Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mayıs '07

 
Kategori
Tarih
 

19 Mayıs

19 Mayıs
 

19 Mayıs, büyük milli demokratik devrimci Mustafa Kemal’in, Milli Kurtuluş Savaşı’nı başlatmak için Anadolu’ya Samsun’da ayak bastığı gün olmasıyla önem kazanmıştır.

Devrimci Cumhuriyet’in ve Kemalist önderliğin inşa ettiği Cumhuriyeti gençliğe emanet etmesiyle 19 Mayıs gününü Gençlik Bayramı olarak ihdas etmesi arasındaki ilişki ve bağlantının tarihsel derinliği ve anlamı vardır.

Her işe kalkışıldığında başarının anahtarı olarak Mustafa Kemal de bir durum değerlendirmesi, yani “somut koşulların somut tahlili”ni yapmıştır:

“1919 yılı Mayısının 19'uncu günü Samsun'a çıktım. Ülkenin genel durumu ve görünüşü şöyledir:

Osmanlı Devleti'nin içinde bulunduğu grup, I. Dünya Savaşı'nda yenilmiş, Osmanlı ordusu her tarafta zedelenmiş, şartları ağır bir ateşkes anlaşması imzalanmış. Büyük Savaş'ın uzun yılları boyunca millet yorgun ve fakir bir durumda. Milleti ve memleketi I. Dünya Savaşı'na sürükleyenler, kendi hayatlarını kurtarma kaygısına düşerek memleketten kaçmışlar. Saltanat ve hilâfet makamında oturan Vahdettin soysuzlaşmış, şahsını ve bir de tahtını koruyabileceğini hayal ettiği alçakça tedbirler araştırmakta. Damat Ferit Paşa’nın başkanlığındaki hükümet aciz, haysiyetsiz ve korkak. Yalnız padişahın iradesine boyun eğmekte ve onunla birlikte kendilerini koruyabilecekleri herhangi bir duruma razı.”

70 yıldır süren milli demokratik devrim dönemi, başka bir deyişle emperyalizme karşı vatan savunması dönemi, Meşrutiyetlerden ve Namık Kemal’lerle Talat Paşa’lardan mayalanarak ve önemli bir deneyim ve bilgi bikrimi gerçekleştirerek köklü bir atılımın eşiğine gelmiştir. Ayrıca, Mustafa Kemal’in, Namık Kemal’lerden ve Talat Paşa’lardan farklı olarak o kadar bilgi ve deneyim birikiminin yanı başında, bunlardan daha da önemli ve belirleyici olarak nesnel koşulların farklılığıdır. Mustafa Kemal tarihin pususuna yatmış devrimciler geleneğinden geldiğinden, nesnel koşulların elverişliliğini sonuna kadar kullanmıştır.

Nesnel koşulların ayırt edici özelliği, 70 yıldır süren milli demokratik devrim sürecinin emperyalist işgal nedeniyle milli devrim yanının ön plana çıkması, vatan savunması görevinin yakıcı bir misyon olarak vatanseverlerin ve milletin önüne çıkmasıdır.

Öte yandan, şimdiki ABD emperyalizmi için yakıştırıldığı gibi, dünya çapında yenilmezliği üzerine efsaneler çıkartılan, “toprakları üzerinde güneş batmayan sömürge imparatorluğu” diye parlatılan İngiliz emperyalizminin düşüşe geçtiğinin ilk belirtilerinin ortaya çıktığı koşullar, nesnel durumun bir başka özelliğidir ki, bu da Kemalist önderlik lehine bir durumdur.

Ve en önemlisi, 1917 Ekim devrimi, dünya emperyalist zincirinden bir halkanın kırılmasını sağlamış, Kemalist Türkiye’nin kuzeyinin ve doğusunun güvenliğini sağladığı gibi aynı zamanda “yedi düvel” Haçlı saldırganlığına karşı paha biçilmez bir müttefik sağlamıştır. Bu da tarihin bize sağladığı bir talih kuşu, Batı emperyalizmi içinse tarihin bir cilvesidir.

Bir başka belirleyici ayrıcalık Çanakkale savaşlarının ateşinde çeliğine su verilmiş bir Ergenekon Demircisi olarak tarih sahnesine çıkmış olan Mustafa Kemal unsurudur.

Yendiği düşmanlarının bile bu bağlamda takdirini toplayan Atatürk hakkında Loyd Corc;

—İnsanlık tarihinde her yüz yılda bir dünya tarihini değiştiren büyük adamlar gelir. Bu yüzyılımızda böyle bir adamı Türkler çıkardılar. Bu da bizim kaderimiz ne yapalım ki! Anlamında Atatürk’ü takdir eden sözler etmiştir.

Türkiye’ye yönelmiş tehditlerin yükseldiği bir dönemde kutladığımız 19 Mayıs’ımızdan vatan savunması bağlamında öğreneceğimiz çok şeyimiz olduğunu unutmadan bütün milletimizin bayramının kutlu olmasını temenni ederiz.

 
Toplam blog
: 17
: 1215
Kayıt tarihi
: 04.04.07
 
 

Emekli bir tarih öğretmeniyim. Osmanlı tarihi konusunda çeşitli defalar seminerlere (hizmet içi kurs..