Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Nisan '14

 
Kategori
Tarih
 

1915 olaylarına dair

1915 olaylarına dair
 

Bu tip tarihi meselelere girerken her iki taraf milliyetçi davranır. Kimse kendi kusurunu görme niyetinde değildir zira 1915 olayları da aynı bu şekilde yorumlanır. 1915'te techir sonrası soykırım iddialarında bulunan Ermeniler -özellikle diaspora- ne yazık ki baskın yaptıkları ve katlettikleri Türkleri konuşmak istemiyorlar. Diğer ülkeler zaten bu olayı sürekli bize karşı koz olarak kullanma derdindeler. Mesele biz Türklerle Ermeniler arasındaysa ve eğer ortada bir yara sarma durumu varsa karşılıklı olmalıdır. Ben, kendi adıma tarihçi değilim ama ilgili olduğum bir bilim dalıdır. Gerçi ilgim olsa bile en fazla 3 ya da 4 kaynak üzerinden okuduğum konulara kesin hüküm verme gibi bir şansım yok.

***

Ülkemin bu konuda bir talebi var yıllardır, ''Arşivler açılsın, tarafsız tarihçiler bu konuyu araştırsın'' Yukarıda da bahsettiğim gibi, milliyetçilik ile yaklaşılan konularda en mantıklı çözüm budur. Böylesine dış politikada yüzümüze devamlı vurulan bu konuda yapılacak en doğru talep budur. Diğer yandan Ermenilerin bunu kabul etmemesi için bir neden olamaz çünkü araştıran kişiler tarafsız tarihçiler. Ki, haklıysan haklılığın da ortaya çıkar elbet. Haklılığının da ortaya çıkması tarafsız komisyon ile mümkün olabilir. Öte yandan, bu topraklarda Ermeniler tarafından öldürülen Türkler de var. Örneğin, anne karnında sökülüp sürüklenen bebek, kafası kesilip köy meydanlarına konulan Türk insanlar... Bunların çoğu Rus arşivinde çıkmıştı hatırlarsınız. Bunlar için neden araştırma yapılmıyor ? Öldürülen Türklerin hakkı neden savunulmuyor ? O zaman sadece Ermeniler ölmedi ! Ermenilerin Doğu Anadolu'da Türk katliamı yaptığı açıkça ortadayken neden kimse bunları çıkıp söylemiyor ? Madem belgeleri açacağız, buna güveniyoruz çıkarsın o Ermenilerin katlettiği Türkleri de ortaya koyarsın bu kadar kolay !

***

İkinci şey ise ülkemi biraz tanıdığımı, bildiğimi zannediyorum. Soykırım kelimesi çok ağır bir tanım.

Kaybettiği bir savaş devam ederken Osmanlı'nın yapmak istenen şey tehcir kanunuyla Ermenilerin uzaklaştırılmasıydı ve uygulanan da buydu. Dönemin siyasal analizini yaparsak mantıklı olabilir çünkü kaybedilen savaşta bir dönem ''Millet-i sadıka'' diye anılan bir kültürün baş kaldırması ve yerel halka çeteler kurup saldırması vardı. Techir esnasında da Ermenilerin yol boyunca can güvenliğini sağlanamamış, sonrasında toplama kamplarında sağlıksız koşullara maruz bırakılmalarına neden olmuştur. Bu bile yeterince büyük bir suçtur ama asla soykırım değildir.

***

Fazla uzatmadan...
 
Eğer geçmiş ile yüzleşilecekse bu sanıldığının aksine tek taraflı değil iki taraflı olmalı çünkü ancak o zaman gerçekten adalet yerini bulmuş olur. Yapılması gereken Türkiye'nin teklifinin uygulanmasıdır. Bunu reddeden Ermenistan'ın samimiyetine inanmak zaten mümkün olmaz ve iddiaları otomatik olarak çürür.

 
Toplam blog
: 117
: 379
Kayıt tarihi
: 01.09.12
 
 

Öğrenci, sanatsever, sporsever, Mustafa Kemal Atatürk... ..