Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Nisan '17

 
Kategori
Futbol
 

2. Johnson vakası

26 Mart 2000 tarihinde, Galatasaray' ın UEFA kupasını almasından yaklaşık 2 ay önce, iki takım arasında Ali Sami Yen' de unutulmaz bir derbi maçı oynandı. Unutulmazdı zira Galatasaray tarihinin en iyi ve formda takımıyla sahadayken, Fenerbahçe' nin ise Pendik' e elendiği, moralman çökmüş olduğu bir sezondu ve Fenerbahçe son derece zayıf bir kadro ile sahadaydı.

Maçta Galatasaray tek kale oynamış, belki 20' den fazla net gol pozisyonu kaçırmıştı. Fenerbahçe, Galatasaray ceza sahası içine bile girememiş, ancak Johnson' un orta sahanın biraz ilerisinden attığı frikik golü ile maçı 1-0 kazanmıştı. 

Bu maç bana o maçı hatırlattı. Tek farkla. Bu maçta Galatasaray' da en az Fenerbahçe kadar kötü ve moralsiz bir kadro ile sahada idi. 

Ancak yine de o maçı hatırladık, çünkü Galatasaray bu maçta 90 dakika tek kale oynadı. Fenerbahçe takımı orta sahayı bile geçmekte zorlandı. Maç boyu sadece 2 pozisyonu olan Fenerbahçe, maçın uzatma dakikalarında attığı tek golle yendi. 

2000 senesinde, golü vasat bir orta saha oyuncusu olan Johnson atmıştı. 17 sene sonra maçın tek golünü yine vasat bir orta saha oyuncusu olan Josef attı. 

Her iki takımın da son derece kötü olduğu maçta, Fenerbahçe, savunma disiplinini maç boyu sürdürdü. Galatasaray son derece istekli olduğu maçta, üretken olamadı. Ortayı iyi kapatan Fenerbahçe, Galatasaray' ın kanatlara yönelmesini istedi ve içeri kesilen ortaları iyi bir kademe anlayışı ile süpürdü. 

Galatasaray' da Tudor' un en büyük hatası maça Eren ile başlamamak oldu. Belli ki Tudor Fenerbahçe' nin oyunu bu denli geride kabul edeceğini ve yaslanacağını düşünmemişti. Galatasaray' ın ilk 60 dakikadaki son derece başarılı ortalarında ceza sahası içinde Eren olmuş olsa, farklı bir sonuç ortaya çıkabilirdi. 

Advocaat ahı gitmiş vahı kalmış Fenerbahçe takımı ile 2.lik şansını sürdürüyor. Fenerbahçe bu sezonu 2. sırada bitirebilirse, bu başarı ne Aziz Yıldırım' a ne de takıma yazılır. "Başarısızlık içinden çıkan bu sözde başarının" mimarı Advocaat olacaktır. 

Tabi bugün sahada Fenerbahçe' nin oynadığı disiplinli savunma futbolunu Fenerbahçe' ye yakıştırmak mümkün değil. Aziz Yıldırım, getirdiği teknik adamlar ve kurduğu kadrolar ile Fenerbahçe' nin geleneksel kimyasını yok etti. Ortaya çok tuhaf, yavan, vasat ve kötü bir futbol anlayışı çıktı. Seneye Aykut Kocaman tercih edilir ise, bu vasatlık devam edecektir. Sanırım bu durumda tribünler de boş kalmaya ve yönetimi istifaya davet etmeye devam edecektir. 

Galatasaray' a gelince, haftalar önce Tudor hamlesinin bir kumar olduğunu ve tutmayacağını iddia etmiştim. Haklı çıktım. Sebepleri için o yazıma bakabilirsiniz.

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..