Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ağustos '16

 
Kategori
Eğitim
 

200 bin üniversite adayına üniversiteli olmak için ek şans!

200 bin üniversite adayına üniversiteli olmak için ek şans!
 

Bugün itibari ile başlayan ek yerleştirmeler, yaklaşık 200 bin üniversite adayına yeni fırsatlar sunuyor. İlk yerleştirmede tercihte bulunmamış veya herhangi bir tercihine yerleşememiş üniversite adaylarının üniversiteli olma hayali henüz bitmedi.
 
İlk yerleştirme sonrasında 60 bin kontenjan tercih eden olmaması nedeni ile boş kalmıştı. 60 bin boş kontenjan sayısı yerleştiği halde kayıt yaptırmayan öğrencilerin de eklenmesi ile 200 bine yaklaştı. 126 bin aday, yerleştiği üniversite programına kayıt yaptırmadı. Bu ciddi rakam, üniversite adaylarının doğru tercih yapmadaki eksiklerini tekrar gözler önüne seriyor.
 
Ek yerleştirmede ilan edilen boş kontenjanların 59 bin 917'sini lisans programları oluşturuyor (Bu kontenjanların tamamına excel formatında ulaşmak için buraya tıklayınız). Boş kontenjanı bulunan programlar arasında, Tıp Fakültesinden Hukuğa, mühendisliklerden öğretmenliğe, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik programından Psikolojiye, Siyasal bilimlerden İşletme ve ekonomiye hemen her program yer alıyor. Örneğin 73 tıp fakültesi, 524 hukuk, 15 bin 740 mühendislik, 1000 mimarlık grubu, 742 hemşirelik ve ebelik kontenjanı yeni üniversite adaylarını bekliyor (Bölüm bölüm lisans programı boş kontenjanlarının tamamına ulaşmak için buraya tıklayınız). Adaylarımızın ilk yerleştirmede taban puanı oluşan bir lisans programını tercih ederken, ilgili puanlarının tercih edecekleri programın taban puanından yüksek olması gerektiğini unutmamaları gerekir.
 
Ek yerleştirmelerde iki yıllık önlisans programına yerleşme ihtimali ise çok daha yüksek. Zira ek yerleştirmelerde 62 bin 174'ü YGS puanı ile yerleşilen, 64 bin 717'si ise sınavsız geçişle yerleşilen kontenjan olmak üzere toplamda 126 bin 891 önlisans programı yeni üniversite adaylarını bekliyor. Önlisans programları arasında da aklınıza gelebilecek hemen her programda boş kontenjan yer alıyor.
 
Ek yerleştirmelerin başvuru süresi 30 Ağustosta sona eriyor. Üniversite hayalini henüz bitirmemiş olan adaylar, iyi bir araştırma ile hayalini kurdukları bölümlere yerleşme fırsatı yakalayabilir. Adaylarımızın bu yeni fırsatlardan yararlanmak için dikkatli bir inceleme ile en çok 24 tercihini internet üzerinden ÖSYM'ye bildirmeleri ve 15 TL olan ek yerleştirme ücretini yatırmaları yeterli olacaktır.
 
Sinan ÇAĞIRAN
Psikolojik Danışman / Rehberlik Uzmanı
twitter.com/scagiran - facebook.com/scagiran
 
Toplam blog
: 157
: 12370
Kayıt tarihi
: 22.08.06
 
 

1996-2000 Ondokuz Mayıs Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü, Psikolojik Danış..