Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ocak '18

 
Kategori
Güncel
 

2 Yıl İçinde Dünyada 7 Milyon Çalışan İşini Kaybedebilir. Bunlardan Biri Olmayalım!

2 Yıl İçinde Dünyada 7 Milyon Çalışan İşini Kaybedebilir. Bunlardan Biri Olmayalım!
 

4 İş Kolik Arkadaş Sohbet Ediyor.

Konu: “4. Sanayi Devrimi’neMesleki Uyum” nasıl uyum sağlarız!

Kemal: Yaklaşan Endüstri 4,0 devrimine uyumlu bir meslek sahibi olmak gerekiyor. Bu amaçla şu an işi olan, olmayan herkesin Mesleki Uyum ”unu sorgulamasına ihtiyaç var. Soruna “KAKEPKazan& Kazandır Eylem Planı odaklı çözümler getirelim.

Serdar: Sohbetimize artık kanıksadığımız üzücü haberlerden biriyle başlayalım.

İzmit'te uzun süreden bu yana iş bulamadığı için bunalıma girdiği öne sürülen 35 yaşındaki C.N. tek başına oturduğu apartmanın 3'üncü kattaki evinin balkonundan atlayınca öldü.(1)

Olay, öğle saatlerinde İzmit Cedit Mahallesindeki 4 katlı N. Apartmanı’nda meydana geldi. Uzun süreden bu yana iş bulamadığı için bunalıma girdiği öne sürülen C.N'nin intihar etmeden önce eniştesi ile telefonda görüşüp işsizlik sebebiyle sıkıntı çektiğini söylediği belirtildi. 

Telefon görüşmesinden 2 saat sonra N'nin evinin balkonuna çıkarak kendini boşluğa bıraktığı belirtildi. Beton zemine düşen N'yi kanlar içeresinde gören komşuları hemen polis ve 112'yi arayarak yardım istedi. Sevk edilen sağlık ekipleri ilk müdahaleyi yaptıktan sonra ağır yaralanan N'yi ambulans ile Kocaeli Devlet Hastanesi'ne kaldırdı. Burada yapılan tüm müdahalelere rağmen C Nkurtarılamadı. Polis soruşturma başlattı.

Can: Hürriyet’ ten Deniz TÜRSEN haberine göre; Dünya çalışanların Yaklaşan 4. Sanayi Devrimi’ neMesleki Uyum ”kriziyle karşı karşıya(2)

Önümüzdeki yıllarda, çalışanlar yetkinliklerini geliştirirlerse daha iyi ve kazançlı işlerde çalışabilecek. Mesleki yetkinliklerini geliştirmeyen,4. Sanayi Devrimi’neMesleki Uyum” sağlayamayan çalışanları işsizlik bekliyor. İşsizlik ise özellikle bir aile geçindirme sorumluluğu olan çalışanlar için, tam bir yıkım!

KAKEP.1; UYANIŞ: “Bilinç Dışı Körlükten Kurtul”

Caner: Çalışanlara önerim net:  Herkesin 4. Sanayi Devrimi’neMesleki Uyum için basit bir “SWOT Analizi” yapmaları yönünde;

§  Strength: Kuvvetli yanlarınız nelerdir? Muhafaza edin ve geliştirin.

§  Weak: Zayıf yanlarınız nelerdir? Ortadan kaldırın.

§  Opportunuties: Kendiniz, işiniz için olası fırsatlar nelerdir? Ayağınıza gelebilecek ortaları, pasları avuta atmayın, gol yapın!

§  Threads:4. Sanayi Devrimi’nin getireceği olası tehditlerden yıkılmamak için kendinizi geliştirin.

KAKEP.2AMAÇ: “Kazan& Kazandır Amaçlarını Belirle”

Kemal: Dünya ekonomik forumuna sunulan Araştırma,yaklaşık bin farklı mesleği yetkinliklerbazında mercek altına alıyor. Çalışanların mevcut becerilerini kullanarak yeni bir rol bulma potansiyelleri ölçülmüş;

§  Sonuçlara göre işini kaybetme riski olanların yüzde 16’sının işsiz kalmaları halinde mevcut yetkinlikleriyle beraber yeni bir rol bulma şansları yok.

§  Yüzde 25’i en fazla üç farklı role kabul edilebiliyorlar.

§  Yüzde 2’si ise 50’den fazla yeni role geçiş yapabilmek için şuan yeterli yetkinliğe sahip.

§  İşini kaybetme riski taşıyan çalışanların yarıdan fazlası da kadın!

Serdar: İşlerini kaybetme ihtimali bulunan kişilerin yüzde 95’i eğer mevcut becerilerini geliştirebilir veya yeni yetkinlikler öğrenebilirlerse şu an yaptıkları işlerden bile daha kalifiye işlere sahip olabilecekler.

Can: Müşteri memnuniyeti önem kazanacak. Dünyada şu an 1,4 milyar kişi tablet bilgisayar kullanıyor. Akıllı telefon kullananların sayısı ise 2 milyarı geçti. Ülkemizde insanlar yaklaşık günde 3 saatlerini telefonda geçiriyor.

Caner: Önceki yazılarımda üstünde durduğum bir hedef var; Çalışanlar ve işletmelerin Sıfır Hata, Sıfır Kaza, Sıfır Hastalık odaklı bir çalışma düzenine geçmeleri gerekiyor. Özetle: Yapılan iş her ne ise;

§  İşler bir defada hatasız ve tam zamanında müşterileri memnun edecek şekilde yapılacak!

§  İşler yürütülürken çalışanın kendisi, arkadaşları, işyeri ve paydaşları için kazalara neden olunmayacak!

§  Aynı şekilde meslek hastalıklarına yakalanmadan mutlu ve huzurlu bir çalışma hayatınız olacak!

Kemal: Müşteriler her hangi bir ürün ve/veya hizmet satın almadan evvel internet üzerinden fiyat ve kalite karşılaştırmasını çok kolay yapabiliyorlar. Saydığım hedefleri ıskalayan şirket ve çalışanların işleri tehlikede!

KAKEP.3 HEDEF: “Hedefini Duyur”

Serdar: Sadece ABD ekonomisinde yetkinliklerini geliştirmeyi başaran çalışanların önüne ortalama 48 farklı iş fırsatı çıkacak. Çalışanlar bu fırsatların 24’ünde mevcut işlerinden daha yüksek maaşlar alabilecekler.

Can: Örneğin ülkemizde mesleki yetkinlik kanunu çıkalı yıllar oldu. Çalışanlar ve şirketler bu kanuna uyum sağlayamadığı için ertelenip duruyor. Kanuna göre çalışan hangi işi yaparsa yapsın, o işte mesleki yetkinliği olduğunu kanıtlayan Milli eğitim onaylı bir diploma ve/veya sertifika sahibi olmak zorunda! Özellikle inşaat sektöründe bu süreç oldukça sıkıntılı!

Caner: Rapora göre, tüm çalışanların yetkinliklerini aynı oranda geliştirmesinin kadınlar ve erkekler arasındaki ücret eşitsizliğini de önemli oranda azaltması bekleniyor. Yetkinliklerini geliştirebilen kadınlar ve erkekler işsiz kalmaktan kurtulacaklar. Ayrıca ortaya çıkacak yeni işlerde,kadınların yüzde 74’ü erkeklerin iseyüzde 53’ü daha yüksek ücretlerle çalışabilecekler.

Kemal: Ancak, Erkekler gene de daha şanslı; Kendilerini geliştiren kadınlar 49 farklı iş fırsatına sahip olurken, erkeklerin en az 80 opsiyonu bulunacak. Yani, erkeklerin önündeki iş fırsatları yine kadınlardan daha fazla olacak.

KAKEP.4 STRATEJİ: “Hedefe Uygun Strateji Seç”

Serdar: Şu an işinizi yaparken;iş birliği, takım çalışması, müşteri odaklı çalışma, inovatif ürün ve/veya hizmetlerin geliştirilmesine katkıda bulunuyorsanız, şanslısınız!Bunun gibi yetkinliklere sahip olanve belli alanlarda uzmanlaşanlar,farklı rollere çok daha rahat geçiş yapabilecekler.

Can: Tek bir konuda uzmanlaşmış veya tam tersi çok genel bir role sahip kişilerin ise yetkinliklerini geliştirme konusunda daha çok çalışmaları gerekecek.Özetle: “Ne iş olsa yaparım ağabey” yaklaşımı klozetin içine atılmış durumda! Sifonu çekebilirsiniz.

Caner: Manpower Türkiye Genel Müdürü Feyza Narlı, 4. Sanayi Devrimi’neMesleki Uyum sorununda çoğu çalışan için gelişim ihtiyacının eğitimlerle çözülemeyeceğini işaret ediyor.Özellikle Z kuşağının çalışacağı işlerin yüzde 65’işu an dünyada var olmayan işlerden!

Can: Var olmayan bir iş konusunda teknik eğitimi kim verecek? Çalışanların eğitimleri nasıl planlanacak? Bu mümkün değil.İşe alırken kendi kendine öğrene bilirlikyetkinliği yüksek olanlar tercih edilecek.  

Kemal: Narlı’ ta göre,“Artık çok hızlı değişen ve gelişen bir ekosistemin içerisindeyiz. Bu günden başlayarak çalışanlar kolları sıvamak zorunda;

§  İşsiz kalmamak ve hatta yeni işlerde daha yüksek ücretlerle iş bulabilmesi için yeni şeyler öğrenmenin akıllıca yollarını keşfetmeliler

§  4. Sanayi Devrimi’nde kendiişleri ortadan mı kalkacak, rol mü değiştirecek? Buna Adapte olmalılar.

§  4. Sanayi Devrimidemek, inovasyondemek! Yapay zekâ mühendislerin astronomik ücretlerle Google, Microsoft, face book arasında transferlerinin yapıldığı bir dünyada yaşıyoruz. Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak!

KAKEP. 5 RİSK YÖNETİMİ: “Dinamik Önlemler Uygula”

Serdar: Hem mevcut çalışanlar, hem de yeni mezunlar, bu hızlı değişime ayak uydurma zorundalar!İşe girerken istisnasız tüm şirketlerin yeni tür çalışanları tercih edeceklerine inanıyorum, 4. Sanayi Devrimine geçen işletmelerde;

§  Ezberci diplomalılara yer yok uzak,

§  Araştırmacıve öğrenme yetkinliği gelişmiş kişilere ihtiyaç var.

§  Çalışanlarının teknik becerileri de yetmiyor.Sosyal zekâ/duygusal/ruhsal zekâlarını da geliştirmeleri şart!Bu konuda işe alım testleri geliyor.

Can: Türkiye’de şirketler hızla dijitalleşiyor. Mavi yakalılardan kod yazmalarının istenmesi uzak değil! Yapılan işten bağımsız olarak tüm çalışanların, kendilerini bilişim alanında gece, gündüz yetiştirmeleri isteniyor.

Caner: İşletmelerdeki tüm makine ve teçhizatlar süratle akıllanıyor. Birbirleriyle konuşmaya başlıyorlar. Sürücüsüz arabalar geliyor. Uzaktan arıza, bakım, onarımlarını yapabilecek yeni nesil araç servis elemanlarına ihtiyaç olacak. Buna hazır mısınız?

KAKEP.6 TEKLİF: “Sektör Aktörlerine/Oyuncularına Ret Edilemeyecek Teklifler Getir”

Kemal:  Siz de milyonlarca ofis çalışanından biriyseniz? Bu sözlerim sizedir. Süratle yeni nesil mesleklerden birine yatay ve/veya dikey geçiş yapmak için kendinizi yetiştirmeye başlayınız. Başlamak için en uygun zamanda, şimdidir. Lütfen yarını beklemeyin, şimdi başlayın.

Yapay zekâlı makineler ve robotlarla çalışacak, teknolojik yatırımlar kapsamında kullanılması gereken cihazları tanıyan, sistemleri kullanabilen ve bakımını yapabilen çalışanlardan biri olmaya bugünden başlayınız. Diğer taraftan Narlı ’ya göre otomasyon sonucunda çalışan sayısının en çok azalması beklenen meslekler ise idari ve ofis odaklı merkezler.

Serdar: Yaptığı işte yaratıcılık göstermeyen çalışanlar işsiz kalacak! Bu kesin. Randtsad Türkiye Ticari Müdürü Ener Öztürk, bilgi iletişim teknolojilerinin Türkiye’de halen tamamen kullanılmadığını ancak yakın bir gelecekte kullanımın büyük ölçüde artacağını düşünüyor.

Can: Her çalışanın dijital iş yapma biçimlerini keşfedecek/ayak uyduracak/geliştirecek duruma gelmeli! Bu önemli çünkü

§  İşletmeler teknolojik alanda kendini geliştirmeyen çalışanlarıyla yollarını ayırmak zorundalar!

§  Küresel rekabet daha da büyüyecek,

§  Yeteneğin daha ön planda olduğu yeni meslek grupları ve yeni iş alanları doğacak.

Caner: Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de belirli bir rutini içeren, otomatikleştirilebilecek, insan kaynaklı kusurların devre dışı bırakılabileceği her türlü meslek yakın gelecekte kaybolabilir. Üretim içinde özellikle mavi yakalı çalışanların işlerini yapay zekâlı robotlar yapacak!

§  Ofislerde çalışanların işleri tehlikede!

§  Bugünün yetenekli, kalifiye çalışanları kendilerini 360 derece geliştirmezlerse kısa zamanda yeteneksiz duruma düşebilecekler.

§  Tüm çalışanların 1 numaralı konusu yaratıcılık olacak!

§  Yapay zekâ dünyasında, yeni çalışma şekillerine ancak yaratıcı çalışanlar uyum sağlayabilir.

KAKEP. 7 PAYLAŞIM: “Kazandığından Fazla Kazandır”

Kemal: Hürriyetten Ahmet CAN’ ın haberine göre; Geleceğin mavi yakalılarından kod yazmaları istenecek! Önümüzdeki 10 yılda dünyada ve ülkemizde çalışanları neler bekliyor;

§  Kod yazanlar yani yazılımcılar, dijital dönüşümle şirketlerin en önemli çalışanları olacak.

§  Çocuklara kod yazma eğitimi, ilkokuldan başlayacak. (3)

§  Yaklaşık 10 yıl içinde Türkiye’de kod yazabilen çalışan ihtiyacının 2 milyonu aşması bekleniyor.

KAKEP. 8 TAKTİKLER: “Ortaklaşa Kazandıran Taktikler Uygula”

Serdar: Bu şu demek... Geleceğin mavi yakalıları kod yazacak! Şu anda hangi işi yapıyorsanız yapın, yazılım üzerine eğitimler alın. Hatta ilkokula yeni başlayan çocuklarınızı hazırlık kurslarına göndereceğinize yazılım eğitimi aldırın. Yazılım kültürü aşılayın. Diplomalı işsiz olacağına, diplomasız bile olsa kod yazmayı bilen bir çocuk yetiştirin. Ona bırakacağınız ev, araba veya servetten daha önemlidir. Size ömür boyu dua edecektir. Bu sözümü hatırlarsınız.

Kemal: Dünyada şu andan toplam 21 milyon profesyonel yazılımcı var. Stackover Flow göre ise dünyadaki geliştiricilerin yüzde 0.81’i Türkiye’den. Başka bir deyişle Türkiye’de şu anda 100 bin civarında profesyonel yazılımcı bulunuyor. Gelecek nesille birlikte bu rakam her yıl katlanarak büyüyecek. 2020 yılında dünyadaki yazılımcı sayısı 35 milyona, Türkiye’deki yazılımcı sayısı ise 250 bine çıkacak.

Caner: Takvimler 2023’ü gösterdiğinde ise dünyadaki yazılımcı sayısı 70 milyona yaklaşacak, Türkiye’de ise 300 bini aşacak. Ancak asıl büyüme ise 2030’da yaşanacak. Veriler, kod eğitimleriyle dünyadaki yazılımcı sayısının 210 milyona ulaşacağını gösteriyor.

KAKEP. 9 KURALLAR: “Kazan& Kazandır Kurallarından Ödün Verme”

Can: Türkiye’de ise bu konuda bir çalışma yok. Ancak dünyadaki yazılımcıların yüzde 1’inin Türkiye’den olacağını hesaplarsak, 2023’te 2,1 milyon yazılımcının yer alacağını ifade edebiliriz. Şöyle bir düşünün; aynı mesleği yapan 2,1 milyon kişi.

Serdar: 2030 yılına geldiğimizde çalışan dünyası nasıl olacak? Gelin birlikte tahmin edelim;

§  Tüm iş kollarında yazılımsız iş yapabilen çalışan kalmayacak. En basit bir işlerde bile çalışanlar kod yazmak zorunda kalacak.

§  Elinde anahtar tutan teknisyenlerin/çalışanların yerine önündeki bilgisayarla kod yazarak üretim hattındaki sorunları çözen yeni nesil mavi yakalı çalışanlar gelecek.

§  Sürücüsüz ve elektrikli otomobiller için oto sanayiler kalmayacak.

§  Bunun yerine otomotiv markalarının yazılım sorunları için dünyanın tek bir noktasında servisler kurulacak

§  Bu merkezlerde çalışan yazılımcılar, araçların yazılım hatalarına anlık olarak erişebilecek.

Kemal: Bu örneklere birçoğunu eklemek mümkün! Kısacası gelecekte yepyeni bir mavi yakalı çalışanlar olacak.

KAKEP. 10 SÜREKLİ İYİLEŞTİRME ”KAİZEN”  “Hedefleri sürekli iyileştir” 

Çalışanların dönüşümünde yaşanacak olan değişim, en çok ülkemizdeki mavi yakalı çalışan istihdamı etkileyecek. Olası çalışma şekilleri değişmek zorunda kalacak;

§  Mavi yakalı çalışanlar, artık mekândan bağımsız olarak çalışabilecek. Uzaktan erişimle fabrikalara gitmek zorunda kalmayacak.

§  Ancak bu ülkemizin istihdam yöntemini değiştirecek. Türkiye’den satın alınan bir ürüne Hindistan’daki bir yazılımcı servis-bakım yapabilecek.

Can: Hatta bunun ipuçlarını şimdiden görmeye başladık. Yapılan araştırmalara göre şu anda Silikon Vadisi’ndeki yazılımcıların sadece yüzde 8’i Silikon Vadisi’nde yaşıyor. Yüzde 92’si başka şehirlerden ve ülkelerden hizmet veriyor.

Caner: Yapılan araştırmalara göre şu anda Türkiye’de yaklaşık 100 bin ile 150 bin kişilik yazılımcı açığı var. Dünyada bu rakam yaklaşık 10 milyon ile 20 milyon arasında. Bu açığı kapatmak için çözüm ise ara eleman kategorisinde nitelikli yazılımcı yetiştirmek.

Kemal: Aileler çocuklarını yanlış yönlendiriyor. Yapılması gereken ilkokuldan itibaren çocukları yazılım kurslarına göndermek! Çocuk yazılımcı olmaya heveslensin yeter ki? İster okusun, ister okumasın, işi garanti! Üstelik istediği yerden çalışabilir. İstediği kadar kazanabilir. Çalışma saati, işyeri açma veya bir işyerinde çalışmaya da ihtiyaç yok.

Serdar: Bundan güzel meslek mi olur? Şu anda meslek liseleri nasıl ara eleman yetiştiriyorsa, gelecekte de benzer durumda kod yazanlar olacak. Üniversiteler ve diğer eğitim kurumları, liseden sonra ön lisans programlarına nitelikli yazılımcı bölümlerini hayata geçirecek. Bunun örnekleri dünyada ve Türkiye’de görülmeye başlandı. Özellikle son dönemlerde açılan 2 yıllık ön lisans programları nitelikli yazılımcı yetiştirmek için atılmış adımların başında geliyor.

Can: Teknoloji devlerinin en büyük yazılımcı açığı yapay zekâ tarafında! Facebook, Amazon ve Google gibi şirketler, birbirlerinden yapay zekâ mühendisi transfer ederek bu açıklarını kapatmaya çalışıyor. Teknoloji blogu The Information’da yer alan bilgilere göre Facebook’un kadrosundaki yapay zeka mühendislerin yüzde 9’u Microsoft’tan, yüzde 7.1’i Google’dan ve yüzde 3 ise Yahoo’dan transfer edildi.

Caner: Amazon’da da benzer bir durum var. Amazon kadrosundaki yapay zeka mühendislerinin yüzde 7.6’si Microsoft’tan, yüzde 4.8’i Google’dan ve yüzde 1.3’ü ise Facebook’tan geliyor. Yapay zekâ mühendislerinin transferi konusunda iddialı diğer bir şirket ise Google. Google’da çalışanların yüzde 5.3’ü Microsoft’tan, yüzde 2.6’sı Amazon’dan ve yüzde 2.2’si Yahoo’dan transfer edildi.

Son Söz: Gelecek de bir gün gelecek!

 

Faydalanılan kaynaklar

1.        http://www.kocaelioncu.com/gundem/issizlikten-bunalima-girdi-intihar-etti-h1762.html

2.        http://www.hurriyet.com.tr/dunya-yetkinlik-kriziyle-karsi-karsiya-40722953

3.        http://www.hurriyet.com.tr/gelecegin-mavi-yakalilari-kod-yazacak-40722961

 
Toplam blog
: 92
: 440
Kayıt tarihi
: 10.10.11
 
 

Şükrü ÖZGÜR İ.T.Ü Metalürji mühendisliğinden mezun oldu. Kamu ve özel sektörde farklı pozisyonlar..