Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ağustos '08

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

190 milyar dolar

190 milyar dolar
 

Vladimir Kazanevsky (Ukrayna)


Elbette bilgi, eylemin yerini tutamaz ama dünyanın doğal sistemlerini ve bu ekosistemlerin desteklediği uygarlığı korumanın ön koşulu bilgilenmektir.

Isı yükseliyor, buzullar eriyor, deniz seviyeleri yükseliyor, afetler sıklaşıyor, nehirler kuruyor, taban suyu seviyeleri düşüyor, su kıtlığı yayılıyor, karbon emisyonları artıyor, balık yatakları çöküyor, ormanlar azalıyor, meralar tahrip oluyor, erozyon şiddetleniyor, canlı türlerin sayısı azalıyor, nüfus artıyor, göller kuruyor, açlık yayılıyor, çevresel mülteciler artıyor, petrol rezervleri azalıyor, bireysel silahlanma hızlanıyor, suni gübre kullanımı artıyor, iç savaşlar kronikleşiyor, sağlık sorunları artıyor, gelişmekte olan ülkelerin borçları kapanmıyor, göçler artıyor, terörizm ile mücadeleye daha çok kaynak ayrılıyor, enerji kullanımı artıyor, kentler otomobillerin esiri oluyor, tarım alanları yanlış kullanılıyor, gıda yardımına ihtiyaç duyan ülkelerin sayısı artıyor, zenginler ile yoksullar arasındaki fark artıyor, kirlilik yaygınlaşıyor, ekili alanlar azalıyor, orman ürünleri üzerindeki baskılar artıyor, okuma-yazma-hesap bilmemek terörizmden daha tehditkar …

İnsanlar dünyanın çevresel faaliyetlerini tersine döndürmeye yarayabilecek bir vizyona açlar. Giderek bu konuyla ilgilenenlerin sayısı artıyor.

Ekolojik ve toplumsal çöküş birbirini destekleyerek yoksulluğa, çevrenin bozulmasına, toplumsal adaletsizliklere, hastalıklara ve şiddete yol açan bir girdap yaratıyor.

Dünyadaki çevresel bozulmayı hızla tersine çevirmez, yoksulluğu ortadan kaldırmaz ve nüfusu istikrara kavuşturmaz, çocuklarımızın dünyası hem ekonomik açıdan gerileyecek hem de siyasi açıdan bölünecek.

Eko-ekonomi ile savunduğumuz; ekonomiyi yeniden yapılandırmak, doğal destek sistemlerini iyileştirmek, yoksulluğu ortadan kaldırmak, nüfusu ve iklimi istikrara kavuşturmak ve her şeyden önce umudu yeşertmektir.

Toplumsal Hedefler ve Yerküreyi İyileştirmeye yönelik çalışmalara yılda harcanacak 190 milyar dolar ile sürdürülebilir bir ekonomi yaratabiliriz. (190 milyar dolar, ABD' nin mevcut askeri bütçesinin üçte biri ya da küresel askeri harcamalarının altıda biridir.)

Toplumsal Hedefleri ve Yerküreyi İyileştirmeyi yapabilecek teknolojilere, ekonomik araçlara ve maddi kaynaklara sahibiz.

2006'da Dünya Genelinde Askeri Bütçeler : ABD : 560, İngiltere : 59, Fransa : 53, Çin : 50, Japonya : 44, Almanya : 37, Rusya : 35, İtalya : 30, Suudi Arabistan : 29, Hindistan : 24 ve diğer ülkerin askeri bütçeleri : 314 olmak üzere 1.235 milyar dolar’dır.

2007 sonu itibarıyla ABD, Irak Savaşına ayırdığı ödenek 450 milyar dolara ulaştı. İktisatçı J. Stiglitz ve l. Bilmes, savaşa katılan askerlerin <ı>psikolojik bakım masrafları ile Irak Savaşının ABD'ye yaklaşık 2 trilyon dolara mal olacağını belirtiyor.

Dünyayı sadece askeri gücümüzle değil, bir armağan olan yaşamın ta kendisiyle daha güvenli ve zengin bir yer haline getirme gücümüzü fark edene kadar, dünyada daha kaç tane tradeji yaşamamız gerekiyor?

21 yy uygarlığımızı gerileme ve çöküş rotasından çıkarıp, ekonomik gelişmeyi sürdürecek bir çizgiye taşımak için gereken değişikliğin bedelini tam olarak belirlemek mümkün değil.

Ama en azından gerekli çabanın boyutları hakkında kabataslak tahminlerde bulunabiliriz.

Temel Toplumsal Hizmetler için: Herkese temel eğitim : 10 milyar, Okur - yazar olmayan yetişkinlerin eğitimi : 4 milyar, En yoksul 44 ülkede okullarda öğle yemeği programları : 6 milyar, En yoksul 44 ülkede okulöncesi çağdaki çocuklar ve hamile kadınlara yardım : 4 milyar, Üreme sağlığı ve aile planlaması : 17 milyar, Herkese temel sağlık hizmetleri : 33 milyar, Kondom açığını kapatmak : 3 milyar dolar olmak üzere toplam, 77 milyar dolar harcama,

Yerküreyi İyileştirme Hedefleri için: Selleri azaltmak ve toprağı korumak için ağaç dikmek : 6 milyar, Karbon tutulması için ağaç dikmek : 20 milyar, Ekili alanlarda toprağın üst tabakasını korumak : 24 milyar , Otlakların ıslahı : 9 milyar , Balık tarlalarını iyileştirmek : 13 milyar, Biyolojik çeşitliliği korumak : 31 milyar, Su tabakası seviyelerini istikrara kavuşturmak : 10 milyar<ı> olmak üzere toplam,<ı> 113 milyar dolar olmak üzere genel toplamda 190 milyar dolar Dünyayı yaşanabilir kılmak için yeterli olacaktır.

Seçim bizim. Sizin ve benim.

Her zamanki rotada ilerleyebilir ve doğal destek sistemlerini yok ederek kendi sonumuzu hazırlayan bir ekonomiyle birlikte yaşarız ya da eko-ekonomiyi benimseyerek dünyanın yönünü değiştiren, yerküreyi sürdürülebilir yaşam yoluna sokan nesil olabiliriz.

Einstein’ın , “Dünya<ı>, kötülükler yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir “ sözünden hareketle, “<ı>Ben, ne yapabilirim?” diyorsanız şunları önerebilirim.

Sizi temsil eden seçilmiş milletvekillerinize ve liderlere;

- Uygarlığımızın geleceği belirsizken, askeri harcamalara yılda 1 trilyon dolar harcayan dünyanın gerçeklerden kopmuş olduğunu söyleyin.

- Güvenliğimize yönelik yeni tehditler karşısında, gelişmiş silah sistemlerinin bir işe yaramayacağını söyleyerek, askeri bütçe harcamalarının kısılması gerektiğini vurgulayın.

- Yılda 190 milyar doların uygarlığımızı kurtarmak için makul bir rakam olup olmadığını sorun.

- Onlara, 2. Dünya Savaşında ABD’nin büyük ekonomik değişimi seferberliğini hatırlatın.

- Yoksulluğu yok etmenin, aile planlamasının, ağaçlandırmanın ve yenilenebilir enerji kaynaklarının da uluslar arası yardım programlarına neden dahil edilmesi gerektiğini anlatın.

- Dünyada Vergi mükelleflerinin , her yıl, fosil yakıt kullanımı, aküferleren aşırı su çekilmesi, ormanların kesilmesi, zararlı böceklerle mücadele ve aşırı balık avlama gibi çevreye zararlı faaliyetler için tahminen 700 milyar dolar ödeme yaptığını hatırlatın.

- Çevreye zarar veren faaliyetlere uygulanan vergilerin arttırılması ve gelir vergisinin düşürülmesi gerektiği konusunda yerel gazete köşelerine makaleler yazın.

- Çevre konularında kendinizi eğitin.

- Tasarruf ve verimlilik konularında neler yapmak istediğinizi gösteren kişisel yol haritaları çizin.

Sonuç olarak;

Gelecek hakkında bilmediğimiz çok şey var. Emin olduğumuz tek şey, bugünkü gidişatın uzun ömürlü olamayacağı. Zira, küresel ekonomiyi destekleyen, ekolojik sistemler zayıflıyor, eşikler hızla aşılıyor.

Hatırlatmakta fayda var.

Sosyalizm çöktü. Çünkü; piyasanın ekonomik gerçeği söylemesine izin vermedi. Kapitalizm de çökecek.
Çünkü; piyasanın ekolojik gerçekleri söylemesine izin vermiyor. Çünkü; ürün ve hizmetlerin fiyatlandırılmasında dolaylı maliyetleri göz ardı ediyor. Çünkü; piyasa mantıksız, savurgan ve kendine zarar veriyor. Çünkü; fosil yakıta dayalı, otomobil odaklı ve kullan-at üzerine kurulu.

Bugün hiç kimse, yoksulluğu ortadan kaldıracak, iklimi istikrara kavuşturacak, yerkürenin kaynaklarını koruyacak imkanlara sahip olmadığımızı söyleyemez.Açlıktan, cehaletten ve yoksulluktan kurtulabiliriz.

Unutmamamız gereken, gerilemenin nedenlerinin birbirini tetiklemesi gibi, ilerlemeyi sağlayan unsurların da birbirini güçlendirebileceği; ekonomik açıkların birbirimizden aldığımız borç, ekolojik açıkların ise gelecek nesillerden çaldıklarımız olduğudur.

Kaynak: Plan B 3.0 Lester Brown – TEMA Vakfı Yay. No :55

 
Toplam blog
: 272
: 734
Kayıt tarihi
: 13.10.07
 
 

1959 Sinop Bektaşağa Köyü doğumluyum. Yaşamda, anlaşılacak bir şeyi olanlara ve bunu öğreti yapan..