Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Temmuz '10

 
Kategori
Tarih
 

2000-2500 arasında öncü altkültürlerin olası krizleri

Önkoyutlar: 2. Sanayileşme büyük olasılıkla 2250 civarında tamamlanmış olacak. (Bu, global nüfusun en az % 20’sinin bu altklütürlerin kalıcı kültürleşmiş durumlarına göre yaşıyor, yani yeni standart biyografiler edinmiş olacak, anlamına geliyor.) 2550 menzilinin seçilmesinin nedenleri arasında; yıl 2000’de global nüfusun yarısı 1. sanayileşmiş iken, % 1-5’inin de 2. sanayileşmiş olabilmesi, her 2 kültürel momentin de sorunlarının birarada yaşanması, bir kültürel mod siliniyorken diğerinin sıfırdan başlayıp tama tamamlanmaya devam ediyor olabilmesi, menzilin pekala 2500’e sarkabilecek olması da var.

Öncü altkültürler, 2010 momentiyle önem sırası tam belirgin konumda olmadığı için, abecesel sırayla irdelendi. Kriz yaratan temel konu tasvir edilmeye çabalandı. Bunda her zaman tam başarı sağlanamayabilir, çünkü proto-kültür durumundaki oluşumların, kültüre tam oluştuklarında, bambaşka şeyler oldukları, epeyi görülen durumlardandır.

1. Bilgisayarcılık: Atom ölçeğine inmek, bilgisayarın bildiğimiz anlamda sınırıdır. Farklı bilgisayarlara geçiş onyıllarca, belki yüzyıl daha ertelenebilir, çünk ÇÜŞ’lerin (çok ülkeli şirketler) kar sorunu var. Microsoft’un bilgisayar tarihine / evrimine verdiği zarar en az yüzyıllık bir gecikme olmuştur. Bilgisayarlar, yazılım açısından 1970’teki denli ilkel.

2. Genetikçilik: Genetikte sorun, istemeden genetik bir canavar yaratmak değil, kullanılmayan genleri ne yapacağımız ve gensiz canlıyı ne zaman yapacağımızdır (yoksa ilk yapay canlı 2010’da yapıldı bile). Genetik ilk kurulduğundan beri, özellikle Aristo Mantığı açısından muazzam mantık-topolojisi boşlukları içeriyor. Bu eksik mantık yapısıyla, genetiğin tam bir bilim dalı olması imkansız durumda.

3. Nanoteknolojicilik: Nanoteknoloji, aslında baştan atomaltı ölçeği içeriyor. Buradaki ikilem, Orta Çağ mühendislerinin makinalar yapıp, nasılını bilmemeleri gibi, yeni nanomühendisler de atomaltı – trans-atom aletler yapacaklar ama nasılını bilmeyecekler. O paradgimanın tam kurulumu, 2500 sonrasına denk düşüyor görünüyor şimdilik.

4. Ölümsüzlükçülük: Ölümsüzlük en geç 2050’de yaratılmış olacak. Ancak ölümsüzler global kültür için gerçek bir açmaz yaratacaklar, çünkü ölümsüzler (zenginler içinden çıktıkları için değil), felsefenin Platon’u, bilimin Einstein’ı veya sanatın Picasso’su olmak için falan uğraşmayacaklar. Ne yapacaklarını ve nasıl bir biyografi düzenleyeceklerini kendileri de pek bilmeyecekler ama adı sayılanları o düzeylere taşıyan durum, biraz da ölümlülükleri idi. Diğer bir deyişle ölümsüzlük, en azından başlangıçtaki momentiyle, bilgiye, zekaya ve yaratıcılığa pek yatkın olmayacak.

5. Robotçuluk: Robotların yaratacağı en büyük disütopya, sıfır mesaili yaşamaya hak kazanmışların da, tıpkı ilk ölümsüzler gibi yaratıcılığa pek yatkın olmayacağı gerçeği olacak.

6. Siberuzaycılık: Çeviri programları gibi, kompleks zihinsel işlevleri internet yerine getirmeye başladıkça, insanlar daha aptal ve daha cahil olabilecek.

7. Siborgculuk: İlaç ve tıp sanayii gibi, siborg iş alanı da, en disütopya iş alanlarından biri olacak. Sıfır yatırımla sonsuz paralar kazanılabilecek. (Sıfır yatırım örneği, aspirin ilacı düşünülerek, anonim bilgi kullanımı anlamında konuldu.)

8. Uzaycılık: 500 yıl daha boyunca, uzayda yaşayan insan oranı toplam insan nüfusunun milyonda biri civarında seyredecek. Diğer bir deyişle en tikel ve elitist altkültür bu kalacak. Uzay devletinin kurulup BM türü bir global örgüte girmesi de durumu değiştirmeyecek. İnsanların limit tamamı için, ev-anne-gezegen Dünya, binlerce yıl daha kutsal kalacak.

9. Yapay zekacılık: İnsan zekası ile, yapay zeka birbirine hiç benzemedi, benzemiyor ve benzemeyecek. Tikel alanlarda, ilk elektronik hesap makinası yaygınlaştığında insan beyni, yapay zekaya çoktan yenilmişti bile. Yapay zekanın bilinç, kendi, vd gibi antropomorfik sorunları olmayacağını, şimdilik (başta Kurzweill olmak üzere) hiçbir yapay zeka kuramcısı kavrayamadı. Bu durum, yapay zekanın insan zekasında ayrı bir şey olarak evrilmesi demek.

Öncü altkültürlerin krizleri, 2. sanayileşme’yi sentezlemede ve tama yükseltgeme de olumlu veya olumsuz rol oynayabilir. Şimdilik, ABD uzay mekiğinin uzaycılığa verdiği 30 yıllık gecikme zararı gibi örneklerin gösterdiği üzere, olumsuz rolün ağırlık kazanacağı yönünde ipuçları var.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..