Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ocak '13

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

2+2=5

2+2=5
 

yazısız...


İşimizi çok iyi yapıyor olmak, birlikte çok başarılı olduğumuz anlamına gelir mi? Bağımsız başarılar, ekip başarımızı ne kadar etkili kılar?

"Birlikte başarmak istiyorum, ekibimle başarılı olmak. Olursak pişman olacağım biliyorum çünkü o zaman benim bireysel başarım görünmeyecek. Ama başarılı olmazsak da pişman olacağım, çünkü birlikte başarırsak daha iyi sonuçlar elde edeceğiz" (bkz.blog "keşke")

Diyelim olağanüstü başarılı oyunculardan oluşan bir kadronun tiyatro oyununu izliyoruz, örneği yaşayanlardan vermek istemem - keza bazıları alınabilir- bu yüzden başrolleri aramızda olmayanlara dağıtalım. Mesela Cüneyt Türel oynuyor. Karşısında da Müşfik Kenter. Oyunun yönetmeni İngiltere^den gelmiş, defalarca sahnelediği oyunla başarı kazanmış biri. Metin sağlam, dekor tasarımı harika, yardımcı rollerde birbirinden değerli oyuncular. Oyun bitiyor, çıkışında değerlendirmeye başlıyoruz:

“Oyun idare ederdi”

“Haklısın, çok anlamadım metni.. ama ikisi de çok etkileyiciydi..”

“Bir arada olan sahnelerinde dikkat ettim de tek tek daha iyilerdi sanki.

“Evet ya, bana da ayrı oynadıkları sahneler daha etkili geldi…”

Gülümseyerek yazıyorum; çünkü bu isimler bizleri "insan olarak" ve "birbirleriyle ve bizlerle sinerji yaratarak" etkilediler.  Bizlere bizleri anlattılar. Arkalarında da hatırlanacak değerler bıraktılar.

Neden birlikte?

Hayatımızın ilk evrelerinde yaşamaya, başkalarına bağımlı olarak başlarız. Bağımlılık, "benim için sen yaparsın" düşüncesidir. Bu dikey bir iletişimdir.

Büyüdükçe bağımsızlık kazanırız. Bağımsızlık ise “bunu ben yapabilirim” düşüncesidir. Bu da dikey bir iletişimdir.

Olgunlaştıkça, doğada her şeyin birbirine ihtiyaç duyduğunu anlarız. Bu olgu ise “karşılıklı bağımlılıktır”. Burada iletişim yataydır. Biz nasıl yapabiliriz? düşüncesidir. Karşılıklı bağımlı insanlar, kendi çabalarını diğerlerinin çabalarıyla birleştirirler. Yarattıkları çaba, bütün çabaların toplamından fazladır. Bu şekilde daha kuvvetli iletişim kurarlar çevreleriyle,  böylece 2 ile 2' yi toplarlar ve sonucu tüm matematiksel gerçekliğin ötesine taşırlar. Sonuç 5'dir.

Ekip ortamında her birey yetenek, beceri ve tecrübesiyle –bir ülkenin milli takımı gibi- ayrı ayrı “en iyi” olabilir. Ancak uzmanlık sahibi bireyler bir araya geldiklerinde, genellikle kapasitelerinin altında performans göstermeye meğillidirler.

Her bir oyuncuyu ayrı bir perdede izlesek –tek kişilik bir oyun gibi- ya da sahada her bir basketçiye bir top düşse. Orkestradaki her çalgıcı ayrı ayrı üstünlük gösterse.. Düşünsenize gürültüyü.. Ama herkes işini en iyi yapacaktır kuşkusuz…

Ekipler yatay iletişimini kuvvetlendirir, birlikte başarmaya motive olursa sinerji yaratabilir. O zaman, ne tek tek oyuncuları görürüz ne de onların özelliklerini. Bütünü görürüz sahnede, sahada, her çalışma ortamında… Bütünü değerlendiririz.  Anlam çıkarırız. Değer yaratırız. Bütünsel başarıyı kazanır, etkisini yayarız.

Sadece kendi ekibimiz için de değil, aynı zamanda çabamızın sonucunu değerlendirecek taraf olan “müşterimiz” ile de iletişim kurarız. Karşılıklı bağımlıyızdır çünkü.   

Bizler, birbirimize ihtiyaç duyarız. İhtiyaç duyduğumuz için yaşadığımız dünya ile iletişim kurarız. Varlığımızla diğer insanlarla sürekli etkileşim halindeyiz. Egolarımızdan uzaklaşıp bu olguyu fark ettiğimiz zaman, sinerji yaratabiliriz. En iyiyi birlikte yapabiliriz.

Sonradan "keşke" demektense şimdiden işe koyulalım.. 

 

 

 
Toplam blog
: 32
: 418
Kayıt tarihi
: 11.10.12
 
 

Mimar Sinan Üniversitesi mezunudur. İnsan kaynakları, eğitim ve gelişim, yetenek yönetimi ve kari..