Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Haziran '14

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

2. Ay: Müjde hamilesiniz!

2. Ay: Müjde hamilesiniz!
 

Bu ayın başında adet döneminizin gecikmesi ile yavaş yavaş şüphelenmeye başlarsınız, eğer düzenli bir periyot dönemine sahip olan bireyseniz... Ancak kesin sonucu almak için 1 hafta 10 kadar daha beklemek gereklidir çünkü bazen stres ve/veya hastalıklardan kaynaklı da kısa süreli gecikmeler yaşayabiliriz. Ayın ortalarına doğru şüphelerimiz iyice artmıştır, muhtemelen ev tipi bir gebelik testi ile ilk deneme yapılır ve daha sonra da kesin emin olmak için kan yolu ile ölçülen BetaHCG testi yaptırılır. Bu yöntemlerle hamilelik şüpheniz biraz da olsa kesinlik kazanacaktır ancak kesin sonuç için doktorunuzun ultrasonda gebelik kesesini beklemeniz gerekmektedir.

Vee muhtemelen ay sonuna doğru bu müjdeli haber kesinlik kazanır. Müjde: Hamilesiniz!!

 

Anne adayı olduğunuzu öğrendiğiniz andan itibaren bir modern zaman annesi olarak bu süreçte sizi neler beklediğine dair bilgilenmeniz faydalı olacaktır. Aylara göre hamilelik ve meydana gelecek değişiklikler hakkında ufak araştırmalar yapmaya başlamalısınız.

 

Annedeki Fizyolojik Değişimler;

Vücudunuz bu yeni duruma adapte olmaya çalışır, kendinizi garip, yorgun hissedebilirsiniz. Memelerde gerginlik, göğüs uçlarında hassasiyet ve koyulaşma görülebilir. Bunun dışında sık idrara çıkma ve adet görecekmiş gibi kasık ağrıları yaşamanız normaldir. Kabızlık yaşanabilir. Tansiyonda ani değişiklikler yaşanabilir.

Özellikle hormon artışından dolayı akşamları görülen baş ağrıları, iştah kaybı, karında şişlik ve uyuma eğilimi yaşanabilir. 6 haftadan itibaren bulantılarınız ve koku duyarlılığınız artacaktır.  

Kaynak: e-gebelik.net

 

Bebek Gelişimi;

-          O artık bir embriyo! Bu ayın başında 0,2 mm – 0,5 mm uzunluğunda oval yapıda olan embriyo ay sonunda 12,5 mm’lik bir kiraz ebatına ulaşır. Başı vücudundan daha büyük bir görünümdedir çünkü beyin daha hızlı gelişmektedir.

-          Embriyo 3 tabakada gelişir. En dış tabakada bebeğinizin beyin, omurilik, omurga gibi sinir sistemi ile deri, saçlar ve tırnak gelişimi meydana gelir. Orta tabakada kalp ve dolaşım sistemi, kaslar, kıkırdak, damarlar, dalak ve böbrekler şekillenir. İç katmanda ise karaciğer, pankreas, idrar torbası, troid bezi ve akciğerler gelişmektedir.

-          Kalp atışları başlar. (Bebeğinizin kalp atışları döllenmeden ortalama 21-25 gün sonra başlar ancak duyulamaz sadece ultrasonda kalp hareketleri izlenebilir.) Ay sonunda bebeğinizin kalbi dakikada yaklaşık 150 kez atmaktadır, yani neredeyse sizin 2 katınız hızla çarpmakta...

-          Gözler, kulaklar gibi yüz hatları şekillenmeye başlar. Göz lensleri tamamlanır. Ay sonunda bebeğinizin göz kapakları oluşuncaya kadar gözleri açık duracaktır. Ay sonunda ise göz ve kulaklar net şekilde görülebilir.

-          Ayın başında el ve ayak taslakları çıkar, ay sonunda ise kol, bacak, el ve ayaklar şekillenir. El ve ayak parmakları birbirne yapışıkta olsa şekillenmeye başlar.  

-          Burun ve kulak delikleri açılmaya başlar.

-          Akciğer gelişimi başlar.

-          Beyin 3 farklı bölümde şekillenir. Pankreas taslağı oluşur. Böbrek ve karaciğerler hızla büyür.

-          Gariptir ama barsaklar bebeğin dışında, göbek kordonunun içinde gelişmeye başlar. (Daha sonra karın boşluğuna doğru yer değişecektir.)

-          Bebeğin beslenmesi için anneden besin ve oksijen taşıyan göbek kordonu oluşur. 7 haftadan itibaren rahimden görülebilir hale gelir.

-          Cinsiyeti belirlemek mümkün olmamakla beraber hücreler yumurtalık ya da testis olarak gelişmeye başlar.

Kaynak: e-gebelik.net

 

Doktor Ziyareti;

İlk doktor ziyaretiniz muhtemelen adet gecikmesi ya da gebelik testinin pozitif çıkması nedeni ile olacaktır. Doktorunuz sizden ilk olarak Beta HCG hormon seviyenizi ölçecek kan testi isteyecek.

Kan testi sonuçlarınız pozitif çıktıysa 1 hafta sonra ultrasonda gebelik kesesini görüntülemek için yeniden muayeneye gideceksiniz. Henüz çok küçük olan bu oluşumun ultrasonda görüntülenebilmesi için mesanenizin iyice şişip rahime baskı yapması gerektiğinden size patlayıncaya kadar su içirecekler.

Her muayenenizde düzenli olarak kilo ve tansiyon ölçümleriniz yapılarak, kontrol altında tutulmaya çalışılacaktır.

 

İlaçlar – Testler;

Bu ay henüz kullanmadıysanız doktorunuzun yönlendirmesi ile folik asit kullanmaya başlayacaksınız. Ekstra olarak folik asit ihtiyacını karşılamak için ıspanak, brokoli, marul, sakatatlar, fasülye, bakla, mercimek, karpuz ve tüm narenciye meyveleri tüketerek de destekleyebilirsiniz.

 

Beslenme – Bakım;

 

Gebeliğin ilk teşhisinden itibaren beslenme büyük önem taşımaktadır. Özellikle bu aylarda teratojenler (alkol, sigara, uyuşturucu ve bazı ilaçlar) kullanımı, enfeksiyonlar, radyasyon ve yetersiz beslenme bebek için ciddi tehlikeler oluşturabilir. Bunun dışında aşırı çay, kahve ve kola tüketiminden kaçınılmalıdır.

Hamilelik esnasında çiğ etler ile bir çok bakteri, virüs ve parazitler geçebileceği için yenilmeleri önerilmemektedir. Bu çiğ etlerle geçen bakteriler bebeğe geçip değişik şekilde zararlara-sakatlıklara neden olabilmekte veya annenin bağışıklık sistemini etkileyebilmektedir. Gebelik sırasında kesinlikle;

-          Çiğ köfte, salam, sosis, sucuk gibi sakatatlar (ancak pişirilerek), az pişmiş et ve tavuk ve sushi yemeyin. 

-          Güvenmediğiniz yerden et almayınız.

-          Ayrıca dondurulmuş eti çözdürdükten sonra pişirmediyseniz tekrar dondurmayınız, aynı gün tüketmeye özen gösteriniz.

-          Dondurulmuş etleri buzdolabı poşetlerinde başka ürünlere temas etmeden saklamaya dikkat edin.

-          Çiğ et ve et ürünlerine mümkün olduğunca çıplak elle dokunmayın ve ellerinizi sıkça yıkayın.

-          Bunun dışında çiğ et kestiğiniz tahtayı, tabağı ve bıçağı çok iyi yıkayın.

Sabah bulantılarından şikayetçiyseniz, bunları azaltmak için B6 vitamininden zengin yoğurt yemeyi deneyebilirsiniz. Ayrıca kahvaltıda yağ tüketiminin azaltılması ve meyve suyu tüketilmesi de önerilir. Tuzlu krakerler yenebilir. Son olarak da zencefilin bulantı azaltıcı etkisinden faydalanmak için zencefilli çay ya da şekerler kullanılabilir.

Gebelik esnasında kullanılan bitkiler de önemlidir. Birçok bitkisel ürün kullanımı gebelikte güvenliyken bazı bitkiler problemlere yol açabilirler. Bazen rahimde kasılma, ishal, bulantı, kusma, tansiyon düşmesi gibi şikayetlere de sebep olan bu bitkisel çaylar aşırı ve kontrolsüz kullanılmamalıdır. Genellikle papatya, limon, elma, ıhlamur, ahududu, portakal, nane, karanfil, adaçayı gibi bilinen çayları aşırıya kaçmamak şartıyla tüketmede bir sakınca yoktur.

Kaynak: e-gebelik.net

 

Benim Hamileliğim;

 

Bu ay da regl dönemim gecikince bir kaç tane ev tipi hamilelik testi yaptım ama sonuç her defasında negatif çıktı. Ben de yine gecikmenin hormon bozukluğundan olduğunu düşündüm. Bu sebeple tedavi amaçla gittiğim doktor kontrolünde doktorum herhangi bir ilaç vermeden önce kan testi yaptırmamı istedi. Yaptırdığım Beta HCG testi sonuçlarını bile inancım olmadığı için birkaç gün sonra almaya gittim. Gördüklerim karşısında şok oldum, testte pozitif yazıryordu. Kesin sonucu ertesi gün yeniden yaptıracağım Beta HCG testi sonuçlarında öğrenebilecektim. Çünkü eğer hamileyseniz Beta HCG hormonu her gün iki katı artarmış. 2 gün sonra test sonuçlarını aldığımda hamileliğim kesinlik kazandı sayılır. Çok yakın zamanda hamile kaldığım için ev tipi gebelik testlerinde negatif görünmüş. Yani geç yumurtlama olmuş bende, standartta hamile kaldığınız ilk gün son adet tarihinizin ilk günü olarak baz alınırken bende bu bir iki hafta daha geç olmuş. Olsun, olmuş ya geç olsun benim olsun! Az beklemedim bu pıtırcığı:) 

Bir sonraki hafta ilk ultrason muayenemizi yaptık, doktor gebelik kesesinin oluştuğunu görünce hamileliğimi kesinleştirdi. Düşünsenize ilk ultrason görüntüsünde 6 mm’lik bir kese içinde nokta kadar bir canlıydı kuzucum. Bu uzuun ve mucizevi bir maraton onun için de...

 

 
Toplam blog
: 74
: 8561
Kayıt tarihi
: 30.04.14
 
 

İsmim Emel, İstanbul doğumluyum. 29 yaşında, evli ve çocuklu bir satış yöneticisiyim. 8 senedir T..