Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Eylül '14

 
Kategori
Güncel
 

2 milyon Suriyeli ülkeyi krize sokar; mülteci vergisi ihdas edilmeli

2 milyon Suriyeli ülkeyi krize sokar; mülteci vergisi ihdas edilmeli
 


Bazen yiğitlik yapmaya gerek yoktur. Bu iş çadır battaniye, iki kap yemekle bitmez. Suriyelilerin ekonomik yükü devleti aşar, millet olarak devletimize destek vermeliyiz; çünkü sonunda biz kaybederiz.

Devlet vergi affından üç beş lira toplayacak; ancak mülteci konusu uzun vadeye yayılacak gibi görünüyor. Hatta savaş bitse bile Suriyelilerin ülkelerine dönmeyebilecekleri ve kadınlara 3 çocuk tavsiye eden AKP’nin “ne güzel işte nüfusumuz arttı” diyerek bu kalışa aldırmayacağı bazı kesimlerce dillendiriliyor.

Şu anda ülkemizde 1,5 milyonu aşkın Suriyeli var. 400 bin kişinin daha gelebileceği söyleniyor. 2 milyon kişi çok büyük bir yük. Zaten işsizlikle boğuşan ve ekonomisi kriz sinyalleri veren Türkiye bu yükü kaldıramayabilir. Adamlar kalkıp gelmişler, dışarı atacak halimiz de yok.

Hani onlara yapılan yardımları, masrafları bir yana bırakalım işin asıl önemli yanı bu insanlar oturup bizden ekmek bekleyecek değiller. Oturmak için ev, çocuklarına okul, belki cami, çalışmak için iş isteyecekler. Yani siz zaten zorluklarla boğuşan bir ülke ek 2 milyon kişiye de imkân sağlayacaksınız.

Bizi yanıltan, bunlar nasılsa geçici, çadırlarda falan üç beş ay barındırırız, sonra savaş bitince ülkelerine dönerler. İnşallah da öyle olur ama bir yandan savaşın biteceği falan yokken öte yandan sanki yerleşmeye gelmişler gibi bir halleri var. AKP hükümeti de tüm zorluklara rağmen durumdan memnun sanki. E tabi AKP’nin bu işten siyasi rant elde etmesi ve mülteci konusunu diğer bazı sorunların üzerini örtmek için kullanması muhalefeti kızdırıyor. Milliyetçi duyguların da etkisiyle mültecilere tepki gösteriyorlar.

Ama elbette haklı değiller. AKP mülteciler üzerinden siyasi rant elde etmeye çalışıyorsa bu insanlara ne. Sonra savaştan kaçıp bize sığınmış insanlara kapımızı kapatamayız. Bunu söyleyenleri vicdanlarıyla baş başa bırakıyorum. Bu kadınlar bu çocuklar biz ülkemize kabul etmeyelim de orada ölsünler mi?

Peki, nasıl olacak? Ayda 2000 lira ve üzeri geliri olanları kapsayacak şekilde ve mültecilerin ülkelerine döneceği tarihe kadar %10 oranında “mülteci vergisi” konabilir. 2000 lira maaş alan bir kişi aylığının 200 lirasını seve seve bu insanlara yardım için verecektir.

Ama bunu yaptıktan sonra artık sokaklar temizlenmeli, dilenenler toplanmalı, Suriyelilerin yarattığı huzursuzluklar sona ermelidir. Geçici bir durum, belki üç ay, beş ay, belki bir yıl halkımız böyle bir fedakârlığı yüklenmeli. Ama elbette vergi affından elde edilecek paranın ekonomide önceden öngörülmüş karşılayacağı bir hesap yoksa mültecilere harcansın, mülteci vergisine de gerek kalmasın.

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..