Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mayıs '12

 
Kategori
Güncel
 

19 Mayıs yasağı geri tepti!

19 Mayıs yasağı geri tepti!
 

Günlerce, haftalarca tartışması yapıldı.

19 Mayıs kutlamalarının 1940’lı yılların moda gösterilerinden esinlenildiği iddia edildi.

19 Mayıslarda tankların topların tören geçidi yapmasının militarizmi çağrıştırdığı ifade edildi.

Avrupa Birliği üyeliği sürecinde bu tür kutlamaların olumsuz hava yarattığı ve ilişkileri zedelediği vurgulandı.

19 Mayıslarda havaların soğuk olması bahane gösterildi.

Bayram kutlamalarında görev alan öğrencilerin derslerden geri kaldığı dile getirildi.

Normal programda törenler sadece okullarda kutlanacak, sadece her yıl bir şehirde kapsamlı kutlanacaktı.

Bu düzenlemeye tepkiler gecikmedi; gerek vatandaş, gerekse muhalefet partileri ve bazı bilinçli ve duyarlı Sivil Toplum Örgütleri tepkilerini medyaya ve sokaklara taşıdılar. Önemli seviyede bir kamuoyu oluştu. Halk bayramlarından vazgeçmek istemiyordu.

Bir vatandaşın açtığı dava neticesinde yeni yönetmelik Danıştay’dan döndü.

Milli Eğitim Bakanı Danıştay’ın  bu kararını “garabet” diye niteledi.

Danıştay’ı aşmak için jet hızıyla yeni bir düzenleme yapıldıysa da, kutlamaların okullarla sınırlı olması kararı değişmedi

Aslında 19 Mayıs gösterilerinin geçmişi Cumhuriyet Dönemi’nden de önceye dayanıyordu. Resmi olarak kutlanması ise ilk defa 76 yıl önce gerçekleşmişti (bknz:http://blog.milliyet.com.tr elveda- 19-mayis-kutlamalari---/Blog/?BlogNo=343475) Yani 1940’lı yıllardan esinlenilmesi söz konusu olamazdı.

Avrupa Birliği ülkelerinden biz ne iyilik gördük ki, onların tepkilerinden çekiniyoruz? Hem o ülkelerin milli günleri yok mu? Terörle mücadelemize ne kadar destek verdiler? Aksine köstek olduklarını bilmeyen mi var…

!9 Mayıslar da tankların ve topların resmi geçit yapması da söz konusu değildi. Askeri okulların bulunduğu şehirlerde Askeri öğrenciler spor kıyafetleri ile gösterilere katılır ve büyük beğeni toplarlardı.

Havaların Mayıs aylarında soğuk olması gerekçesinin cevabı ise Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Internet sitesinde açık: 1970 yılından bu güne kadar mayıs ayları ısı ortalaması 16,1 derece olmuş. Bu ortalamanın, gece-gündüz ortalaması  olduğuna ve tüm Türkiye’yi  kapsadığına dikkat etmek gerekir.

Öğrencilerin derslerden geri kalması düşüncesine gelince; Milli Eğitim Bakanlığı’nın son Taslak Ortaöğretim Yönetmeliği zaten öğrencilerin derslerden geri kalmasına zemin hazırlıyor: Devamsızlığı bir hak olarak gören öğrenciler, yeni yönetmelik yürürlüğe girerse, 20 gün yerine 45 gün devamsızlık yapabilecekler. Bütün öğrencilerin geri kalması için oldukça yeterli bir süre…

Uzun sözün kısası, yeni uygulama kararlarına tepkili olan halk, Ata’sına bayramına sahip çıktı, kutlamaları sokağa taşıdı.

Bu kutlamalara, valilikler ve belediyeler son dakika manevrası ile katılmak suretiyle dahil oldular. Son bir hafta içinde aceleyle planlanan bazı etkinlikler kutlama kapsamına alındı.

Bazı televizyon kanallarının ve gazetelerin, bu kutlama haberlerini  fazlasıyla abartmak suretiyle verdiği gözlerden kaçmadı.

Gelecek yılarda kutlamaların boyutunun ne ölçüde olacağı şimdiden merak konusu. Bu sene kutlama faaliyetlerini son anda planlayanlar daha organize bir çalışma mı yapacaklar, yoksa 19 Mayıs zaman içinde yavaş yavaş unutturulacak mı?

Bu sene  yapılan kutlamaların söylendiği gibi, stadyumlardan çıkıp, halkla kucaklaşmasının ne ölçüde gerçekleştiğinin, bağımsız bir araştırma kurumu tarafından incelenmesinde de fayda var.

Bayram öyle ya da böyle kutlandı, ancak akıllarda kalan sorular da var:

-    Yıllardan beri gelenek haline gelmiş olan Samsun-Ankara koşusu neden yapılmadı?
-    Atatürk anıtlarına Protokol çelenklerinin sunulmasının ne zararı vardı?
-    Uygulamalar diğer Milli Bayramlara nasıl yansıyacak?


Mutlu ve Sağlıklı Yarınlar Dileğiyle…

 
Toplam blog
: 136
: 2817
Kayıt tarihi
: 20.03.11
 
 

Duyarlı olduğum konularda; düşündüklerimi, bildiklerimi ve birikimlerimi paylaşmak üzere burada b..