Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Mayıs '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

2 Mayıs Çarşamba

2 Mayıs Çarşamba
 

Emekli Orgeneral Sayın Özden Örnek paşanın kapanan nokta dergisinde yayınlanan günlükleriyle başlayan süreç işlemeye devam ediyor.

Günlükteki notlardan bir darbe yapmak istediğini fakat Özkök paşayı ikna edemediği için bunu gerçekleştiremediğini öğrendiğimiz Eruygur Paşa, askeri hayatta yapamadığı darbeyi sivil hayatta yapmayı denedi ve başardı.

Önce cumhuriyet gazetesinde "Tehlikenin farkında mısınız?" sloganıyla ateşlenen, sonra bir sivil toplum hareketi olarak cumhuriyet mitingleriyle devam eden Akparti’ye karşı takınılan tavır, cumhurbaşkanı seçimi için meclisten 367 oy çıkması gerektiğini söyleyen Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla daha da hızlandı.

Hükümet son çare olarak halka gidip yardım alabileceğini zannediyor. Başbakan Erdoğan çözüm olarak sandığı ileri sürüp, cumhurbaşkanını da halka seçtirmekten söz ediyor.

Elbetteki böyle bir şey olmayacak. Çünkü cumhurbaşkanını halk seçerse, Tayyip Erdoğan veya Abdullah Gül cumhurbaşkanı olabilir. Oysa zaten hesaplar Akparti zihniyetinin cumhuriyet hükümetine bir daha hakim olmaması üzerine kurulu.

Bu şartlarda devletin başına geçmesi ise hayal bile edilemez.

Anayasa Mahkemesi’nde "367 şart" kararının çıkacağı hepimiz tarafından biliniyordu. Kırılan Demokrasimiz başlıkla yazımda buna işaret etmiştim. Bundan sonra olacaklar da aslında biliniyor. Ve sırasıyla birer birer yerine getiriliyor.

Erdoğan’ın erken seçim kararı alması mümkün olmayacaktır. Hele Anayasayı değiştirmek gibi bir iddiası var ki, insan gülemiyor bile. Cumhurbaşkanlığı seçimi için meclis oturumuna katılacak 367 kişi bulamayan Erdoğan, Anayasa’yı değiştirmek için 367 oyu nereden bulacak?

16 Mayıs’a kadar cumhurbaşkanını seçemeyen meclis feshedilecek ve seçimler yenilenmek zorunda kalacaktır. Bundan sonra sayın Sezer görevine devam edecektir.

Feshedilen bir mecliste çoğunluk partisi diye bir şey olamayacağı için, olağanüstü bir seçim hükümeti kurulacaktır. Bu hükümette büyük bir ihtimalle partilere de yer verilmeyecektir. Teknokratlardan kurulu bir ara hükümet yönetimi devralacaktır.

Erken seçim 24 Haziran veya 1 Temmuz’da da olmayacaktır. Bu saatten sonra Başbakan’ın söylediği hiçbir şey de gerçekleşmeyecektir.

*****

İşte Anayasa Mahkemesi’nin "367 şart" kararı ve bu karar karşısında başbakanın demeçlerini içeren bugünkü gazetelerin manşetleri:

ANAYASA MAHKEMESİ İPTAL DEDİ, HÜKÜMET YANIT VERDİ. (Milliyet). Çankaya turlarına Gül’le devam. Erken seçim Haziran sonu veya Temmuzda. Başbakan Erdoğan Cumhurbaşkanını halkın seçmesi düzenlemesinin de yer aldığı bir Anayasa paketiyle birlikte erken seçim kararı alınacağını açıkladı. Köşk seçimi turlarının ise yarın devam edeceğini belirtti.

HODRİ MEYDAN HALK SEÇSİN (Akşam). Anayasa Mahkemesi 2’ye karşı 9 oyla Cumhurbaşkanlığı seçimini ipal etti. Abdullah Gül’ün işi artık zor. Ama AKP şansını deneyecek. Olmazsa cumhurbaşkanını da halka seçtirecek.

HERKES RAHATLADI (Bugün). Anayasa Mahkemesi tarihi kararını açıkladı. 11. cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunu iptal etti. Gerekçe Genel kurulda toplantı yeter sayısı olan 367 milletvekilinin bulunmaması.

ERKEN SEÇİM KARARI (Cumhuriyet). Anayasa Mahkemesi 367 zorunlu dedi ve ilk turu iptal etti. Erdoğan 24 Haziran ya da 1 Temmuz’da sandığa gidilmesine, cumhurbaşkanını da halkın seçmesi için anayasa değişikliği yapılmasına karar verdiklerini açıkladı.

GÜL ERKEN SOLDU (Güneş). Yüce mahkeme 367 şart kararıyla 354 kişiyiz, istediğimizi seçeriz diyen AKP’ye de, köşk hayaline kapılan Güle de yağma yok dedi.

BİZ SEÇMEZSEK HALKA SEÇTİRELİM (Hürriyet). Anayasa Mahkemesi cumhurbaşkanı seçimi için 367 şart, ilk tur geçersiz kararı aldı. Ve bir anda Türkiye’nin sistemini değiştirecek kararlar gündeme geldi.

SANDIK GÖRÜNDÜ (Posta). Anayasa Mahkemesi cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunu TBMM genel kurulunda 367 milletvekili bulunmadığı gerekçesiyle iptal etti. Bu karar üzerine Başbakan Erdoğan 24 Haziran veya 1 Temmuz’da seçim istiyoruz. Cumhurbaşkanlığı seçimi için turlar sürecek. Adayımızı seçemezsek cumhurbaşkanını halkın seçmesi için Anayasa’yı değiştireceğiz dedi.

ÇİFTE SANDIK GELİYOR (Radikal). Anayasa Mahkemesi cumhurbaşkanlığı ilk tur oylamasını iptal etti. Erdoğan seçimler 24 Haziran veya 1 Temmuz’da, cumhurbaşkanını da halk seçecek, dedi.

SÖZ MİLLETİN (Sabah). Anayasa Mahkemesi 367 şart dedi ve Çankaya seçiminin ilk turunu iptal etti. Erdoğan 24 Haziran veya 1 Temmuz’da erken seçim önerdi.

MECLİSİ TIKADILAR HALKA GİDİYORUZ (Star). MYK toplantısından sonra konuşan Başbakan Erdoğan tarihi açıklamalar yaptı. Seçimler dört yılda bir olacak Cumhurbaşkanını 5+5 esasına göre halk seçecek.

KARAR SEÇİM (Takvim). Anayasa Mahkemesi 2’ye 9 oyla meclisin cumhurbaşkanlığı seçimine başlaması için 367 şart dedi.

BAŞBAKAN ERKEN SEÇİM DEDİ (Tercüman). Yüksek Mahkeme ülke kaderini değiştirecek tarihi kararında cumhurbaşkanlığı seçimi 1. tur oylamasını 367 çoğunluk şartına bağlayarak iptal etti. Parti kurmaylarıyla görüşen Erdoğan erken seçim kararı aldı.

MİLLETE GİDİYORUZ (Türkiye). Mahkeme CHP’nin itirazını kabul etti. 2’ye karşı 9 iptal oyu çıktı. Başbakan Recep tayyip Erdoğan son noktayı koydu: Genel seçimler 24 Haziran veya 1 Temmuz’da yapılacak. Cumhurbaşkanını halk seçecek.

HUKUK KATLEDİLDİ (Vakit). Anayasa profesörlerinin Anayasa’yı hazırlayan Danışma Meclisi’ni mahkeme raportörünün hukuki mütalaaları hiçe sayılıp Sezer ve Demirel’in Anayasa Mahkemesi’ne atadığı 9 üyenin oylarıyla siyasi bir karar verildi.

HODRİ MEYDAN (Vakit). Anayasa Mahkemesi’nin kararının açıklanmasından sonra toplanan Akparti MYK erken seçim kararı alarak muhalefete hodri meydan, dedi.

İKİ SANDIK ÇAĞRISI (Vatan). Anayasa mahkemesi 367 şart dedi. Erdoğan erken seçim kararı aldı. Cumhurbaşkanın halkın seçmesi için gerekli Anayasa değişikliği teklifini de bugün vereceklerini açıkladı.

HUKUK BURAYA KADAR, SON SÖZ MİLLETİN (Yeni Şafak). Anayasa Mahkemesi TSK bildirisi ve Baykal’ın çatışma olur tartışmalarının gölgesinde cumhurbaşkanı seçimi için 367 şartını kabul etti. Çankaya seçiminin yeni turu yarın. Başbakan Erdoğan 24 Haziran veya 1 Temmuz’da seçim önerdi.

ANAYASA MAHKEMESİ KÖŞK SEÇİMİNİ KİLİTLEDİ, DÜĞÜMÜ MİLLET ÇÖZECEK (Zaman).

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..