Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Temmuz '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

20 Temmuz Cuma

20 Temmuz Cuma
 

Bir kaza haberi, siyasi tartışmalardan bıkan gazetelerin imdadına yetişmiş gibi manşetleri doldurmuş bugün. Ölümün ne zaman nerde nasıl bizi yakalayacağı meçhul.

Gencecik öğrenciler, belki de hayatlarında ilk kez yaşadıkları bir mutluluğun ortasında feci kaza ile karşılaşmışlar ve maalesef biri hayatını kaybetmiş. Allah rahmet eylesin.

TELESİYEJ FACİASI (Güneş). Kızılay’ın başarılı öğrenciler için düzenlediği Uludağ gezisinde feci bir kaza meydana geldi.

ULUDAĞ’DA FACİA (Posta). Mudanya’nın Kızılay Kampı’nda kalan kız öğrenciler Uludağ’da Çobankaya- Sarıalan arasındaki telesiyeje bindi. 14 yaşındaki Meral Işık ve Sümeyye Kısakol’un bindiği telesiyej makaradan çıkıp öndeki açık kabine hızla çarptı. 20 metreden vadiye düşen Meral öldü. 3 kız öğrenci de ağır yaralandı. Bu Türkiye’de yaşanan ilk telesiyej kazası.

DAĞDA FACİA (Takvim). Bursa’da kız öğrencilerin Uludağ gezisi ölümle sonuçlandı. Bindikleri telesiyej koptu. 25 metreden vadiye düşen kızlardan biri öldü, diğeri ise ağır yaralandı.

HAVADA ÖLÜM (Türkiye). Uludağ’da iki telesiyej çarpıştı. Bir kız öğrenci 20 metre yükseklikten düşerek feci şekilde can verdi.

*****

Gazeteler de, yazanlar da, okuyanlar da bıktı artık siyasetten. Daha doğrusu içi kişisel ithamlarla doldurulmuş boş ve kısır siyasetten diyelim. Yoksa siyaset, sosyal hayatın her gün tazelenen bir rengidir, kokusudur.

Seçime iki gün kala gazete manşetlerinde siyasi hiçbir şey yok zannetmeyelim. Suçlamalar, karalamalar, son hamlede çekilen elenseler yine var.

Fakat iki konu var ki biri biraz oldukça komik. Bir cemaat telekominikasyon oyununa gelmiş. Rivayete göre İsmail Ağa cemaati AKP’ye oy vermeye karar vermiş. Telefonla bilgi isteyenlere de bu görüş aktarılıyormuş.

Ancak Saadet Partili bir vatandaş, nasıl olduysa bu telefonu kendi cebine yönlendrimiş ve arayanlara AKP’den vazgeçtik, Saadet’e yöneldik demeye başlamış.

Bir kere cemaatlerin AKP’ye oy verecekleri iddiası, Ak Parti’yi cemaatlerle işbirliği halinde gösterip ona oy vermeyi düşünen liberal kesimleri soğutma amaçlı gibi görünüyor.

İkincisi bir Saadet Partili’nin yaptığı bu üçkağıt, savunulan değerlerle nasıl örtüşüyor, anlamak mümkün değil. Her şey birbirine öyle karışmış ki, siyasetin bizdeki tatsız ve sevimsiz yüzü bir kere daha kendini açığa çıkarıyor.

AKP’Lİ CEMAATE SAADET CİNLİĞİ (Akşam). İsmail Ağa cemaati seçimde AKP’ye destek kararı aldı. Cemaatin önde gelen ismi Zekeriya Hoca telefonla arayanlara kararı bildiriyordu. Bir Saadet Partili telefonu kendi cebine yönlendirip her arayana “oylar SP’ye” deyince iş karıştı.

İSMAİL AĞA OYUNA GELDİ (Güneş). Hangi partiyi destekleyelim istiharesinden AKP cevabı geldi. Ancak Erbakan’ın adamları öyle bir numara çevirdiler ki…

CEMAATE CEP TUZAĞI (Milliyet). AKP’yi destekleyen İsmail Ağa cemaatinin seçim sorumlusu Yücedal’ın telefonunu kendi cebine yönlendiren bir kişi arayanlara AKP’den vazgeçtik, Saadet’i destekleyeceğiz diyerek oy topladı.

*****

İkinci konu ise MHP’lilerin canını çok sıkan bir konu. Merhum Türkeş’in el yazısıyla yayınlanan bir mektuba göre, Devlet Bahçeli MİT mensubuymuş.

Aslında bu yeni bir iddia değil. Daha Türkeş’in ölümünden sonra MHP’ye genel başkan seçimi gündeme geldiğinde bu mektuptan söz edilmişti.

Yine de Devlet Bahçeli’nin genel başkan olması engellenemedi. Gerçi orada kararı verenler delegelerdi. Şimdi kararı seçmenler vereceğine göre MHP’nin barajı aşmasını engeller mi bilemem.

BAHÇELİ’YE AĞIR İTHAM (Bugün). Rahmetli Türkeş’in 24 yıl önce yazdığı bir mektupta Devlet Bahçeli için o güvenilmez biridir, ajandır, dikkat edin, dediği ortaya çıktı. Şimdi bu mektupla partide Bahçeli aleyhine kampanya başlatıldı.

BAHÇELİ’NİN CANINI SIKAN MEKTUP (Star). Merhum Alparslan Türkeş’in Bahçeli MİT’tendir sözünün yer aldığı mektup ülkücü muhalefette elden ele dolaşıyor.

BAHÇELİ MİT’TENDİR, İTİMAT ETMEYİN (Yeni Şafak). Merhum Alparslan Türkeş’in Bahçeli MİT’e çalışır, güvenmelin mektubu ülkücü sitelerde yeniden gündeme geldi. Mektubu doğrulayan ilk isim MHP adayı.

*****

Yaz gelince orman yangınları, yaşadığımız en önemli sıkıntılardan biridir. Yıllarca emek verilerek büyütülen ormanlarımız, basit bir ihmal veya hain bir kasıtla bir anda kül olup gider.

Bu yıl nedense daha çok ormanımız yandı. Sanki kasıt ihtimali ağır basar gibi. Bir başka iddia da Bodrum’da çevre düzeni planının çıkmasından sonra yangınların artması.

HAİNLER ORMANLARIMIZI CAYIR CAYIR YAKIYOR (Bugün). Muğla’nın Kızılağaç mevkiinde yangın kâbusu yaşandı. Orman Bakanı Pepe hain eller ruhu kapkara olmuş hainler ormanlarımızı ateşe veriyor diye feryat etti.

BODRUM’U KİM YAKIYOR? (Radikal). Bodrumlular delil yok ama kasıt var. Çevre düzeni planı çıktıktan sonra yangınlar çıkmaya başladı dediler.

*****

Dışiyleri Bakanı Abdullah Gül dertli. Nasıl dertli olmasın ki, cumhurbaşkanlığını kıl payı kaçırdı diye düşünüyorsanız, mesele o değil. Gerçi işin içinde yine cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer var ama, sebep farklı.

Bilindiği gibi Milli Güvenlik Kurulu sekreterliğine sivil bir bürokrat tayini yapılması gerekiyor. Cumhurbaşkanı hükümetin gösterdiği adayları birer birer veto ediyor.

Sayın Sezer’in aklında sadece Mehmet Ali İrtemçelik var, onu da hükümet onaylamıyor. Ancak ilginç olan konu, Sayın cumhurbaşkanı, önceden yapılan teklif ve şifahi görüşmede kanaat belirtmiyor, tayini imzalamayarak sadece hükümeti değil, adı geçen elçileri de zor durumda bırakıyor.

SEZER’E GÜL İSYANI (Bugün). Dışişleri Bakanı Gül MGK’ya yapılacak atama için önerilen isimlerin Sezer’den dönmesine sitem etti: Bakanlığımda büyükelçi kalmadı.

TAYİN EDİLECEK ELÇİ KALMADI (Sabah). Dışişleri Bakanı Gül, Sezer’in her büyükelçi tayinini veto etmesine isyan etti. Bakanlıkta elçi kalmadı dedi.

Sondan ikinci günde anketlere de bir göz gezdirelim dilerseniz.

Geçen akşam müzmin muhalif Kanaltürk’te tesadüfen bir programın son dakikalarını izledim. Konukların ikisi de araştırma şirketi yetkilisiymiş. Son sözlerinizi söyler misiniz deyince biri söze, efendim, ben partili değilim, taraf tutmuyorum, olaya objektif bakmaya çalışıyorum, diye başladı.

Fakat giderek ses tonu, mimikleri ve vücut dili ezilip büzülmeye, söylediklerinden utanır hale gelmeye başladı. Başlangıçta bir anlam verememiştim ama, son sözlerini söyleyince sebebini anladım: Maalesef AKP önde gidiyor diyordu.

Diğer konuk da efendim yaptığımız araştırmalarda mavi yakalılar daha çok AKP’yi, fakat beyaz yakalılar CHP’yi destekliyorlar derken, sesinde cesur bir tavır vardı. Sonra o da diğer konuk gibi ezilip büzülerek, ne yazık ki sayı olarak mavi yakalılar dah çoklar ve arkadaşımın da dediği gibi bu yüzden AKP önde görünüyor, diyerek sözlerini zar zor tamamladı.

Bu seçimlerde araştırma şirketleri bundan öncekilere göre daha çok ön plandaydılar. Alrıca her parti ve neredeyse her gazete de kendisi ayrı bir araştırma yaptırdı. Sonuçlar elbette birebir çıkmıyor.

Anlaşılıyor ki, araştırmayı yapanların siyasi görüşleri az da olsa sonuçlar üzerinde etki yapıyor. AKP’nin birinci parti olduğu konusunda bütün anketler hemfikir ama, oranlararasında epeyce fark var.

En doğru yaklaşımı kim göstermiş bunu iki gün sonra anlayacağız.

ANKET KOMEDİSİ (Cumhuriyet). İktidar partisi AKP’yi öne çıkaran kamuoyu araştırmaları tartışılıyor.

AKP % 48 ALIR DİYEN DE VAR , 35’İ GEÇEMEZ DİYEN DE (Vatan). Seçim anketleri toto tahminine döndü. İkisi de CHP’li olan ülkenin en iddialı seçim analistlerinin AKP oylarıyla ilgili tahminleri arasında 13 puan fark var.

İŞTE EN SON SEÇİM ANKETİ (Zaman). Zaman anketlerinin sonuncusuna göre Ak Parti % 48, 7 ile birinci, 17, 2 ile CHP ikinci. Onları 10, 3 ile MHP izliyor.

*****

Gazetelerdeki diğer manşetler de şöyle:

ÖĞRETMENE EK DERS MÜJDESİ (Bugün). Milli Eğitim Bakanlığı bazı öğretmenlerin ek ders mağduriyetini gidermek için yeni bir düzenleme yaptı, başbakan onayladı.


DEVLER UÇTU (Bugün). İşte Türkiye’ye ağız burun kıvıranları utandıran tablo: Sanayimizin 500 dev kuruluşu geçen yıl kârını yüzde 50, satışını yüzde 22 artırdı.


TAYYİP OĞLUNU ASKERE GÖNDER (Güneş). Sivas ve Yozgat’taki şehit cenazelerinde yine oğlu askere gitmeyen Erdoğan’a böyle tepki verildi.


HAZIMSIZ LALELER (Hürriyet). Lale ülkesi Hollanda’da Sosyalist parti’den 18. sıraya konulmasına rağmen tercihli oyla 4. sıradan senatör seçilen Türk’ün başarısını partisi bile hazmedemedi.


PARTİLER SON DÜZLÜKTE (Radikal). Liderler bugün ve yarın seçmene son sözlerini söyleyecekler.


MAHKEME KARARIYLA KÖŞKE GERİ DÖNDÜ (Sabah). Eski milletvekili zorla atıldığı Florya’daki Atatürk Köşkü sosyal tesislerinde kalmaya devam edecek.


EK0NOMİ TRİLYON DOLARI YAKALAR (Star). Morgan Stanley Türkiye 10 yılda İspanya’yı geçer dedi.

ABD’NİN SİLAH HASSASİYETİ (Star). PKK’nın elindeki silahlarla ilgil soruşturma başlatan ABD skandalın ortaya çıkmasından rahatsız oldu.

VALİ VOLİYİ VURDU (Takvim). İzmir valisi Cahit Kıraç personele dağıtılması gereken banka promosyonu p arayla kendisine 350 bin liralık makam otomobili aldırdı.


İYİCE SERTLEŞTİLER (Vatan). Bahçeli AKP’den kurtulmak Türkiye’nin kurtuluş, yoksa iç çatışma çıkabilir; Baykal Dün dizinin dibinde oturduğu adamlar bugün Türk askerine saldırıyor; Erdoğan, Meclise MHP’lilerin DTP’lilerle kavgayla uğraşmaktan iş yapamaz.


3 MİLYARLIK DOLARLIK İLK GÖRÜŞME RIXOS’TA (Yeni Şafak). CHP’li Onur Öymen’in oğlu Burak Öymen’in Bodrum’daki dev arazi için Şeyh Maktum’la Rixos otelde buluştuğu belirtildi.

Yarın yeniden birlikte olabilmek umuduyla…

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..