Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ekim '13

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

2 Ekim BIST 100 Teknik Analizi

Dün güne beklentilere paralel Parartesi günü 73,500 desteğinden gelen tepki alımlarının devamı niteliğinde 75,000 seviyelerinde alıcılı başlayan endeks, gün boyu artan alım baskısıyla 76,000 bölgesinin üzerine çıktı ve günü yüzde 2.66 yükselişle 76,469 puandan tamamladı.
 
TEKNİK GÖRÜNÜM
19 Eylül’den bu yana yaklaşık 1,5 haftalık bir sürede 6000 puanı aşan bir değer kaybı yaşayan endeksin Pazartesi günü 73,500’de ki önemli desteğinden verdiği tepki sonrası dünkü 2000 puanlık toparlanma dikkat çekicidir. 
 
Kapanış olarak gün içi gördüğü en yüksek değere oldukça yakın bulunan endeksin yaklaşık bir haftalık bir aradan sonra yeniden 100 günlük ve çok kısa vadeli (5 – 10 günlük) ortalamalarının üzerine çıkması olumlu olarak nitelendirilebilir. 
 
Diğer taraftan hızlı düşüşlerin ardından yaşanması normal kabul edilebilen bu tepki alımının kısa vadeli bir yükseliş trendinin ilk sinyali olup olmadığı henüz teyit edilmemiştir. Zira dünkü analizimde kısa ve orta vadeli göstergelerin konumundan yola çıkarak yükselişlerin yeni bir trentden ziyade tepki hareketi olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtmiştim. Bu konuda Bollinger Band’ın genişleyen konumu da riskler arasında sayılabilir.
 
TEKNİK GÖSTERGELER
Kısa vadeli teknik göstergeleri incelediğimizde Pazartesi günkü tepkiye yanıt vermeyen bazı göstergelerin dünkü sert yükselişe olumlu tepki vermeleri olumludur. Bu göstergelerden CCI ve William’s R orta vadeli ortalamalarından yukarı döndükleri görülmektedir. Diğer taraftan trendin devamı bakımından takip ettiğimiz Momentum’un ise 73,500 seviyesinde başlayan yaklaşık 3000 puanlık yükselişe beklenen tepkiyi vermemesi ve yatay konumunu sürdürmesi hareketin trende dönüşme olasılığını zayıflatmaktadır. 
 
Orta vadeli teknik göstergeleri incelediğimizde TRİX’in yatay konumunu sürdürmesine rağmen MACD’ın yeniden yukarı dönmesi düzeltmelerde endeksi destekleyecektir.
 
Toparlayacak Olursak;
Her ne kadar 73,500 seviyesinde başlayan toparlanma çabası belirgin alışlarla hacimli bir şekilde gerçekleşmiş olsa bile Momentum’un beklenen tepkiyi vermemesi ve bazı kısa vadeli göstergelerin negatif uyumsuzluğu endekste yaşanan son hareketin trende dönüşme olasılığını zayıflatmaktadır. Buna karşılık orta vadeli göstergelerin konumu ve para girişinin devam etmesi düzeltmelerde kısa vadeli desteklerin güç kazanmasına neden olabilir. 
 
Bugün güne dünkü sert yükseliş sonrası bir miktar kar satışları ile başlamasını beklediğim endekste yaşanacak geri çekilmelerde 75,900 ilk destek olarak izlenebilir. Bu desteğin altında ise 75,500 seviyelerindeki 100 günlük ortalaması gün içi hareketlerde referans alınabilir. 
 
Endeksin bu desteklerde göstereceği başarı 77,100 üzerine atak yapılması için zemin hazırlayacaktır. Tersi bir durumda yani endeksin bu destekleri kırması ya da hacimsiz bir şekilde yaşanacak yükseliş çabaları yine zayıf seyrin devam etmesine neden olabilir. 
 
Destekler: 75,900 – 75,500 – 75,000
Dirençler: 76,650 – 77,100 – 77,400
 
Bol Şans 
Esra YILMAZ
 
Toplam blog
: 194
: 1098
Kayıt tarihi
: 24.10.11
 
 

Ekonomist, stratejist, teknik analist ..