Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Temmuz '08

 
Kategori
Eğitim
 

1929 dünya ekonomik buhranı ile 2008 buhranı

1929 dünya ekonomik buhranı ile 2008 buhranı
 

Başa geleceği bilen akıl ile ve de dağın ardını gören göz ile yol alırsak kurtuluruz her buhrandan..


Akşam Gazetesi başyazarı Serdar Turgut bugünkü başyazısında ABD'deki ekonomik buhranı yazmış. Bu buhran Çin ve Hindistan gibi ülkeleri de zincirin bir halkası gibi koparır ve ekonomik buhrana sürükler. Türkiye gibi ülkeleri de batırır görüşüne yer vermiş.

Biz zaten batmışız; "yattı balık yan gider" diyenlerimiz de olabilir. Aman Allah korusun; Türkiye'miz artık yeni sıkıntılar yaşamasın!.. Rahat etmek bizim de hakkımız. Didişmeyi bırakıp ekonomide yoğunlaşmak şart; bakalım bunu kim ya da kimler başaracak?!.

Serdar Turgut'un ABD ekonomisine ilişkin düşüncelerini yazdığı yazısını aşağıya alıyorum. Ekonomi tarihi ve özellikle dünyanın yaşadığı en büyük ekonomik buhran olan 1929 ekonomik buhranı ile bugünü karşılaştırmış ve büyük benzerlik olduğunu da ifade etmiş. "ABD'de buhran korkusu

Ekonomik tarih okuduğumdan ve krizler konusu üzerinde çalıştığımdan Amerika’dan gelen son haber ve fotoğraflar beni ürküttü. Çünkü gördüklerim 1929 büyük buhran günlerinde Amerika’da çekilen fotoğraflara aynen benziyordu.

Yine bankalar önünde panik içinde bekleşen insanlar vardı. Bunun bir sonraki aşaması bir bankanın para çekme taleplerini karşılayamaz hale gelmesi ve o çöktükten sonra bir domino etkisiyle birkaç bankayı da birlikte götürmesiydi.

1929 yılında bunlar oldu. O dönem ilk batan banka bugün krize düşmek üzere olan bankalara göre hayli küçük de kalıyordu.

Amerika’daki mortgage sisteminin finansal beyni gibi olan iki banka çökerse bunun etkisi sadece Amerika’ya darbe vurmakla kalmaz tüm dünyayı kasıp kavuracak bir felaket olabilir.

Amerika giderse iç içe geçmiş ekonomik durum nedeniyle onu takip edecek ülkeler ilk başta Çin ve Hindistan olur. Bu üçü krize gittiklerinde Türkiye gibi ülkelerin de bataklığa düşmesi kaçınılmaz tabii ki.

Emin olun bunları yazarken bile içimden dua ediyorum bunlar olmasın diye.

Amerikan ekonomi yönetimine siz de dua edin de bu büyük badireden hepimizi kurtaracak tedbirler alabilsinler.

Olasılıkları bilelim, kötümser de olalım ama paniklemeyelim çıkış yolu henüz kapanmış değil. Global krizin engellenmesi için hâlâ daha bazı fırsatlar var. Bu aşamada Amerikan Merkez Bankası’nı ve hazinesini iyi takip etmekte yarar var.

Bu arada pozitif enerji gönderilmesini de unutmayın. Yararı yok saçma diye düşünmeyin, zararı da yoktur böyle şeylerin.

Global ekonomide bu tür empatilerin işe yaradığına ben inanıyorum şahsen. "

Serdar Turgut 16 Temmuz 2008 Salı

Dünyada hiçbir şeye tahammül kalmamış durumda. Çünkü insan hayatının sabır ve tahammül sınırı aşılmış durumda. Bir yanda savaşlar ve bu savaşların kurbanları ile yoksullar; bir yanda da bir eli yağ ile balda olanlar... Zenginler azalan gelirleri ile yitirdikleri ve yitirecekleri varlıklarının derdinde. Yoksullar ise iş ve aş derdinde.

Dünya büyük bir ekonomik buhran yaşayacak gibi. Bu kaçınılmaz görünüyor. Önemli olan bizim millet olarak akıllı olmamız. Yaklaşan tehlikeyi bir an önce görmemiz ve acil bir dizi önlem almamız. Yoksa Serdar Turgut'un dileğini yerine getirip ABD'ye pozitif enerji göndermekle birşey değişmez.

"Akıl odur ki başa geleceği bilsin; göz odur ki dağın arkasındakini görsün" atasözümüzdeki gibi akıl ve göze sahip aklı başındaki herkese görev düşmektedir. Bizim bize benzediğimiz ve en başta da tutumlu olduğumuz yeni bir tarz ile, tüm gerçeklerin milletimize anlatıldığı ve her birimizin üzerimize düşen fedakarlıkları yaptığımız yeni bir düzen ile ekonomik buhranı buhransız atlatırız.

Rahmetli Metin Toker'in dediği gibi "makulu normalde arayarak!.."

 
Toplam blog
: 323
: 2029
Kayıt tarihi
: 04.09.06
 
 

Yaşanan her hayat en iyi hayattır; yeter ki içinde kötülük olmasın!.. ..