Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Kasım '14

 
Kategori
Anılar
 

1976

1976
 

1976


1976 yılı boyunca yayınlanan Hürriyet Gazetesi haberlerinden derlediklerim...
OCAK
* Birleşmiş Milletler Barış Gücü'ndeki Kanadalı bir er, Lefkoşe'deki kampta bir eşeğe 40 şişe bira içirdi. Çağrılan veterinere Kanadalı asker, kamplarında düzenlenen bira içme yarışını kazanan bir başka Kanadalı'dan, eşeğin daha fazla bira içebileceğini böylece ispatladığını söyledi.
* Yerli otomobillere zam yapıldı. Murat 71.000, ANADOL 73.000 liraya satılacak.
* Dünyaca ünlü polis romanları yazarı Agatha Christie, Londra'da 85 yaşında öldü.
* TRT Genel Müdürü Karataş, ''TRT Atatürkçü Cumhuriyete bağlı kalacak'' dedi. TRT'de bazı kelimeleri kullanmak yasaklandı. Bunların arasında: ''Atamak, belirlemek, onaylamak, ilişkin, ulusal, düzey, raslantı, süre, konut, yapıt, olanak'' sözcükleri de var.
* Tükenmez kalemi icat eden Milton Reynolds, Los Angeles'te 84 yaşında öldü.Tükenmez kalem 1930'da icat edilmişti.
* İmam-Hatipli iki genç Gaziantep'te banka soydu. Soyguncular 113.000 liralık para torbasıyla yakalandıklarında ise ilk sözleri, ''Yoksulluk nedeniyle bu işe kalkıştık'' oldu.
ŞUBAT
* 1961 Paris Genç Sanatçılar Bienali'nde ünlü heykelciler arasında birinci olan, ülkemizde de 1962 Devlet Resim ve Heykel Sergisi'nde heykel dalında birincilik kazanan ünlü heykeltraş Kuzgun Acar, İstanbul'daki evinde bir kaza sonucu merdivenlerden düşerek öldü. Kuzgun Acar 46 yaşındaydı.
* Necmettin Erbakan, Senato'da yaptığı konuşmada, önümüzdeki ders yılından itibaren 'Ahlak' derslerinin ilkokullara da konulacağını açıkladı.
* Doğu Beyazıt Çarşısı'ndan aldığı kaçak sofra takımı yüzünden tanınmış tiyatro oyuncusu Lale Oraloğlu, 10 ay hapisle cezalandırılıp hapsedildi.
* İstanbul'daki tarihi Direklerarası'nın meşhur Naşit Tiyatrosu (Bugünkü adıyla Turan Sineması) sahibi tarafından kiraya verildi ve sünger deposu oldu.
*Fransız bilginleri, beynin içini görmeyi  sağlayan bir aygıt buldular. 'Densitome' adındaki aygıt için 'Beyin Röntgeni' denilmektedir.
*Meclis'te konuşan Necmettin Erbakan, vergi iadesine karşı olduğunu açıkladı ve, ''Sonradan iade edeceğin vergiyi, önceden niçin alıyorsun behey gafil kapitalist?'' dedi.
MART
*İstanbul'un ilk çok katlı otoparkı törenle hizmete açıldı. Karaköy'de 2400 metrekarelik alana inşa edilen otoparkın 7 katı ve 16400 metrekarelik park alanı var. Park, 600 otomobil almaktadır ve 18 milyon liraya malolmuştur.
* Loocheed Şirketi'nin YKB ''Watergate skandalı olmasaydı alıcı ülkelerde ihaleleri kazanmak için rüşvet dağıtmaya devam edecektik. Şimdi ise rüşvetler bizde kalıyor. Hoş, o zaman da 15 ülkeye sattığımız uçakların fiyatlarına bu rüşvetleri dahil edip sonradan geri alıyorduk ya...'' dedi.
* ABD'nin üç büyük ilaç şirketi de yabancı ülkelerde rüşvet dağıttıklarını açıkladılar.
* Muğla Gökova sahillerinde denize dalan Bülent Kocabıyık adındaki bir balıkadam, kıyıdaki tütün işçileri tarafınan kunduz sanılıp öldürüldü. Balıkadamın babası çıldırdı.
* Üç Türk bilimadamı, depremde yıkılmayan yapı yöntemi keşfetti. Temelin, binadan yalıtılması ilkesine göre hazırlanan proje için ODTÜ Deprem Kürsüsü ve Sanayi Bakanlığı'ndan ihtira beratı alındığı halde Afet İşleri Genel Müdürlüğü konuyla ilgilenmiyor.
NİSAN
* Karayolları Genel Müdürü, Danıştay kararına rağmen öğle tatilini namaz saatine göre yeniden değiştirdi.
* İstanbul Hıfzısıhha Enstitüsü'nde yapılan tahliller sonunda yeşil zeytinin siyaha boyanıp satıldığı tespit edildi. Ayrıca bazı sütlere karbonat atıldığı belirtilirken, sucukların içinde yaban domuzu eti ile sığır kulağı, pastırmanın çemeninde de madeni yağ bulunduğu açıklandı.
* SSK Yüksek Sağlık Kurulu Başkanı, ''Ruhsatlı yirmi bin ilacın çoğu demode ve sağlığa zararlıdır'' dedi.
* Süreyya adındaki bir Türk dansözü Londra'da 31 saat durmadan dansedip göbek atarak dünya göbek atma rekorunu kırdı. Süreyya bu sırada beş kilo zayıfladı ve sonunda da 5.000 sterlin kazandı.
* Dünya şampiyonu ünlü binici rahmetli Nail Gönenli'nin 'Baküs' isimli çok kıymetli atının bugün bir yük arabasının beygiri olarak çalıştığı açıklandı. Şampiyon iken günde çift tımar gören, havuç ve şekerli suyla beslenen 'Baküs' şimdi bağlı olduğu arabayla İstanbul sokaklarını 'arşınlıyor'...
* Necmettin Erbakan, ''Bizde şimdiye kadar hep müstemleke yatırımları yapıldı, ağır sanayini kuramadığın zaman sürüngensin'' dedi.
MAYIS
* İkinci Dünya Savaşı'nın hala bitmediğini sanarak Pasifik'teki bir adanın balta girmemiş ormanlarında 30 yıl saklanan Japon askeri Hiroo Onoda, Brezilya'nın Sao Paulo kentinde Machie Onuki adındaki bir Japon kızıyla evlendi.
* Ankara'nın Polatlı ilçesindeki ünlü Gordiom Müzesi'ni soyan hırsızlar, Frigya Kralı Midas'a ait eserler ile bütün antik ve değerli eşyaları alarak kaçtılar.
* TRT spikeri Zafer Cilasun, Ankara Gülhane Hastanesi'nde sarılık şoku denilen hastalıktan öldü.
* Çankırı Bağımsız Milletvekili Mehmet Ali Arsan, Cannes Film Festivali'nde eğlenen ve yabancı artistlerle çekilen fotoğrafları gazetelerde çıkan Türk işadamlarının kaç lira vergi ödediklerini bir önerge ile Maliye'den sordu.
* TRT Genel Müdürü Karataş, ''Renkli TV'ye karşıyım'' dedi.
HAZİRAN
* İngiliz Tarihçi Lord Kinross, Londra'da tedavi edilmekte olduğu hastanede 71 yaşında öldü. Özellikle Atatürk konusunda yaptığı araştırmalarla tanınan Kinross, Osmanlı İmparatorluğu ve çağdaş Türkiye üzerine de kitap ve incelemeler yayınlamıştı.
* Giyilen dar blujean pantolonlarının iktidarsızlığa yolaçtığı, ayrıca cilt hastalıklarına, sistit hastalığına ve kısırlığa sebep olduğu, tıp uzmanları tarafından açıklandı.
* Gazinocular Kralı diye anılan Fahrettin Aslan, 4 yıl ticaretten men edildi. İstanbul 8. Asliye Ceza Mahkemesi, Türk Parasını Koruma Kanunu'na aykırı hareket ettiği gerekçesiyle, Maliye Bakanlığı'nın izni olmadan turistlerden döviz alıp bankaya devrettiği için kendisini suçlu buldu. Fahrettin Aslan da ''İşyerlerim şirket statüsünde olduğu için çalışacak, kapanmayacak'' dedi.
* İzmir Bornova'da silahlı baskın düzenleyen ülkücü komandaların yakalanması sırasında üstün başarı gösterdiği gerekçesiyle 'taktirname' alan Jandarma Yüzbaşısı Zeynel Yılmaz, görevinden alınarak Kırşehir'in Kaman ilçesine atandı.
* Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Faruk Bayülkem yaptığı açıklamada, büyük şehirlerde yaşayanların hemen hemen hepsinin ruhsal rahatsızlık içinde bulunduğunu açıkladı.
* Sovyetler Birliği'nden açıklandığına göre, su ile işleyen otomobil yapıldı. Arabada bulunan ufak bir kimya reaktörü suyu hidrojene çeviriyor ve yakıt olarak suyun hidrojenini kullanıyor. Arabanın egzos borusundan da yalnızca su buharı çıkıyor. Sovyetlerde benzin sıkıntısı olmamasına rağmen arabanın sadece hava kirliliğinin önlenmesi için yapıldığı TASS ajansı tarafından duyuruldu.
TEMMUZ
* Hollandalı denizadamı Peter Dourbant'ın 36 saat 3 dakikalık su altında kalma rekorunu Namık Ekin adlı bir Türk sporcusu 37 saat 3 dakika ile, Heybeliada Deniz Harp Okulu havuzunda kırdı.
* Tiyatro sanatçısı Lale Oraloğlu, 5 aydan beri yatmakta olduğu İstanbul Sağmalcılar Cezaevi'nde mide kanaması geçirdi.
* Plastik ve sentetik maddelerin elbise ve eşya şeklinde günlük hayatımıza girmesi yüzünden insanların fazla elektrik yüklendikleri ve sinirli oldukları açıklandı. Otomobillerin içindeki yolcuların da (lastik tekerleklerin elektrik geçirmemesi yüzünden) aynı tehlikeye maruz bulunduğu bildiriliyor ve kösele tabanlı pabuç giyilmesi, bol bol yaya olarak yürünmesi öneriliyor.
* 45 dubası çürüyen İstanbul Karaköy Köprüsü trafiğe bir süre kapatıldı ve parasızlık nedeniyle ancak bir dubası değiştirilebildi.
* Yeşilköy Havaalanı'na yapılan yeni ilavelerde dış hatlar yolcu salonuna tuvalet yapılmasının unutulduğu anlaşıldı.
* İstanbul'da 6 yıl önce mahkeme kararıyla toplattırılan ''Enişte ile Baldız'' ve ''Mini etekli hovarda'' adlı şarkıların yeniden piyasaya sürüldüğü anlaşıldı ve plak şirketine baskın yapan polisler 79 plağa ve kalıplara el koydular.
AĞUSTOS
* The Times'da çıkan bir yazıda Boğaziçi gibi bir dünya cennetinin son derece çirkinleşip, gün geçtikçe de kaybolduğu yazılıyor ve ''Boğaziçi'ni ne kamuoyunun tepkisi, ne de bir siyasi lider kurtarabilir. Onu ancak sağ olsaydı Atatürk kurtarabilirdi'' deniyor.
* Yurda 5 milyon liralık kaçak otomobil amortisörü soktuğu iddiası ile yakalanıp tutuklanan Kahraman Sadıkoğlu'nun suç ortaklarının aranmasına başlandı. İstanbul'un Aksaray semtinde bulunan binlerce otomobil amortisörünü depoya taşıtan Kahraman Sadıkoğlu, bunları Yenikapı'daki bir motordan aldığını söyledi.
* Lübnan içsavaşı nedeniyle 16 ayda Lübnan'dan Türkiye'ye 40.000 kişinin geçtiği bildirildi.
* Kaçakçılık olaylarının artması üzerine sadece bir ay için amortisör ithaline izin verildi.
EYLÜL
* Cinsel çekiciliği arttırdığı ve tahrik edici olduğu ileri sürülerek Adana'da bazı okul müdürleri, kadın öğretmenlerin pantolon giymesini yasakladı.
EKİM
*  Dünya Ağır Siklet Boks Şampiyonu Muhammet Ali İstanbul'a geldi ve düzenlediği basın toplantısında boksu bıraktığını açıkladı.
*  Van'da 7 kişi, 9 taşıtın, 15 yolcusunu soydu.
*  İstanbul'un Anadolu yakasında tahammül edilemez hale gelen susuzluktan ötürü Sular İdaresi bomba atılma tehditi ile karşılaştı.
* Erbakan'ın 17 Ekim pazar günü Gemlik'te attığı fabrika temeli çalındı, hırsızlar aranıyor.
*  Edirne Sulh Hakimi'nin imzasını taşıyan bir ilanla Edirne'de yayınlanan 'Satılık Genelev' ilanını Çarşaf adlı mizah gazetesinde güldürü şeklinde yazdıkları için Aziz Nesin, Çetin Altan ve Semih Balcıoğlu'nun yargılanması sürüyor.
*  Fransa Dışişleri Bakanı, ''Avrupa Ekonomik Topluluğu'na tam üyelik, Avrupa dışından bir ülkenin ekonomisini yıkabilir'' dedi.
*  Amerika'da aşırı sarhoşluğu yarım saatte gideren bir ilaç bulundu.
*  İstanbul Boğaziçi Köprüsü'nden elli milyonuncu taşıt geçti. Bu taşıt Bağlarbaşı - Kadıköy arasında çalışan bir dolmuş arabası. Bu aracın şoförüne altın kaplı madalyon ile bir belge ve çeşitli hediyeler verildi.
KASIM
*  Tarsus'ta açıkhava toplantısında konuşan Ecevit, Demirel'in ''Büyük Türkiye'' sloganına karşı, ''Fil de büyüktür ama insanoğlu aklı geliştiği için filden üstündür. Büyümeye değil, gelişmeye ihtiyacımız var'' dedi.
*  Denizcilik Bankası'nın İstanbul İstinye Tersanesi'nde yaptırılan 'Temel Şimşir' adlı gemisi, yapılan tören sırasında konuşmalar uzayıp kızak yağları donduğu için denize indirilemedi.
ARALIK
*  ''Türkiye'de can güvenliği yok'' diye, Of ilçesinin Güreşen köyünde öğretmenlik yapan Cahit Gündüz adlı vatandaşımız, Sarp sınır kapısından Sovyetler Birliği'ne iltica etti ancak Ruslar öğretmen Cahit Gündüz'ü ülkemize iade ettiler.
*  Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Genel Başkanı Hüsamettin Tiyanşan yaptığı basın toplantısında yeni trafik yasasına karşı direneceklerini açıkladı ve ''Bu trafik polisi kadrosu ile cezaların arttırılmasına karşıyız. Şoför adaylarına satılan yardım pullarından trafik polisleri %25 komisyon alıyor. Kendileri eğitime muhtaç olanların bizi eğitebileceğine inanmıyoruz'' dedi.

 
Toplam blog
: 344
: 1122
Kayıt tarihi
: 22.07.09
 
 

Okur yazarım. Okur yazarlıktan kastım, okuduklarımı yazmamdır ki, bu yazılarımı genellikle 'kitap..