Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Mayıs '08

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

2.Ankara Kale Festivali 5 Haziran'da başlıyor

2.Ankara Kale Festivali 5 Haziran'da başlıyor
 

Ankara Kalesi Derneği tarafından düzenlenen 2. Kale Festivali dört gün sürecek.


Binlerce yıllık tarihin tanıklığıyla Ankara üzerinde gururla yükselen Kale'yle kurulacak köprülerin ilk adımları atılıyor. 5-8 Haziran 2008 tarihleri arasında Ankara Kalesi'nde düzenlenecek Kale Festivali ile tüm Ankaralılar Kale'ye, kentin yüreğine davet ediliyor. Geçmişi, bugünü ve geleceği paylaşmak üzere…

Uzun süredir kaderine terk edilmiş olan Ankara Kalesi, geçen yıl Ankara Kalesi Derneği tarafından düzenlenen 1. Ankara Kalesi Festivali ile dikkatleri kaleye çekmişti. Bu yıl da Dernek ve Altındağ Belediyesi organizasyonu ile düzenlenecek olan festivalle Kale’nin Ankara’yla bağlarını yeniden kurması amaçlıyor.

M.Ö 8.yy’da Frigya kralı Midas tarafından inşa edildiği rivayet edilen Kale, Galatlardan Romalılara, Bizanslılardan Selçuklulara kadar birçok dönemi yaşamış ve önemli bir savunma hattı olmuş. Bu denli önemli olan, tarihe tanıklık eden Kale, son yıllarda tam da unutulmaya yüz tutmuşken düzenlenecek olan bu festivalle tekrar gündeme geliyor. Kale, tıpkı tarihi boyunca onu kuşatanlarca tahrip edilip savunanlarca da onarıldığı gibi şimdi de Ankara Kalesi Derneği ve Altındağ Belediyesi tarafından yeniden canlanıyor.

Ankara Kalesi Derneği, Kale ve çevresinin sorunlarının çözümü, maddi kültür varlıklarının restorasyonu ile bölgenin sosyal, kültürel, sanatsal, tarihi, turistik, ekonomik ve ticari bir merkeze dönüştürülmesini amaçlıyor. Derneğin bu bağlamda yapacağı çalışmaların bir ayağını Ankara Kalesi Festivali oluşturuyor. Dernek, Kale’nin, kent yaşamının bir parçası haline getirilmesi amacıyla festivallerin yanı sıra kurs, seminer, konferans ve panel gibi eğitim çalışmaları da düzenlemeye hazırlanıyor.

Kale, birçok etkinlikle Ankaralıları bekliyor

Dernek, Altındağ Belediyesi’nin organizasyonu ve İl Kültür Turizm Müdürlüğü ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi katkılarıyla 5-8 Haziran tarihleri arasında düzenleyeceği festivalle hem Ankaralıların hem de yetkililerin dikkatini Kale'ye çekmeyi, Kale'yi hak ettiği noktaya yeniden taşıyabilmek için tüm çözüm ortaklarıyla işbirliğinin ilk adımlarını atmayı amaçlıyor.

Çevresindeki zengin tarihsel örgüye rağmen bugüne kadar yeterince ilgi görmeyen kaleye sahip çıkmak için farklı mekanlarda 4 gün boyunca devam edecek olan festival kapsamında konserler, dans ve halkoyunları, defile ve sergiler, panel gibi birçok etkinlik düzenlenecek.

Ankara'da yaşamış farklı medeniyetlere ait giysilerle, farklı esnaf kesimlerine ait özel iş kıyafetleriyle, aralarında mehter takımının da yer aldığı renkli bir kortej, Ankara sokaklarında yürüyerek tüm Ankaralıları Kale Festivaline davet edecek.

Yazar ve şairlerin imza gününe yer verilecek olan festivalde, salsadan flamenko ve horona, mehter takımından modern dansa kadar geniş bir yelpazede pek çok dans gösterisi olacak. Çeşitli rock, pop gruplarından sokak müzisyenlerine, gitar, bağlama ve klasik müzik dinletisinden Türk halk müziği, Türk sanat müziği korosunun vereceği konserlere kadar tam bir müzik şöleninin gerçekleştirileceği festivalde; Ankara Kalesi, belki de uzun süredir görmediği kadar çok ziyaretçi ile buluşarak yeniden ilgi odağı olacak.

Malkoçoğlu Ankara Kalesi’nde… Yeni Türkü Konseri….

Cüneyt Arkın’ın Malkoçoğlu tiplemesiyle Ankara Kalesi’nde atıyla dolaşması, Yeni Türkü ücretsiz açık hava konseri, Nasrettin Hoca’nın eşeğiyle kalede dolaşması, Türk Parlamenterler Birliği Türk Sanat Musikisi Korosu, Alman Kültür Merkezi’nin müzik dinletileri, Ankara Caz Derneği konseri, Osmanlı Kıyafetleri defilesi, Antika Müzayedesi, Kitap Mezatı, kukla gösterilerinin yanı sıra, Kale’nin çeşitli yerlerinde kurulacak standlarda canlı elsanatları yapımı gerçekleştirilecek, resim, fotoğraflar sergilenecek. Ayrıca Kale’nin bugüne kadar açılmayan Akkale bölümünde de Ankara Devlet Opera Bale sanatçılarının özel bir konseri planlanıyor.

Ankara Kalesi Derneği, Altındağ Belediyesi ile birlikte 5-8 Haziran tarihlerinde düzenleyeceği bu coşkulu ve keyifli “Kale Festivali”yle tüm Ankaralıların ve yetkililerin dikkatini kaleye çekmeyi ve kaleye sahip çıkmalarını hedefliyor.

Hadi Ankara, geçmişten günümüze kalan kalemize sahip çıkalım. Kalemizi daha keyifli, çekici, sanat, kültür, turizm ve eğlence ortamı haline getirelim..

 
Toplam blog
: 13
: 1247
Kayıt tarihi
: 04.10.07
 
 

Neredeyse 50 yaşıma kadar şehrin hep "yukarısında" yaşadım. Alışveriş merkezleri, kafeler, "şık" mek..