtı başkent Wellington'ın Tarakina koyunda imiş. Cook Boğazı'na bakan anıtın orada olma sebebiyse boğazın Gelibolu Yarımadası'na benzemesiymiş.Venezuela'nın başkenti Caracas'ta bulunan bir parktaki heykelin altında ''Modern Türk Devletinin kurucusu Kemal Atatürk'' yazısı bulunmaktaymış.

Küba'da Atatürk'ten başka hiçbir yabancı devlet adamının heykeli bulunmamaktaymış. İlk Atatürk Heykelinin altında Türkçe ve İspanyolca olarak ''Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu - Yurtta Barış, Dünyada Barış. '' yazıyormuş. 2011 yılında Küba devlet yetkililerinin isteği üzerine heykeltıraş Metin Yurdanur tarafından yapılan yeni Atatürk heykeli de başkenti Havana'nın gözde mekânlarından olan Puerto Caddesi'ndeki bir parka konulmuş.

Tarihte ilk defa bir savaş iki ülke arasında dostluk bağının kurulmasına neden olmuş. Çanakkale Muharebesi'nde şehit düşen Türk ve Anzak askerlerinin anısını yaşatmak için iki ülke arasındaki görüşmeler sonucu Avustralya'da Atatürk Anıtının açılmasına karar verilmiş. Avustralya Canberra’da Anzak Savaş Anıtı karşısındaki Atatürk Anıtı bu dostluğu pekiştirmiş. Batı Avustralya Albany’deki heykelin altında ''Kemal Atatürk'ün anısına'' ve ''Anzac günü 25 Nisan 1985 '' yazmaktaymış.

Şili`nin başkenti Santiago`da Apoguindo Caddesi Novigod Parkı`ndaki Atatürk Anıtı. Şili`nin başkenti Santiago`da belediye, kentte yaşayan kişilerin örnek alması için bir parka, Atatürk’ün sözlerinin yer aldığı rölyefini yaptırdığı bildirildi. O yazı:  "Türkiye Cumhuriyeti`nin kurucusu, vatanının fedakâr ve sadık hizmetkârı, benzeri olmayan kahraman, insanlık idealinin canlı emsali... Bütün hayatını Türk Milletine vakfetmiş, milletine kendi ruhunu, ateşini vermiştir. Hatırası milletinin ruhunu ateşli tutan sönmez bir meşale olarak yaşamaktadır!"

İtalya’nın başkenti Roma’da da Largo Mustafa Kemal Atatürk adlı bir anıt;  Romanya'nın başkenti Bükreş’te Atatürk Meydanı ve bu meydanda bir de Atatürk büstü bulunmaktaymış.Romanya’da Statuia lui Mustafa Kemal Atatürk heykeli varmış. Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de de Atatürk heykeli bulunuyormuş. ABD New Jersey eyaletinde Atatürk Park adlı bir park varmış.

Atatürk 1918 senesinde o dönemde Avusturya-Macaristan imparatorluğu içinde yer alan Karlsbad’a gitmiş. Böbrek tedavisi için Florencie isimli sanatoryumda kalmış. Daha sonra Florencie, Karlovy Vary'nin termal kentleri içinde nüfuzunun giderek artması ve kentin zengin turistlerin akınına uğraması sonucu, çevredeki tüm binalar da restore edilerek lüks bir otele dönüştürülmüş. Şu anki Çek Cumhuriyetinde Karlovy Vary'de de Atatürk’ün 1918 Temmuzunda böbrek tedavisi için kaldığı sanatoryumun ana kapısının yanındaki levhada “Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Kemal Atatürk’ün burada 1918 Temmuz'unda ikamet etmiştir.” yazıyormuş.

Japonya’nın Kuşimoto kasabasında Statue of Mustafa Kemal Atatürk heykeli varmış. 18 Eylül 1890'da Ertuğrul Fırkateyni, Kuşimoto açıklarında tayfun sebebiyle kayalıklara çarparak batmış. 655 mürettebatın 589'u hayatını kaybetmiş. Ölenlerin anısına 1891'de bu kasabada bir anıt yapılmış ve her yıl düzenli olarak bu anıt önünde anma törenleri yapılmaktaymış. Aynı zamanda Kuşimoto kasabası Mersin ve Yakakent ile kardeş şehir olmuş. Kuşimoto'da 1974 yılında inşa edilen "Türk Müzesinde Ertuğrul Firkateyninin maketi, gemideki asker ve komutanların fotoğrafları bulunmaktaymış. 2010 yılında 7,5 metre civarındaki bronz Atatürk Heykeli de yine Kuşimoto'ya dikilmiş.

Hepsinden önemlisi Atatürk sevgisi kalbimize öyle yerleşmiştir ki heykeller, anıtlar depremlerden, sellerden ve başka doğa olaylarından etkilense de içimizden asla çıkmaz.

Sevgili Atatürk’üm açtığın yolda, gösterdiğin hedefte hiç yılmadan yürüyoruz. İlkelerinin ve devrimlerinin ışığı yolumuzu aydınlatmakta… 19 Mayıs 1919’da Bandırma vapuruyla çıktığın zorlu yolculuk Yeni Türkiye’nin kurulmasını sağlamıştı. Bizim yolculuğumuz ise kurduğun cumhuriyeti sonsuza dek yaşatma yolculuğu olarak ebediyen sürecektir.

Atam, doğum günün de 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımız da kutlu olsun.

HARİKA UFUK
ADANA
19 MAYIS 2015
SAAT: 12.59

 
Toplam blog
: 389
: 261
Kayıt tarihi
: 01.12.13
 
 

Adana'da doğdu. Öğrenim hayatına İstanbul'da Çengelköy İlkokulu'nda başladı. İstanbul Marmara Ünive..