Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Haziran '17

 
Kategori
TV Programları
 

19 yarışmasında (Kanal D) para kazanmak öylesine kolay ki, ne duruyorsunuz?

19 yarışmasında (Kanal D) para kazanmak öylesine kolay ki, ne duruyorsunuz?
 

Çizim, Yücel Evren


Bugün LYS günüydü. 2.3 milyon öğrenci hayatlarının bilgi yarışmasına girdiler. Ve bugün Televizyonda   bir saat içinde 100 bin TL kazandıran yarışma programı “19” vardı.

LYS bilgi yarışmasına  giren 2.3 milyon çocuğumuzdan pek çoğu yarışta en altta kalarak yaşamlarının bundan sonrasında ayakta kalma mücadelelerine en zorlu koşullarda devam etme koşusuna başlayacaklar. En üste çıkanlar, örneğin belki tıp fakültelerini ya da elektrik elektronik mühendisliklerini… kazanacak olanlar da çocukluklarını feda etme pahasına ulaştıkları başarılarını gençlik çağlarını da feda ederek sürdürme zorunluluğuyla karşı karşıya kalacaklar.

Sonuçta her birinin yaşamlarını sürdürebilmek için ihtiyaçları olan parayı kazanmaları öyle kolay değil, çünkü ekmek aslanın ağzında.

Öyle mi?

Ama hayır…

TEOG, YGS, LYS… adlarındaki zorlu yarışlardaki çocuklardan tamamen bambaşka kulvarlarda yarıştırılan bilgiyle bu ülkede birkaç saat içinde yarım milyon kazanma imkanı da var!

Kimlerin mi bu imkanı var?

Mesela Kanal D ekranlarındaki “19” adlı yarışma programına yarışmacı olarak katılabilme şansı elde etmiş (veya ettirilmiş) kişilerin…

Yarışmanın reklamı bol. CNN Türk, Kanal D ekranlarından bolca anons ediliyor. Efendim, “Türkiye’nin en çok kazandıran bilgi yarışması programı da, Çağlar Patır rekora gidiyor da… Şu ana kadar 400 bin lira kazandı da, acaba 500 bine çıkabilecek mi de…”

İlgimi çekti haliyle…

Yarışmanın 11 Haziran gecesinin ilk dakikalarında yayınlanan son bölümünü izledim, notlarımı aldım, klavyemin başına geçtim…

Anlatalım…

Önce müjdeli haberi vereyim, evet, Çağlar Patır 4 şıklı çoktan seçmeli bilgi yarışmasında 19 sorudan 14’ünü doğru 5’ini de yanlış cevaplandırarak birinci oldu ve bugün kazandığı 100 bin lirayla önceki bölümlerde kazandığı 400 bini yarım milyona yükseltti. Güçlü rakibi(!) ise sadece 8 soruya doğru yanıt verebildi.

Bugünkü yarışmada kazanılan 100.000 TL’nın ne anlama geldiğini kısaca anlatayım ki, bazılarımız kazancın (ya da başarının) büyüklüğünü idrak edebilelim.

Efendim, bugün itibariyle net asgari ücret aylık 1404 TL’dir. LYS başarısı sonucunda üniversiteye girememiş bir kardeşimiz asgari ücretle işe girse, başımı sokacak bir evim olsun dese ve alamaz ya, hadi diyelim ki aldı 10 yıl vadeli 100.000 TL konut kredisi… Bugünkü faizler ve taksit tutarları üzerinden tam on yıl (120 ay) maaşını sadece kredi borcuna ödese ancak kapatabiliyor. İşte bu büyüklükte bir para.

Bir vergi dairesinde memur olan Çağlar Patır kardeşimiz bir saatte işte tam bu kadar para kazandı. Nasıl kazandı? Kendisine yöneltilen 19 sorudan 5’ini bilemeyerek, 14’ünü bilerek… Ve dikkat edin, sorular 4 şıklı test. Yani sözgelimi soruların tamamına öğrenci deyimiyle “atmasyon” cevap verseniz 5’ini tutturma ihtimaliniz yüzde yüze yakın.

Merak ediyorsunuz haliyle… Bu nasıl bir değerli bilgi birikimi ki, saatte 100 bin TL kazandırabiliyor?

Mesela ömrünü bilime adamış sözgelimi herhangi bir tıp profesörümüz var mıdır ki, bilgisiyle bir saatte 100 bin TL kazanabilsin? Velev ki var. O bilgi düzeyine ulaşabilmek için nelere katlandı o profesör?

Bu yarışma da öyle bir şey mi ki?

Anlamak basit.

Sorulara bakalım, doğru ve yanlış cevaplanmış sorulara…

Bu durumda bir doğru değerlendirme yapabilme olanağına kavuşuruz belki…

19 adlı yarışma programı anonslarında Stephen Hawking ayarında bir dahi  olduğu izlenimi verilen ve yarışmada  kazanç rekorları kıran (ya da kırdırılan mı desek) Çağlar kardeşimizin izlediğim bölümde bilemediği sorulardan başlayalım.

Sözgelimi Çağlar kardeşimiz “bugün günlerden perşembeyse 264 saat sonraki gün nedir” sorusuna doğru cevap veremedi. Oysa bu soru bugünkü LYS’de çıkmış olsaydı, buna kaçyüzbin kişi birkaç saniye içinde doğru cevap verirdi ve bunun karşılığında ne kazanırdı diye aklıma gelince gülümseyip geçtim, çünkü başka bir şey yapamazdım.

Yine çağlar kardeşimiz Mostar köprüsünün hangi ırmak üzerinde olduğunu da bilemedi. Oysa bilgisiyle bir saatte yüzbin, birkaç saatte yarım milyon kazanmış birinden bu sorunun yanıtını bilmesi beklenmez mi? Ama bilemedi.

Ve Çağlar kardeşimiz “denizaltının yapımına ilham veren deniz canlısını” da kendisine sunulan 4 şık içinden bilip söyleyemedi. “Graso” sözcüğünün anlamını da…

Guinnes rekorlarındaki sakallı kadının rekor konusu… bunu da kendisine gösterilen fotoğraftan anlayabilmesi gerekirdi ama o da yok.

İşte bir bilgi yarışmasında 4 şık içinde seçmeli 19 sorudan bu beşini bilemeyen bir kardeşimiz kaçını tesadüfen doğru bildiğini tam kestiremediğimiz diğer 14 doğru cevaba karşılık tam 100 bin lira kazandı.

Çağlar kardeşimizin doğru bildiği soruların mahiyetlerine de kısa bir göz atalım ki bir saatte 100 bin ve birkaç saatte yarım milyon kazandıran “bilgi”nin ihtişamını da idrak edebilelim, öyle değil mi?

Sorular kısaca, Vatan Yahut Silistre’deki Silistre’nin hangi ülkede olduğu, fragmanı gösterilen “Köyden İndim Şehire” filminin adı, Avrupa’nın en uzun çift tüplü karayolu tüneli, Ahmet Agah’ın hangi şairimizin gerçek adı olduğu, Hiroşima ve Nagazaki’ye atom bombası emrini veren ABD başkanı, “foyası çıkmanın”  anlamı, “15 yaşında da … hanım” türküsündeki hanım adı, dünyanın ilk üniversitesinin kurulduğu yer, “Arka Sokaklar” dizisindeki “Hüsnü” karakterinin oyuncusu, Risaletü’n Nushiye adlı eserin kime ait olduğu, Türklerin İslamiyetle tanıştıkları savaşın adı… şeklindeydi. Ve tekrar ediyoruz, bu soruların doğru cevaplarının bildirilen 4 şık içinden hangisi olduğunun bilinmesi isteniyordu.

Ve günlerdir yarışma programı reklamında bir dahi gibi gösterilen ve sahip olduğu bu müthiş bilgi birikimiyle üst üste birinci geldiği yarışma programı bölümlerinde kazandığı parası yarım milyona dayanan  Çağlar Patır kardeşimizin 19’da 14’ünü bilerek bu kadar para kazanmasına imkan veren yarışmada hepimizi; “demek ki kimbilir ne zorlu rakipleri geride bırakıyor” düşüncesine sevk ettiği gerçeğiyle yüzleşecek olursak, kahramanımızın  güçlü rakibi radyoloji uzmanı Korhan kardeşimizin bu 19 sorudan sadece 8’ini doğru cevapladığını belirtmemiz yeterince aydınlatıcı olacaktır sanırım.

Ve sadede gelelim.

Bu yarışmada yöneltilen sorulardan en çoğunu bilenin bir saatte 100 bin TL ve birkaç bölümde yarım milyon TL hak etmesini gerektirecek hiçbir bilgi kırıntısı yok.

Hatta bu yarışmadaki soruların cevaplarını teşkil eden “bilgi”nin 5 paralık kıymeti de yok.

Hatta ve hatta bu yarışmada bir dahi gibi gösterilen Çağlar kardeşimizin bilgi düzeyi emsalleri içinde vasatın üstünde dahi değil.

Nasıl seçildikleri belli olmayan kişilerden müteşekkil yarışmacılar yarıştırırılıyormuş gibi yapılan bu program bir bilgi yarışması da değil.

Ağır olacak belki biraz ama bu program değil bilgi yarışması olmak, hokkabazlık bile değil…

Bugün LYS vardı. 2.3 milyon kardeşimizin bilgi yarışması!

Bilgisiyle bu kadar kısa sürede bu kadar çok para kazanabilen bu arkadaşımız bu yeteneğini üniversite sınavında niye böyle gösterememiş?

Çalışmadan, yorulmadan, terlemeden ve hatta hiçbir şey bilmeden, bir bilgi yarışmasına katılarak zengin olabilme hayalleri peşine takmayı murat edindiği ve bu yolla toplumu uyutmaktan başka bir işlevi olamayacağı anlaşılan bu programa derhal son verilmelidir.

Kenan IŞIK

 

 
Toplam blog
: 432
: 2964
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

Mülkiye mezunuyum. Emekli müfettişim. Ankara'da yaşıyorum. S'oligarşi isimli kitabı yazdım. Kitap..